Kalıcı yaz saati uygulaması kalkacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceğine dair tartışmalara son noktayı koydu.

Kalıcı yaz saati uygulaması kalkacak mı?
  • A-
  • A
  • A+

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasının başladığı Ekim 2016 ile Mart 2024 tarihleri arasında yaklaşık 20 milyar lira karşılığı olan 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan'ın kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin yazılı soru önergesine yanıt verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmanın sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçildiğini hatırlatan Bayraktar, bu uygulamadan önce 17.00'de gerçekleşen akşam puantının ilerleyen saatlere doğru yayıldığını, böylelikle puantın teknik olarak yönetiminin daha kolay hale geldiğini belirtti.

Bayraktar, yaz saati uygulamasının başladığı Ekim 2016 ile Mart 2024 tarihleri arasında yaklaşık 20 milyar lira karşılığı olan 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığını bildirdi.

Bu enerji tasarrufunun dönemsel dağılımını da paylaşan Bayraktar, 2016 Ekim ve 2017 Mart tarihleri arasında 1,308 milyar kWh, 2017 Ekim ve 2018 Mart tarihleri arasında 1,365 milyar kWh, 2018 Ekim ve 2019 Mart tarihleri arasında 1,345 milyar kWh, 2019 Ekim ve 2020 Mart tarihleri arasında 1,380 milyar kWh, 2020 Ekim ve 2021 Mart tarihleri arasında 1,439 milyar kWh, 2021 Ekim ve 2022 Mart tarihleri arasında 1,513 milyar kWh, 2022 Ekim ve 2023 Mart tarihleri arasında 1,406 milyar kWh, 2023 Ekim ve 2024 Mart tarihleri arasında 1,496 milyar kWh olmak üzere toplamda 11,252 milyar kWh enerji tasarrufu sağlandığını açıkladı.

YAKLAŞIK 1 MİLYAR VERİ İLE ARAŞTIRMA

Bakan Bayraktar, meteoroloji mühendisliği, elektrik mühendisliği, psikoloji, sosyoloji ve ekonomi alanlarında çalışmalar yürüten akademisyenler ile uzmanlardan oluşan ekip tarafından hazırlanan raporun yönetici özeti bölümünde yer alan bilgileri de yanıtında paylaştı.

Buna göre, yaz saati uygulaması (YSU) ve kış saati uygulamasının (KSU) detaylı analizi için Türkiye'nin son 6 yılına ait elektrik tüketimi, sıcaklık, bağıl nem ve bulutluluk verileri saatlik zaman ölçeğinde ele alındı.

Yaklaşık 100 milyon satırdan oluşan ve her bir satırında 5 verinin olduğu yani toplamda 500 milyonsaatlik elektrik tüketim verisi, bunun yarısı kadar meteorolojik değişkenlerin saatlik verisi ve işleme katılanlar da düşünüldüğünde 1 milyar veri ile metin içerisinde detayları alt başlıklar halinde verilen "Ana Bileşenler Çözümlemesi, Doğrusal Çoklu Regresyon, Saat Değişim İndeksi ve Puant Değerler Analizi" yöntemlerinin analizleri gerçekleştirilip yorumları yapıldı.

İşlenen, yöntem ve analizlerin sonuç verileri de düşünüldüğünde toplamda yaklaşık 1 milyar veri ile araştırma sonlandırıldı.

Araştırmanın sonucundaki şu tespitler dikkati çekti:

- "Rusya Federasyonu'nda 11 farklı zaman dilimi kullanılmakta olup doğu ile batı arasındaki zaman farkı 9 saattir. ABD'de doğu ile batı arasındaki zaman farkı 4 saat olup Kanada'da 5 saate çıkmaktadır. Ülkeler bu doğal zorunluluklara ve zorluklara rağmen ekonomik, siyasi ve idari işlemleri ulusal/uluslararası süreçlerle başarılı bir şekilde düzenlemektedirler. Bir anlamda ülkemize dayatılan diğer devletler ile ortak bir zaman diliminde buluşma zorunluluğu dünyada bulunmamaktadır."

- "Kış saati uygulaması sürecinin başlamasıyla birlikte gün uzunluğuna bağlı olacak şekilde farklı mesai saatleri göz önünde bulundurularak illerin karanlıkta kalma saat miktarları hesaplanmış ve haritaları çizilmiştir. Bunun sonucunda gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde en uygun mesai saatlerine ait değerler ve haritalar elde edilmiştir. Bu haritalar yardımıyla yıl boyunca karanlıkta kalma saat miktarları belirlenmektedir."

- Analizler sonucunda kış saati uygulamasından kaynaklanan ilave elektrik tüketimleri 08.00- 17.00 mesai saat aralığı düşünüldüğünde 626.068 - 2.375.061 MWh, 08.30-17.30 mesai saat aralığı düşünüldüğünde 5.788.685 - 6.523.240 MWh ve son olarak 09.00-18.00 mesai saat aralığı düşünüldüğünde ise 5.885.005- 6.450.746 MWh arasında değişmektedir. Bu değerler hesaba katılan yılların kış saati uygulaması sürelerinin ortalama toplam tüketimleriyle karşılaştırıldığında yüzde 8,58'e kadar çıkmakta, yıllık toplam elektrik tüketimi ile karşılaştırıldığında ise yüzde 3,62'ye kadar yükselmektedir."

