İzmir'de yapıların yüzde 40'ı kaçak ve ruhsatsız

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de, gecekondu, kaçak ve ruhsatsız yapılar deprem riski açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.

İzmir
  • A-
  • A
  • A+

İzmir’deki yapı stoku üzerine yapılan incelemeler, kentin ciddi bir deprem riski altında olduğunu gösteriyor. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentteki yaklaşık 1 milyon yapının büyük bir kısmının risk taşıdığını belirterek, bu yapıların acilen değerlendirilmesi ve güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

YAPI STOKUNUN YÜZDE 40’ININ MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ VE RUHSATSIZ YAPILMIŞ

Ayatar, İzmir’deki yapı stokunun yüzde 40’ının mühendislik hizmeti almamış ve ruhsatsız yapılardan oluştuğunu belirtti. Bu yapıların arasında, yapılaşmanın yasak olduğu alanlarda inşa edilmiş binalar, gecekondu diye tabir edilen yapılar, planlı alanlarda ruhsatsız ve kaçak yapılar yer alıyor. Ayatar, "Kentteki yapıların yaklaşık yüzde 10’u güncel mevzuata göre, yüzde 50’si ise önceki mevzuata göre yapılmış durumda. İzmir'deki yapı stokunu düşündüğümüzde, çok büyük bir alanda bulunan yapının deprem riski açısından tehlike içerdiğini ifade etmek gerekir" dedi.

'RUHSATLI YAPILARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNDE DE SORUN VAR'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm çalışmalarının ağırlıklı olarak %40’lık riskli alana odaklandığını belirten Ayatar, bu çalışmanın yetersiz olduğunu ve kent genelindeki ruhsatlı yapılarda da sorunlar bulunduğunu dile getirdi. 30 Ekim İzmir depreminde çok sayıda binanın hasar aldığını ve yıkıldığını hatırlatan Ayatar, "Maalesef bu deprem, söylemimizi acı bir şekilde doğruladı. Dolayısıyla aslında sorun sadece kaçak, gecekondu veya imar affıyla kayıt altına alınan yapılarla sınırlı değil, ruhsatlı yapıların büyük bir bölümünde de sorun var" diye konuştu.

Ayatar, kentsel dönüşümün sadece yapı güvenliği ile sınırlı olmaması gerektiğini, güvenli ve sağlıklı bir çevre oluşturulması gerektiğini belirtti. "Yapı güvenliği çok önemli bir konu ama aynı zamanda güvenli, sağlıklı bir çevre, altyapısı, ulaşımı, su ve kanalizasyon hizmetleriyle beraber bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Toplumun refahını artıracak bir dönüşüm gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KENTLER YENİDEN İNŞA EDİLMELİ'

Ayatar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 30 Ekim depremi sonrası yapı stoku envanter çalışması gerçekleştirdiğini belirtti. Bu çalışmaların Bayraklı ve Bornova ilçelerinde tamamlandığını ifade eden Ayatar, bina bazında değerlendirmelerin yapıldığını ve alan bazında doğru bir planlamayla kentlerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Eylem Ulutaş Ayatar

Mühendislik hizmeti almamış yapılarla ilgili acil müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayatar, "Bu yapıların deprem riski taşıdığını biliyoruz. Nüfusun yoğun yaşadığı alanlarda yapı stoku envanter çalışmasının tamamlanması ve yapılara dair eylem planının harekete geçmesi gerekiyor" dedi.

Ayatar, yapıların mühendislik hizmeti almış olsa dahi birebir deprem analizlerinin yapılmasının önemine değindi. Bu analizlerin, yapıların güvenli olup olmadığını belirlemek için kritik olduğunu belirtti.

İMAR BARIŞI VE YAPI ÜRETİM SÜRECİ

Ayatar, imar barışının tekrar gündeme gelmesini eleştirerek, "6 Şubat depremi öncesinde de gündeme gelmişti, deprem nedeniyle ertelendi. Yeniden gündeme geldi. Sadece İzmir için değil, ülke için büyük bir problem. Yapılar kişinin beyanıyla resmileştiriliyor. Ancak asıl olan şey bu yapıların dönüştürülmesi, bu sağlanmıyor. 6 Şubat depreminde imar affından faydalanan birçok binanın yıkıldığını gördük. İmar barışı, bir daha gündeme gelmemesi gereken bir konu" dedi.

