'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz'

Özgür Özel, Türkiye’de demokrasinin ağır baskı altında olduğunu vurguladı. AB üyeliği hedefini yineleyen Özel, “Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyerek uluslararası dayanışma çağrısı yaptı.

  • A-
  • A
  • A+

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Berlin’de Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) kongresinde konuştu. Özel, salona Almanca hitap etti. “Partimizin değişim talebi söylemde kalmadı” diyen Özel, 47 yıl sonra CHP’nin birinci parti olduğunu, Türkiye nüfusunun yüzde 65’ini ve ekonomik büyüklüğün yüzde 80’ini kapsayan belediyeleri yönettiklerini belirtti.

İktidarın bu yükselişe karşı baskılarını artırdığını söyleyen Özel, “18 Mart günü Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması iptal edildi, 19 Mart sabahı yüzlerce polisle gözaltına alındı ve tutuklandı” dedi. Bugün İmamoğlu dışında 10 belediye başkanı, çok sayıda gazeteci, avukat ve yurttaşın cezaevinde olduğunu belirten Özel, “Siyasi tarihimizde demokrasiye dönük en ağır saldırılardan biri yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Avrupa’ya dayanışma çağrısı yapan Özel, “Türkiye’nin demokratik olması, Avrupa’nın demokratik kesimlerini de güçlendirecektir” dedi. Türkiye-AB ilişkilerinde sığınmacı pazarlığı yerine demokrasi temelli yaklaşımın esas alınması gerektiğini vurguladı: “Türk halkı, demokrasiden vazgeçmeyeceğini defalarca göstermiştir. Bugün yine göstermektedir.” Konuşmasını Brecht’in sözleriyle tamamladı: “Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz.”

sa6f6ff6f.jpg

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Genel başkan seçildiğim Kasım 2023'teki kurultayımızdan bir ay sonra Aralık 2023'te yine bu salonda size hitap etmiştim. Aradan geçen sürede CHP ile SPD arasında yeni ve güçlü ilişkiler kurmuş olmaktan memnuniyet duyuyorum. 30 Ekim 2024'te imzaladığımız mutabakat metni bu işbirliğimizin somutlaşmıştır halidir. Bu işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum.

“PARTİMİZİN DEĞİŞİM TALEBİ SÖYLEMDE KALMADI”

Aralık 2023'te buradaki konuşmamda partimiz CHP'deki değişimden bahsetmiştim. Partimizin değişim talebi söylemde kalmadı. Partimiz Mart 2024 yerel seçimlerinde 47 yıl aradan sonra Türkiye'nin 1. partisi oldu. Partimiz Türkiye'nin 7 bölgesinde nüfusun %65'ini ekonomik büyüklüğün %80'ini kapsayan belediyeleri yönetme yetkisi aldı. O günden bugüne yapılan tüm anketlerde partimiz açık ara Türkiye'nin birinci partisi olmayı sürdürüyor. Partimiz böylesi olumlu bir değişimden geçerken maalesef geçen zamanda gerek Türkiye'de gerekse bölgemizde olumlu gelişmeler yaşanmadı.

Partimizin yükselişi ülkemizdeki iktidarı büyük bir paniğe sevk etti. İktidar geçtiğimiz Ekim ayından itibaren hem partimize hem de toplumsal muhalefete yönelik baskılarını artırdı. Bu saldırıların son aşaması demokrasimizi ve halk iradesini hedef alan 19 Mart darbesidir. 18 Mart günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan 31 yıllık üniversite diploması iptal edildi. 19 Mart'ta sabahın erken saatlerinde yüzlerce polisle gözaltına alındı. Ve 15.5 milyon yurttaşımızın oyuyla Cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendiği gün tutuklandı.

Bugün, Ekrem İmamoğlu dışında 10 belediye başkanımız, bürokratlarımız, gazeteciler, avukatlar, sivil toplum temsilcileri ve iktidara itiraz eden çok sayıda vatandaşımız hapse atılmış durumdadır. Siyasi tarihimizde demokrasiye dönük en ağır saldırılardan biri yaşanmaktadır. Ancak on milyonlarca yurttaşımız, bu baskılara rağmen demokrasiye ve iradesine sahip çıkmaktadır. 19 Mart’tan bu yana İstanbul’un ilçelerinde ve diğer illerimizde toplam 29 miting yaptık. Halkımızla birlikte, haksızlıklara karşı her çarşamba ve her hafta sonu tepki göstermeyi sürdürüyoruz ve asla vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Türkiye’deki siyasal rejim daha da otoriterleşirken, kardeş partimizin bizlere gösterdiği dayanışmayı çok değerli buluyoruz ve bunun için teşekkür ediyoruz. Bu dayanışma yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi’ne değil, Türkiye’de demokrasiye en güçlü şekilde sahip çıkan on milyonlarca yurttaşla kurulan bir demokrasi dayanışmasıdır aynı zamanda. Sosyal demokrat partilerin arasındaki sağ popülistlerin arasındaki dayanışmadan daha az olamaz, olmamalıdır. Biz bu zor koşullarda bile umutluyuz. Çünkü hem haklıyız hem de güçlüyüz. Umutluyuz, çünkü artık Türkiye’de demokratik güçler yükseliştedir. Bunun liderliğini de partimiz yapmaktadır. Umutluyuz, çünkü halkımız demokrasi talebini daha yüksek sesle dile getirmektedir. Umutluyuz, çünkü gençlerimiz, işçilerimiz, emeklilerimiz, kadınlarımız; iktidarın bütün yıldırma ve korkutma pratiklerine rağmen sokakta ve direnmektedir.

5f5as5f5.jpg

Özel, Berlin’de, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Kongresinde konuştu.

