802-508-7352
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki Türk lirası likidite fazlasını kontrol altına almak amacıyla, bir ay vadeli 50 milyar liralık likidite senedi ihracı için ihale açtığını duyurdu.
TCMB’den yapılan açıklamaya göre, TRM240425T14 ISIN kodlu tahvil için 26 Mart valörlü olarak gerçekleştirilecek ihalenin teklifleri, saat 11.00 ile 11.45 arasında kabul edilecek.
Söz konusu hamle, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz cuma günü duyurduğu ve 91 güne kadar vadeli likidite senetlerinin yeniden ihraç edileceğine ilişkin karar doğrultusunda atılmış oldu.
21 Mart itibarıyla finansal sistemdeki toplam likidite fazlası 674,1 milyar lira olarak kaydedilmişti. TCMB'nin bu yeni ihale adımı, özellikle döviz alımları nedeniyle piyasada oluşan fazla Türk lirasının sistemden çekilmesini amaçlıyor.
Merkez Bankası, piyasadan likidite çekmek için likidite senedi ihracına en son 2007 yılının Temmuz ayında başvurmuştu. Aradan geçen yaklaşık 17 yılın ardından bu adımın yeniden gündeme gelmesi, para politikasında sıkılaştırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.