Menzil'de kardeşi kardeşe düşüren miras ne kadar?

Menzil'de "gavs" olarak adlandırılan Abdülbaki Elhüseyni’nin ölümünün ardından başlayan miras kavgası kardeşleri birbirine düşürdü. Peki kardeşler arasındaki bu liderlik kavgasının arka planında ne var?

Menzil
  • A-
  • A
  • A+

Kamu kurumlarında örgütlendiği gerekçesiyle sık sık muhalefet tarafından eleştirilen cemaatlerin başında yer alan Menzil, son dönemde miras kavgasıyla gündemde. Cemaatin lideri olduğu belirtilen Abdülbaki Erol'un iki buçuk yıl önce ölmesinin ardından başlayan kardeş kavgasının başlıca nedenleri arasında cemaatin 17 milyar TL'yi aştığı belirtilen serveti bulunuyor.

Adeta bir holding gibi yönetilen cemaatin ticarette atılımı 1990'ların sonunda başladı. Merkezi Adıyaman'ın Menzil köyündeki cemaat, kendisiyle özdeşleşen Semerkand Şirketler Grubu’nu 1997'de kurarak ticarete atıldı.

DW'den Okan Yücel'in haberine göre kurumun web sitesinde, geride kalan yaklaşık 30 yıllık şirketleşme süreciyle ilgili "Kısa zamanda bünyesine kattığı diğer şirketlerle girdiği sektörlerde büyüyerek şirketler grubu hâline gelmiştir" açıklaması yer alıyor.

76 İLDE TEMSİLCİLİK!

Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Semerkand'a bağlı ilk şirket 1997'de "Semerkand Konut Yapı Kooperatifi" adıyla kuruldu. Kurucuları arasında Mehmet Saki Erol da yer alıyor. Semerkand Vakfı'nın ülke genelinde 76 şehirde toplam 187 temsilciliği bulunuyor.

Daha sonra peşi sıra Semerkand Grubu'na bağlı şirketler aynı sene kuruldu. "Semerkand Gıda" şirketi, 2010’da "Nakış Toptan Gıda" adını aldı.

Nakış Toptan Gıda, 2020'de AKP'li Körfez Belediyesi'nden ve 2023'te yine AKP'li Şile Belediyesi'nden toplam değeri 1,5 milyon TL'ye yaklaşan iki ihale almıştı. Şirket, Eylül ayında Menzil Cemaati'nin İstanbul’daki merkezi sayılan Tuzla'daki Semerkand Kültür Merkezi'nden yine cemaatin Sancaktepe'deki yerleşkesine taşındı.

COVİD-19 TESTLERİ MENZİL'İN ŞİRKETİNE

Şirketin belki de en çok bilinen ve devletten en çok ihale alan şirketi Techno Health Laboratuvar Diagnostik Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Şirket, bugüne kadar devletten 73 ihale aldı ve aldığı ihalelerin toplam tutarı 656 milyon TL. Şirket özellikle pandemi zamanı aldığı Covid-19 testleri ihaleleriyle dikkat çekmişti. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün 2020'de düzenlediği iki farklı Covid-19 PCR testi hizmetleri ihalelerinden biri 55 milyon 812 bin TL, diğeri de 144 milyon 239 bin TL bedelle Menzil cemaatine yakın bu şirkete verilmişti.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN 37 İHALE

Yine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün 2022'deki Covid-19 testi ihalesi 34 milyon 107 bin TL ile Techno Health'e verildi. Şirketin sadece Covid-19 testleri için aldığı ihalelerin toplamı 234 milyon 158 bin TL oldu. Şirkete, 2021'de de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün laboratuvar hizmeti ihalesi 147 milyon 828 bin TL'ye verildi. Kurulduğu günden beri şirkete, Sağlık Bakanlığı tarafından 453 milyon TL değerinde toplam 37 ihale verildi.

Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, milyonlarca liralık ihalelerin verildiği dönemde Techno Health Laboratuar Şirketi'nin iki ortağı vardı. Ortaklardan biri Cebrail Er, diğeri ise Ferhat Danışman.

Menzil Cemaati'ne ait olduğu bilinen Emsey Hastanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ferhat Danışman, aynı zamanda da bu hastanede mali hizmetler koordinatörü olarak görev yapıyor. Techno Health'in müdürlüğüne geçen ay Hakan Gökçe getirildi ve "münferiden temsile yetkili” kılındı. Hakan Gökçe aynı zamanda Emsey Hastanesi'nin Genel Müdürü olarak da görev yapıyor.

Emsey Hastanesi ise cemaatin en bilinen sağlık kuruluşu. Menzil şeyhi Abdülbaki Erol da tedavilerini Pendik Kurtköy'de bulunan Emsey Hastanesi'nde yaptırıyordu. Erol, 12 Temmuz 2023'te hayatını bu hastanede kaybetti. Geçtiğimiz günlerde hastane, çatısında çıkan yangınla tekrar gündeme geldi.

besir.png

DERNEKLER BÖYLE BAĞIŞ TOPLUYOR

Menzil Cemaati'ne bağlı ve gelirleri kağıt üzerinde ölçülebilen yapılardan biri Beşir Derneği. Tarikat çatısı altında kurulan ve 2011'de faaliyetlerine başlayan Beşir Derneği, iktidar tarafından sağlanan imtiyazlarla her geçen yıl gelirlerini artırmayı başardı.

10 YILDA 75 KAT ARTTI

Derneğe 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararı gözeten dernek” statüsü verildi. 2018'de ise "izin almadan yardım toplama hakkı” verildi. Bu imtiyazlar sonrası derneğin mal varlığı 10 yılda 75 kat arttı. Derneğin 2015 yılı mali tablo değerlendirmesinde "dönen ve duran mal varlıkları” toplamı 5,5 milyon lira olarak açıklanırken 2024'te bu tutar 414 milyon 646 bin TL'ye çıktı. Derneğin web sitesindeki 2024 yılı mali tablosuna göre dernek geçen yıl 240.9 milyonu "bağış" olmak üzere 332.7 milyon gelir elde etti.

CUMHUR İTTİFAKI'NA DESTEK

2005 yılında İstanbul'da kurulan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği, kısa adıyla TÜMSİAD da Menzil ile bağlantılı. TÜMSİAD, son faaliyet raporunu 2018'de kamuoyuna açıkladı. Buna göre TÜMSİAD'ın 12 bin 35 üyesi ve 50 şubesi bulunuyor. 10 farklı ana sektörde faaliyet yürüten bağlı şirketlerde 650 bin işçi çalıştırılıyor. Bu şirketlerin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içerisindeki payı ise yüzde 4.

Tarikatın gençlere yönelik faaliyetlerinden sorumlu Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇ-KON) adında bir yapı da mevcut. Bu yapı da Semerkand Vakfı'nın Sancaktepe'deki merkezinde yer alıyor.

TÜMSİAD, GENÇ-KON, Semerkand Vakfı ve Beşir Derneği, Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Cumhur İttifakı'na destek verdiklerini açıklamışlardı. Aynı oluşumlar, Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde de ortak bir yazılı açıklama yaparak yine Cumhur İttifakı'nı desteklediklerini duyurmuşlardı.

