Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Türkiye'nin dev ihracat firmalarından Kırmızıtaş Çorap, Redstone Otomotiv’in konkordato talebini reddetti. Kararın ardından Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Düzce Gümüşova'da üretim tesisi bulunan ve 56 yıldır faaliyette bulunan Kırmızıtaş Çorap ve Redstone Otomotiv şirketinin konkordato talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. İstanbul Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 29 Mayıs 2024 tarihinde görülen duruşmada, Kırmızıtaş Çorap Tekstil Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Redstone Otomotiv Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin konkordato talebini reddetti. Mahkeme, 10 milyon TL sermayeye sahip olan şirketlerin talebini kabul etmedi.
DOSYA KITA DEĞİŞTİRDİ
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'nın çeşitli ülkelerine ihracat yapan ihracat devi şansını bu kez Anadolu Adliyesi'nde denemeye karar verdi. Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 2 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen duruşmada Kırmızıtaş Çorap ve Redstone Otomotiv ile Mustafa Kırmızıtaş ve Şerafettin Kırmızıtaş’ın konkordatoda başarıya ulaşmasının mümkün olacağından bir yıl süreyle kesin mühlet kararı verdi. Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin aksi bir karar veren mahkeme böylece bir yıl süreyle bu isimleri koruma altına aldı. Bu süre zarfında ne şirketlere ne de kararda ismi geçen şahıslardan haciz işlemleri yapılamayacak.
TEKSTİL DEVİNİN GÖZÜ 19 ARALIK’TA!
İspanya’nın dev markalarından Zara’ya üretim yapan İndigo Tekstil, Cihan Design Tekstil, Cihan Pazarlama şirketleri de 600 milyonluk borçtan dolayı konkordato ilan etmişlerdi. Önce 1 ay kesin mühlet, ardından üç ay geçici mühlet alan şirketlere verilen süre 19 Aralık 2024 tarihinde doluyor. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 19 Aralık’taki duruşmada tekstil devlerinin kaderini belirleyeceği kararı açıklayacak.
BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR!
Finansal çıkmaza giren şirketlerin çare olarak konkordato talebinde bulunması bu şirketlerle iş yapanları da zor duruma sokuyor. Hukukçu Mustafa Zafer, konkordatoda gelinen noktayı şöyle özetledi: ‘’ Geçtiğimiz yıllarda bir takvim döneminde ortalama 400-450 civarında izlenen konkordato da geçici mühlet kararlarında bu yıl gözle görülen bir artış kaydedildi. 2020 yılında 419, 2021 yılında 451, 2022 yılında 404, 2023 yılında 519 borçlu konkordato da geçici mühlet kararı almışken, bu yıl henüz tamamlanmamış olmasında rağmen 11 ayda 1504 borçlu geçici mühlet kararı aldı. Hal böyle olunca da başta konkordato ilan eden firma ile alacaklısı konumunda bulunan firmaların ekonomik bir çöküş içine girmesi hiç beklenmeyen bir zamanda binlerce kişinin işsiz kalmasına on binlerce ailenin huzurunun kaçmasına sebep olabilir. Konkordatonun yıkıcı etkisinden en büyük zararı ne yazık ki alın teri ile para kazanmaya çalışan işçiler görecektir’’ diye konuştu.