Tarih: 21.10.2021 15:34

Kar leoparının belgeseli çekilecek

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden birinde geleceği parlak olan bir işte çalışırken tanıştığı dağcılık sporu, tutkusu haline gelen Esin Handal, bu sporu yaparken arıcılık, rafting hakemliği ve postacılık gibi pek çok işi de beraberinde götürerek, kendi tırmanışlarını finanse etti. En büyük destekçisinin annesi ve eşi olduğunu söyleyen başarılı dağcı, kadınların bu sporu yapan erkekler tarafından zayıf görüldüğünü, ekiplerinde istenmediğini de belirtiyor. 

Esin Handal “Tüm doğa sporları aslında dayanıklılık sporu,  mental bir spor. Fiziki güç geliştirebilirsiniz ama sizi asıl zirveye çıkartan mental gücünüzdür. Doğa, cinsiyet ayrımı yapmıyor. Bu ayrımı yapan toplumun kendisi. Ben bir çok tırmanışımı partner bulamadığım için ertelemek zorunda kaldım. Benimle dağa çıkmak istemediler. Gerçek anlamda çelme takıp sakatlamaya çalışan ve ekipten ayrılmamı isteyenler bile oldu.  Bir şekilde, tabii ki bunların hepsinin üstünden yine kendi çabalarımla çıktım. Çoğu zaman başarmanız istenmese de, güçlüyseniz, bir yerlere gelebiliyorsunuz.” diyor.

Çekimleri henüz başlayan belgesel filmin pek çok kadın sporcuya ilham olacağı düşünülüyor. Aynı zamanda filmin prodüksiyon koordinatörlüğünü Elif Dizdaroğlu yapıyor.

 

Kar Leoparı Unvanı Hakkında:

Rusya Dağcılık Federasyonu’nun, Eski Sovyetler Birliği döneminde başlayan ve Orta Asya’daki 7000 metre üzeri 5 zirveye çıkan dağcılara verdiği bir unvandır. Bu unvan, tüm dünyada geçerlidir ve dağcılık sporu için oldukça önemli olarak kabul edilir. Kar leoparı unvanı Türkiye’de 3, dünya genelinde ise 200’ün üzerinde kişide bulunmaktadır. Unvanı almak için çıkılması gereken dağlar; Lenin Dağı (7134 m), Korjenevskaya Dağı (7105 m), Somoni Dağı (Komünizm Dağı) (7495 m), Khan Tengri Dağı (7010 m), Pobeda Dağı (7439 m)’dır.

Serdar Kökçeoğlu Hakkında:

Yönetmenlik eğitimi aldı. Yönettiği ilk uzun metraj belgesel Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island dünyaca ünlü belgesel film festivali Visions du Reel’in ‘Burning Lights’ bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştirdirdikten sonra, 2020 ve 2021 yıllarında Avrupa’nın önemli film festivallerini gezdi. Yeni projeleri üzerinde çalışıyor.

Filmleri; İstanbul’u Dinlemek (kısa metraj-2018), Mimaroğlu (uzun metraj-2020), Berlinist (mini dizi-2021) Atonal (uzun metraj 2022/ proje aşamasında), Zor (2022 proje aşamasında)

Ödülleri:

Mimaroğlu ile, Altın Portakal Ulusal Belgesel Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü, İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’nda Mansiyon Ödülü, Documentarist 2020 ‘Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’, İzmir Film ve Müzik Festivali’nde Jüri Özel Ödülü + En İyi Ses Tasarımı Ödülü, SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) En İyi Belgesel Ödülü, Altyazı Dergisi tarafından ‘2020’nin Yerli Filmi’

Berlinist ile 2020 Antalya Film Forum, Blu TV Dizi / Kısa Dizi Pitching Platformu ödülü

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3