G-XKX1J2WR62
16 Günlük Aktivizm kampanyası kapsamında düzenlenen ortak etkinlikte, dijital dünyanın kadınlar ve kız çocukları için sunduğu fırsatlar ve oluşturduğu risklere dikkat çekildi
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iş birliğinde, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalığı artırmak ve bu bağlamda dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar ve riskleri tartışmak amacıyla bugün bir etkinlik düzenlendi.
“Kadına Yönelik Şiddet, Dijitalleşme, Teknolojik Dönüşüm: Fırsatlar ve Riskler” başlıklı, iki panel oturumundan oluşan etkinlik, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yapıldı. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 50 katılımcı, UNDP'nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesine yönelik yaklaşımının yanı sıra alanında uzman konuşmacılardan dijital şiddet ve dijital fırsatlar konularında bilgi edinme fırsatı yakaladı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik ve UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı (Program) Mustafa Ali Yurdupak da etkinliğe katılarak öğrencilerle buluştu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik “Tarih boyunca Mülkiye toplumsal olayları her daim ele almıştır. Bugün de Fakültemizin UNDP ile ilk iş birliği konusunun 16 Günlük Aktivizm kapsamında olması bizim için çok anlamlı ve gurur verici.” dedi.
UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı (Program) Mustafa Ali Yurdupak ise şunları söyledi: “Dijital dönüşüm kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesine yönelik yeni fırsatlar yaratırken aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin yeni biçim ve araçlarını oluşturma riskini de taşıyor. Kalkınmada güçlü kolaylaştırıcılar olarak nitelendirdiğimiz dijital araçlar; eşitlikçi, dayanıklı ve refah içerisinde bir toplumsal yaşam kurmamıza ve dünyanın en eski ve yaygın insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele etmemize katkı sağlamalıdır.”
“Dijital Şiddet Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?” başlıklı ilk panelde, UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü İletişim Uzmanı Deniz Şilliler Tapan moderatörlüğünde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Dijital Şiddet Uzmanı Nurcihan Temur ve Kadın Dayanışma Vakfı Gönüllüsü Av. Ceren Kalay Eken, günümüzde hızlı bir dönüşüm içindeki dijital dünyanın yarattığı risklere karşı farkındalığımızı artırmamız gerektiğine dikkat çekti. Dijital şiddetin, kadınların çevrim içi dünyada da güvende olma hakkını ihlal eden ciddi bir sorun olduğunu ifade eden panelistler, şiddeti tetikleyen eşitsizlikler, cinsiyetçi kalıplar ve cezasızlıkla, dayanışma içinde ve etkin politikalarla mücadele etme çağrısında bulundu.
“Dijitalde ve Dijital Aracılığıyla Fırsatlar” başlıklı ikinci panelde ise, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Dr. Nihal Eminoğlu moderatörlüğünde UNDP Türkiye Yerel Ekonomik Kalkınma Projeleri Koordinatörü Arzu Karaarslan Azizoğlu, SGDD-ASAM Genel Müdür Yardımcısı Av. Ayşegül Yalçın Eriş, KEDV Kaynak Geliştirme ve İletişim Direktörü Gökçen Durutaş ve Kadın Dayanışma Vakfı Sosyal Hizmet Uzmanı Büşra Sünetci, dijitalleşmenin kadınlar için yarattığı fırsatlara dikkat çekerek dijital eşitsizliklerin giderilmesi için çağrıda bulundu. Kadınlar ve kız çocuklarının dijital araçlara eşit erişiminin sağlanmasının ve dijital okuryazarlıklarının artırılmasının önemini vurgulayan panelistler, bu sayede kadınlar ve kız çocuklarının güçlenerek toplumlarını ve dünyayı değiştirecek potansiyellerini ortaya koyabildiklerini belirtti.
UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban öğrencilere 16 Günlük Aktivizm, kadına yönelik şiddet ve UNDP'nin kadınların güçlenmesine yönelik yaklaşımı konusunda bilgi vererek daha iyi bir dünyaya ulaşmak için en etkili yolun toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti sona erdirmek ve kadınlar ve kız çocuklarının güvenliği ve güçlenmesi için çalışmak olduğunu vurguladı. UNDP Türkiye İnsan Kaynakları Sorumlusu İpek Özel ise öğrencilere UNDP’nin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek olma misyonu ve UNDP’de çalışma imkanları hakkında bilgi verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.