- "Bu çalışmada ayrıca yıl boyunca kesintisiz yaz saati uygulamasına geçilmesi alternatifinin, mevcut duruma kıyasla Türkiye'de elektrik tüketimin yol açtığı değişikliğin finansal boyutu hesaplanmıştır. Farklı mesai saatlerine göre ortalamada 1 milyar 897 milyon 135 bin 508 TL, maksimum olarak ise 2 milyar 685 milyon 617 bin 908 TL ekonomik kayıp oluşmaktadır."

- "İklim değişikliği gibi önem taşıyan süreçler de hesaba katıldığında KSU YSU'dan dolayı ilave elektrik tüketim değerlerinin karbon üretim karşılıkları düşünüldüğünde aslında ekonomik zararın daha yüksek olacağı aşikardır."

- "Somut verilere dayanan tüm hesaplamalar ve metin içerisinde görülebilecek olan detaylı değerlendirmeler sonucunda kış saati uygulaması saat değişiklikleri ülkemize enerji tüketimi açısından herhangi bir olumlu katkı sunmamaktadır. Tam tersine elektrik tüketiminin artmasına sebebiyet verdiği proje süresince elde edilen matematiksel ve istatistiksel işlemlere dayalı sonuçlar ile ortaya konulmuştur. Bütün mesai çalışmalarında güneş ışınımından daha fazla yararlanma ilkesi esas alınmalıdır. Bunun için de YSU'nın yıl boyunca uygulanması, enerji planlaması, ekonomik kazanç, sosyolojik ve psikolojik anlamda daha doğru olacaktır."

Öte yandan Bakan Bayraktar, sabit saat uygulamasına ilişkin, Avrupa Parlamentosunun 26 Mart 2019'da kabul edilen teklifle üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmelerini tavsiye ettiğini hatırlattı.

Yorum Yazın

Zeytinburnu Belediyesi iki sokağı SGK’ya 'satma' kararı aldı

Bahis soruşturmasında 2. dalga!

Epstein'in ''sapkınlık'' adasından yeni görüntüler yayınlandı

'Atatürk portresi ve tabloları gelir amaçlı gecelerde satılmasın'

İAFF Sergisi Renkli Görsellerle Sanatseverleri Buluşturdu

Kasım ayında dış ticaret açığı 7,8 milyar dolara çıktı

'Asgari ücret 45 bin TL olmalı'

TÜİK masal anlatıyor emekli can çekişiyor!

Türkiye 10 yıldır atık ithalatında zirvede

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

İBB soruşturmasında 19 kişiye tahliye

İmralı’da yapılan görüşme gizli kalmayacak

Gümüş tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

Kasım ihracatı 22,7 milyar dolara çıktı

İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

Adliye emanet deposundan silahlar çalındı!

MHP, ‘duruşmalar yayınlansın’ önergesine neden hayır dedi?

Azerbaycanlı siyasetçi Gültekin Hacıbeyli İstanbul’da gözaltında

Asgari için hak edilen maaş 39, biz bunun altında yokuz

Karadeniz'deki saldırılar seyir güvenliğini ihlal ediyor!

Akaryakıta bir zam daha geliyor

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

'İktidar, zamana ve konjonktüre göre yön değiştiriyor'

'Senin iktidarında Taybet Ana'nın cenazesi 7 gün yerde kaldı'

'Bu mirasa asla ihanet etmek istemiyoruz'

'Türkiye’yi Dünya Ekonomisinin Kalbine Taşıyoruz'

'Katil, tacizci affedilecek, tweet atan içeride yatacak'

'Gençlerin yüzde 60'ından fazlası 'bu ülkede liyakat yok' diyor'

'Kovid-19 düzenlemesi af değil'

'Biz emekliye verdik, onlar bürokrata veriyor'

Yükleniyor

İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

İsrail’in Golan işgali yasa dışı

Maduro Türkiye'ye mi sığınacak?

ABD'li senatör Graham'dan Maduro'ya tehdit

Karadeniz'deki Rus tankerleri İHA'larla vuruldu

Suçla Mücadele Yerine “Hassasiyet” ve “Hoşgörü” Eğitimi

Zelenski bana hiç minnet etmedi

ABD’yi yöneten gizli dayanışma ağı ifşa oldu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Sucuklu tost yiyen anne ile oğlu hastanelik oldu!

Üç firmadan biri ruhsatsız

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

Türkiye'nin 'çakarlı gazetecileri' tek tek ifşa edildi

Basın ve ifade özgürlüğü raporunda çarpıcı tablo

YGD’den Gazetecilere Dijital Eğitim Atağı

Türkiye’de basın özgürlüğü alarm veriyor

Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

'Milletleri Kurtaracak Olanlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir'

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8