Ayatar, yapı üretim sürecinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, yetkin mühendislik kavramının önemsenmesi gerektiğini belirtti. Ustaların kalifiye olmasının ve denetim mekanizmasının tam olarak işlemesi gerektiğini vurgulayan Ayatar, "Yeni bir yapı üretim sisteminin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bugün yaptığımız yapılardan yarın endişeye kapılmamamız gerekiyor. Mevcut yapı stoku için de bilimsel bir çalışma gerçekleştirilip, yerel yönetim, merkezi idare, el birliğiyle adım atmamız gerekiyor" dedi.

KENTLERİN YENİDEN İNŞASI

Eylem Ulutaş Ayatar, kentlerin yeniden inşası için bilimsel temelli çalışmaların üretilmesi gerektiğini ifade etti. İzmir’de yapı stoku envanter çalışmalarının Bayraklı ve Bornova ilçelerinde tamamlandığını, bina bazında değerlendirmelerin yapıldığını belirten Ayatar, "Alan bazında doğru bir planlamayla kentlerimizi yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Ayatar, bu zorluğun tek başına bir belediyenin üstesinden gelmesinin mümkün olmadığını belirterek, merkezi idare ve yerel yönetimlerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Üniversiteler ve meslek odalarının desteğinin önemine dikkat çeken Ayatar, "El birliğiyle vatandaşın da bu işin içerisine gelmesiyle çalışmaları bir an önce başlatmamız lazım" dedi.

 

Yorum Yazın

'Merkez Bankası’nın elinde bir tane araç var faiz ve kur'

Murat Sancak'ı zora sokan '153 milyon euro' sorusu

Öğretmen, polis, doktor, vaiz! Memurlar için 2 zam senaryosu ortaya çıktı

Yasa dışı bahis operasyonun da 2 milyar TL’lik para trafiği ortaya çıktı

Otellerin kimlik fotokopisi alma yetkisi kaldırıldı

“Hayatımızı Değiştiren Filmler 2020–2025” raflardaki yerini aldı

Konya’nın Kır Boz Dağlarına 42 Fidan

Öğrencilerin Sağlığı ve Sosyal İhtiyaçları Göz Önünde Bulunduruldu

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

"Fiziki olmayan varlıklar bilançolara yansıyacak"

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

Cumhur İttifakı’nda vergi krizi!

'Türkiye vergi adaletsizliğinde de Avrupa birincisi'

Bahçeli, Tuncer Bakırhan’ı çaya davet etti

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

“Toplumun Sessiz Çığlığına Kulak Vermeliyiz”

Alevi Sinema Günleri Atlas Sineması'nda başlıyor

'AK Parti bütçe açığını normalleştirdi'

Yıl sonu kişi başına gelir 17 bin 748 dolara ulaşacak!

Mahkeme heyeti idare mahkemesinin kararını bekleyecek

Emekli maaşlarında kesinti dönemi

Ceza kesen zabıta müdürü jet hızıyla görevden alındı

Asgari ücret GSYH’nin en az yüzde 60’ı olmalı

Türkiye, üniversite mezunu işsizliğinde Avrupa’da zirvede

Tapu da harç 360 bin liraya çıkacak

Çekmeköy'deki uyuşturucu operasyonunda çatışma çıktı

Türkiye'nin Dört Büyük Seyyahı Aydın'da Buluştu

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

'Tutuklama ceza değil geçici tedbirdir'

Yükleniyor

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Epstein seks ticareti tutanakları yayınlanacak

Brüksel’de 17 Aydır Hükümet Krizi

Azerbaycan yine hayal kırıklığı yarattı

İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

İsrail’in Golan işgali yasa dışı

Maduro Türkiye'ye mi sığınacak?

ABD'li senatör Graham'dan Maduro'ya tehdit

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!

Üç firmadan biri ruhsatsız

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

'Milletleri Kurtaracak Olanlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8