PARTİ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ’NE TAM ÜYE OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Parti olarak Avrupa Birliği’ne tam üye olmayı hedefliyoruz. Amacımız, Türkiye’nin demokratik, insan haklarının ve hukukun üstünlüğüne dayanan, istikrarlı, kalkınmış ve gelirin adil dağıtıldığı bir ülke olmasıdır.Ülkemizi Almanya’nın yakın bir dostu, ortağı, müttefiki ve Avrupa ailesinin bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye çok dinamik bir ülkedir. Ülkemizde önemli toplumsal ve siyasal değişimler yaşanmaktadır. Türk halkı ve başta genç kitleler, değişim ve demokrasi talebini daha yüksek sesle duyurmaktadırlar. Partimiz, canlı ve enerjik muhalefet tarzıyla halkımıza umut vermektedir. Şu anki siyasal iktidar, Türkiye’de yükselen değişim dinamiğine karşı kendi varlığını korumaya çalışmaktadır. Partimiz ise yenilenmiş liderliğiyle ve gençlerle Türkiye’nin geleceğini temsil etmektedir.

Dünya bir belirsizlik sürecinden geçiyor. Demokrasi her yerde saldırı altında. Jeopolitik gerilimler yükseliyor, bölgesel çatışmalar artıyor. Gazze’de katliamlar sürüyor. 8 Ekim 2023’ten bu yana 55.000’den fazla insan öldürüldü. Bunların çoğu kadın ve çocuk. Kuzeyimizde, Ukrayna’da on binlerce cana mal olan kanlı çatışmalar sürüyor. Güneyimizde, Suriye’deki istikrarsızlıklar devam ediyor.

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan ve ardından Amerika’nın müdahalesiyle farklı bir boyuta ulaşan gelişmeler, tüm bölge için büyük bir tehdit yaratmıştır. Tüm tarafları sağduyulu davranmaya davet ederken, kalıcı bir ateşkesi ve barış ile istikrar ortamını arzuluyoruz. Bir daha uluslararası hukuka aykırı müdahalelerin tekrarlanmamasını diliyoruz.

Değerli yoldaşlar, Avrupa’nın güvenlik kaygılarını paylaşıyoruz. Avrupa’nın güvenli olması için Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti olarak güçlenmesi önemlidir. Çünkü Türkiye’nin demokratik olması, Avrupa’nın demokratik kesimlerini de güçlendirecektir.

“KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA; YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZ”

Türkiye ile ilişkilerde demokrasi yerine sığınmacı pazarlığını; demokrasi yerine kısa vadeli ekonomik ve güvenlik çıkarlarını tercih etmek, her iki taraf için de yapılabilecek en kötü tercihtir. Türk halkı, demokrasiden vazgeçmeyeceğini defalarca göstermiştir. Bugün yine göstermektedir.

Bu demokrasi mücadelesini birlikte ve dayanışma içinde yürütürsek daha da güçlü oluruz. Son olarak, Bertolt Brecht’in bir cümlesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bunu Türkiye’de de sık sık paylaşıyorum:
“Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz.”

Yorum Yazın

'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz'

Manisa’da 3 köy tahliye edildi, yol kapandı

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Özel, yabancı siyasetçilerden demokrasi dileniyor

Faiz ve kurla oynayarak bir yere varamayız

Kaymakam Çelik’den Öğrencilere Sürpriz Ziyaret

AK Parti'nin ardından İYİ Parti YSK Temsilcisi de teyit etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Kira sözleşmesinden sonra imzalanan taahhüt geçerli sayıldı

ASUMAN DABAK'A EĞLENCE MİZAH ÜSTÜN BAŞARI ONUR BELGESİ

Sanatla Adaletin İzinde: Âdil-i Mutlak Bursa'da

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Ümraniye'de çocuk festivali

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

Geri dönersem örgüt 2-3 gün tepki gösterir, sonra hepsi yoluna girer

Toplumsal yozlaşmanın panzehiri maneviyattır

Ormanlarımız değil, geleceğimiz yanıyor

YSK kararına müdahale sistemi bozar

Birlikte hareket etmezsek geleceğimizi de kaybederiz

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Bir kesim Balkanlar, bir kesim Bangladeş gibi yaşıyor

Beyaz yakalılar sınıfsal çöküş yaşıyor

İzmir alevlere teslim, binlerce kişi tahliye edildi

İsrail, İran'ın nükleerini yok edecek güçte değil

Türkiye konut ve kirada OECD’yi solladı

'Türkiye, Erdoğan iktidarından ibaret değildir'

Rantsal dönüşüm yaftası vurup kötülediler

Motorine yine zam geliyor

Yükleniyor

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

İran nükleer silah elde etmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

'Tahran halkı saldırıların bedelini çok yakında ödeyecek'

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Tüketiciyi yanıltan reklamlara 15,8 milyon lira ceza kesildi

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Çete Çökertildi

Tarım Bakanlığı baharatlardaki hileyi açıkladı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Rafine şeker yaşlanmayı hızlandırıyor

Her 3 üründen biri limit dışı pestisit içeriyor

ROK, Fatih Altaylı'nın tahliye edileceği tarihi açıkladı!

Fatih Altaylı’nın neden tutuklandığı belli oldu!

Fatih Altaylı’ya soruşturma ve gözaltı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Yeni Döneme Hızlı Başladı

Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

Saray’ın bekçi köpeği değil halkın çoban köpeği olurum

Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı

Gökçek'in kanalında 'Uyuşturucu' ve 'fuhuş' soruşturması

Silivri’den dışarı çıkmanın kestirme yolu gizli tanıklık

KRT emekçileri: Bayramı direnişle geçiriyoruz

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2