Tarih: 29.11.2022 17:19

Kuru incirde büyük tehlike

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen ürünlerdeki denetimsizlik, ürünleri sınırdan geri çeviriyor.

Gıda Dedektifi'nin kurucusu Musa Özsoy sosyal medya hesabı Twitter'dan yeni bir iddia ortaya attı.

Özsoy yaptığı paylaşımda, insan ve hayvanlarda önemli sağlık problemlerine yol açan zarar vericiliği yüksek aflatoksin adı verilen patojenik küfün İtalya ve İsveç'e ihraç edilen kuru incirlerde ortaya çıktığını söyledi. Özsoy, yapılan testlerden ortaya çıkan sonuçlar neticesinde ürünlerin sınırdan geri döndüğünü iddia etti.

Musa Özsoy paylaşımında şunları kaydetti:

Türkiye'den İsveç ve İtalya'ya ihraç edilen kuru incirlerde AB'deki sınır kontrollerinde yüksek oranda aflatoksin tespit edildi. Ürünler Türkiye'ye iade edildi. Yine gıda güvenliğimize dair bir aykırılığı daha Avrupa'dan öğrenmiş oluyoruz. Bu ürünler denetlenmiyor mu? @TCTarim

Özsoy daha önce de, ülkemizden Avrupa'ya ihraç edilen yer fıstığı, antep fıstığı ve limonda aflatoksin çıktığını iddia etmişti. Özsoy, paylaşımında şunları kaydetmişti:

Sadece dün, ülkemizden ihraç edilen; Yer fıstığında aflatoksin... Portekiz'den iade edildi. Antep fıstığında aflatoksin, Fransa'dan iade edildi. Limonda imazalil, Bulgaristan'dan iade edildi. Anadolu toprakları ve ürünlerimiz zehirlenirken, haberini Avrupa'dan alıyoruz.

AFLATOKSİN NEDİR?

Aflatoksin, insan ve hayvanlarda önemli sağlık problemlerine yol açabilen, oldukça sık karşılaşılan, zarar vericiliği en yüksek ve üzerinde sürekli araştırma yapılan bir patojenik küftür. Aflatoksin; gebe kadınlarda anormal bebek oluşumlarına sebep olmaktadır. Tüketen hayvanlarda ise ölü doğum ve anormal doğumlar görülmektedir. Kansere ve kanamalara sebep olabilmekte, böbrek hastalıkları ve zehirlenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca sinir sistemini bozacak zehirlenmelere de neden olmaktadır.

Aflatoksin genellikle depolama işlemleri sırasında oluşmaktadır. Depolanan ürünün; nem oranı, depolama süresi, diğer mikroorganizmaların varlığı, kurutma hızı gibi potansiyel durumlar etkilemektedir. Ayrıca deponun nem oranı da çok önemlidir. Aflatoksin içeren besinin tüketilmesi ile toksin vücuda girmektedir. Etkisi ise; kişinin yaşı, bağışıklık sistemi, beslenme durumu ve tüketilen küf miktarına bağlı olarak değişmektedir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3