KARDEŞLER ARASINDA 'LİDERLİK' VE 'MİRAS' KAVGASI

Menzil Cemaati içindeki kavganın ne kadar daha büyüyeceği ve nasıl sonuçlanacağı bilinmese de tarikat, özellikle maddi gücünü her geçen gün katlıyor. Nakşibendi Tarikatı'nın Hâlîdiye koluna bağlı Menzil Cemaati, 1970'lerden beri Türkiye'nin gündeminde. Son dönemde ise cemaat hakkındaki tatışmaları "miras kavgası" şekillendiriyor. Abdülbaki Erol'un ölümünün ardından cemaatin 17 milyar TL'den fazla olduğu ifade edilen serveti, üç kardeş arasında uyuşmazlığa neden oldu. Abdülbaki Erol, varisi olarak doğrudan bir kişiyi göstermediği için en büyük oğlu Muhammed Saki Erol'un liderliği diğer kardeşler tarafından kabul görmedi. En fazla müride sahip olduğu belirtilen kardeşlerin en büyüğü Muhammed Saki Erol, babasının ölümünde kısa süre sonra cemaatin mevcut dernek ve vakıflarıyla ilişiğini kesti. Semerkand Vakfı'ndan ayrılan Muhammed Saki Erol, Serhendi Vakfı ile Nezir Derneği'ni kurdu.

Muhammed Mübarek Erol ve Muhammed Fettah Erol ise ağabeylerine karşı birlikte hareket etmeye başladı. Menzil Cemaati'nin mevcut dernek ve vakıfları da bu iki kardeşin yönetimine bırakıldı. Farklı liderler etrafında gruplaşan tarikat mensupları arasında sık sık kavga yaşanıyor.

Yorum Yazın

Bursa'da midye yiyen 4 genç, hastaneye kaldırıldı

En düşük emekli maaşı 8 çeyrek altındından 1.5 çeyrek altına düştü

Şile'de 21 mahalleye giriş çıkış yasağı getirildi

Yasa dışı bahis'den 3.7 milyar TL'yi yurt dışına gönderdiler

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

''Hayat pahalılığı meselesini mutlaka çözeceğiz''

Vali Gül'den 'merdiven altı işletme' uyarısı

281 futbolcuya ceza!

Beyoğlu'nda Türk kahvesi içen genç mühendis yoğun bakıma alındı!

Ankara 5. İdare Mahkemesi'nden pestisit kararı

Dünyada milyonlarca siteye erişim kesildi

'Kişi başı borç 123 bin TL'ye fırladı'

Bahçeli tarihi bir sorumluluk aldı, komisyon bir gün bile kaybetmemeli

'Türkiye Cumhuriyeti bir tarihi kırılma noktasına sürükleniyor'

Seçmenin güçlü demokratik düzen arzusu sürüyor

'İmralı’ya ben giderim'

Merkez Bankası eleştirisine soruşturma

IQ Money soruşturmasında 26 kişi yakalandı

Konut fiyatları ekimde yüzde 31,6 arttı

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Sivas'ta maden ocağında göçük

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

'İstanbul'un 50 günlük suyu kaldı'

'Bahçeli emrivaki yaptı, AK Parti MHP’yi kaybetmemek için tamam dedi'

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Bakan Yerlikaya, Türkiye'deki kayıtlı yabancı sayısını açıkladı

'Kitaplarımda Geçmişle Bugünü Sorguluyorum'

Oktay Saral, Hasan Can Kaya’yı Hz. İsa şakası üzerinden hedef aldı

Uğur Poyraz'dan İçişleri Bakanı'na 'Sedat Peker' sorusu

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Yükleniyor

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Özbekistan'da yükselen 'Medeniyet Merkezi'

Donald Trump Venezuela'ya 15 bin asker sevk etti

Trump’tan tehtit: Benim dosyama bakarsanız Clinton’ı açtırırım

Rus Ordusu Azerbaycan elçiliğini vurdu

'Çocukla fotoğrafını gönder, beni gülümset'

Donald Trump’a çocuk istismarı suçlaması!

Gazze’de ateşkesden bu yana can kaybı 245’e yükseldi

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Vertigo şikayetiyle gitti, saatlerce MR'da unutuldu

'Her bağış, birden fazla insanın yaşamını kurtarabilir'

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

SGK borcu olan emeklilerin maaşından yüzde 25 kesinti yolda

Grip ve Nezleye Yakalanma Riskini Artıyor

Her üç kişiden biri ruhsal bir sorunla mücadele ediyor

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı

Gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7