SİYASET
SİYASET HaberleriMerkez Bankası'ndan rekor müdahale
Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından Türk lirası, dolar ve Euro karşısında hızla değer kaybetti. Uzmanlara göre, Merkez Bankası kurdaki değer kaybı nedeniyle rekor seviyede döviz satışı yaptı.
- A-
- A
- A+
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında muhalefetin en güçlü adayı olarak görülen Ekrem İmamoğlu'nun göz altına alınmasının ardından TL sert değer kaybederken uzmanların hesaplamasına göre Merkez Bankası bugün rekor bir döviz satışı yaptı.
İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından TL dolar ve Euro karşısında sert değer kaybetti.
Dolar/TL bugün 41 seviyesinin üzerini görürken kurda günlük artış yüzde 12'yi aştı. Sonrasında kur saat 12.30 itibarıyla 39 seviyesine yakın işlem görürken bu seviyeye göre günlük kayıp ise yüzde 6 civarında gerçekleşti.
ŞİMŞEK 'GEREKEN YAPILACAK' DEDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından piyasada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası yaptığı açıklamada piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapıldığını belirtmişti.
Bloomberg verisine göre bugünkü yüzde 12,6'lık kur artışı, Kasım 2021'de faiz indirimleriyle birlikte görülen günlük yüzde 13,7'lik kur artışı sonrası dönemin zirvesi olarak kayıtlara geçti.
ABD'li ajans bankaların sabahtan öğle saatine kadar yaklaşık 8 milyar dolar satış yaparak TL'deki değer kaybını frenlemeye çalıştığını aktardı.
REKOR SATIŞ GELDİ
Reuters'ın ulaştığı uzmanlara göre Merkez Bankası'ndan döviz kurlarına müdahale geldi. Bankacılar TL'deki çift haneli değer kaybı ardından TCMB'nin bugün gerçekleştirdiği döviz satışlarının günlük olarak rekor düzeye ulaştığına dikkat çekti.
İngiliz ajansın görüşlerine başvurduğu bankacılar döviz satışının tam tutarını kestiremediklerini belirtseler de tutarın günlük 5 milyar doları aştığı görüşündeler. Bazı bankacılar döviz satışının bugün 10 milyar doları bile bulmuş olabileceğini belirtiyor.
İşlemciler, TCMB'den kura doğrudan müdahale görmediklerini, ancak kamu bankaları aracılığıyla varolan döviz alım satım yöntemleri sonucunda bugünkü işlemlerin "rekor seviyelerde bir döviz satışına" işaret ettiğine dikkat çektiler.
10 MİLYAR DOLARI BULMUŞ OLABİLİR
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Kamu üzerinden yapılan döviz satışı normal günlerin çok üzerine ulaştı… ancak bugün TCMB'den doğrudan müdahale görmedik. TCMB'nin bugün döviz satışının 5 milyar doları aştığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Günü 10 milyar dolar civarında döviz satışı ile bitirmemiz şaşırtıcı olmaz" dedi.
Bir başka işlemci ise "Gün içi likidite kaybolduğunda kamu döviz satışının başladığını gördük. Rakamsal olarak nihai bir tutara ulaşmak zor ancak 5 milyar doların üzerinde döviz satışı yapıldığını söyleyebiliriz. Bu tutar gün sonunda çok daha yüksek çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.
TCMB ihracatçı dövizleri ve KKM ödemeleri gibi bir çok kanaldan döviz alım satımı gerçekleştiriyor. Bu alım satım işlemleri son 1,5 yılda TCMB rezervlerine 140 milyar doların üzerinde rezerv katkısı sağlamış durumda.
Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı
Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak
Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor
Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu
'Savaşı İran kazanıyor'
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti
File Market, yüzde 280 kazançla satmış
'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'
UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Yükleniyor






