EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriMehmet Şimşek enflasyonla ve fakirlikle mücadele etmiyor
Haluk Levent, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in politikaları hakkında "Kurdukları yeni sisteme likidite sağlanması gerekiyor ve Şimşek’in de tek derdi bu. Enflasyonla ve fakirlikle mücadele falan etmiyor" yorumunu yaptı.
- A-
- A
- A+
Bilgi Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Levent, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in politikaları hakkında "Kurdukları yeni sisteme likidite sağlanması gerekiyor ve Şimşek’in de tek derdi bu. Enflasyonla ve fakirlikle mücadele falan etmiyor" yorumunu yaptı.
Gazeteci Fatih Altaylı, Prof. Haluk Levent'in Şimşek hakkındaki yorumlarını da aktardığı yazısında, "Doğrusunu isterseniz ben de 'ehveni şer' yani 'kötünün iyisi' hatta 'berbatın nispeten iyisi' olarak Mehmet Şimşek’in AKP’nin bulabileceği en makul bakan olduğunu söylüyorum" görüşünü dile getirdi.
Altaylı, yazısında Prof. Levent'in ise şu sözlerini aktardı:
"Son zamanlarda merkantilist politika kavramını sıkça kullandığını görüyorum. Şimşek politikalarının kökünde endüstrileşme öncesi toplumlarda içe kapalı bir ulusal Pazar yaratmayı amaçlayan merkantilizm ile ilgisi olamaz. İç talebin daraltılması ve ihracat yönelimli bir politikanın uygulanıyormuş gibi yapılması, o ekonomi politikası setini merkantilist kılmaz.
Küreselleşmenin ortasında herhangi bir ulusal ekonomide merkantilist politika uygulanması mümkün değildir. Tabii bir de Neomerkantilizm var. Ama Şimşek’in politikaları onun temel ilkelerine de uygun değil. Bunlar aslında yabancı sermaye ve dünya ekonomisi ile entegrasyon diye ölüp bitiyorlar. Çünkü içerdeki çetelerinin beslenebilmesi için dış kaynak ihtiyaçları var.
Kurdukları yeni sisteme likidite sağlanması gerekiyor ve Şimşek’in de tek derdi bu. Enflasyonla ve fakirlikle mücadele falan etmiyor.
Onun tutturduğu söyleme bakılacak olursa açıkça ifade edilmese de yapılmak istenen enflasyonun düşmesi ve makul bir reel faiz sağlanabilmesi için kabul edilebilir bir nominal faiz oluşmasına temin etmek ve dışardan sermaye çekmek için asgari güvenilir bir rejim oluşturmuş hissiyatı uyandırmak.
Şimşek’in bundan başka bir derdi yok. Bu açıdan bakıldığında 'epistemolojik kopuşçulardan' tek farkı daha rasyonel bir soygun zemini hazırlamaktan ibaret.”
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
'Normalleşme süreci geride kaldı'
'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'
HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar
Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı
'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Yükleniyor






