Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 24 seviyesinde sabit tuttuklarını açıkladı. Para politikası sunumunda, sıkı duruşun devam edeceği ve tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı vurgulandı. Karahan, iç talebin zayıfladığını, hizmet enflasyonunda düşüşün belirginleştiğini ve genel enflasyonun beklentilerin altında seyrettiğini söyledi.
Sunumda ayrıca, 2026 yılı için enflasyon tahmini yüzde 12 olarak korunurken, tahmin aralığının geniş tutulması artan belirsizlikle ilişkilendirildi. Çıktı açığının 2028 yılına kadar negatif kalacağı öngörüsü ise ekonomik aktivitede uzun süreli bir durgunluğa işaret etti.
Prof. Dr. Hakan Kara, sunumda yer alan işgücü piyasası grafiklerini paylaşarak, “Merkez Bankası, mahcup bir şekilde manşet işsizlik oranlarının gerçek durumu yansıtmadığını ifade etmiş” dedi. Kara’ya göre, atıl işgücü oranı ve iş ilanı başvuru sayısı gibi göstergeler işsizlik verilerinin gerçeğe kıyasla daha iyimser kaldığını ortaya koyuyor.
İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise TCMB raporunda yer alan "risk listesi"ne dikkat çekti. Karatepe, raporda açıkça asgari ücret ve kamu çalışanlarına yönelik ücret artışlarının enflasyonu artıracağına dair bir uyarının bulunduğunu belirterek, “Siz artırırsanız sonuçlarına da katlanırsınız mesajı veriliyor” dedi. Karatepe, bu yaklaşımı Merkez Bankası'nın 'biz karışmayız' söylemiyle çelişkili buldu.
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, TCMB’nin açıkladığı yüzde 19 ila yüzde 29 arası tahmin aralığını eleştirerek, "Her işin bir adabı var. Biraz daha ciddi olalım lütfen" ifadesini kullandı. Alkin, bu derece geniş bir aralığın tahminden çok belirsizliğe işaret ettiğini belirtti.
Alkin ayrıca Merkez Bankası’nın son dönem politikasını “inadım inat” şeklinde özetlediği paylaşımında üç ana başlığa dikkat çekti:
Döviz kurunu baskılamaya devam edilecek
Faiz indirimi için fırsat kollanacak ama acele edilmeyecek
Rezervler, siyasi gerilimlere karşı güçlendirilmeye çalışılacak
Son paylaşımında ise ekonomi yönetiminin bilimsel dayanağı olmayan bir yöntem izlediğini belirterek, “Ekonomi yönetimi üzerimizde etik kurul raporu alınmamış bir ‘in vivo’ deney yapmaktadır. Toplumun rızası olmadan yapılan işlerin başarı şansı yoktur” dedi.
Ekonomist İris Cibre, TCMB’nin tahmin aralığını geniş tutmasını “artan belirsizlik” olarak yorumladı. “2025 için yüzde 24 tahmini korunuyor ancak belirsizlik çok yüksek. Bu yüzden aralık çok geniş bırakılmış” değerlendirmesini yaptı.
Karahan’ın büyümede yavaşlama olabileceği yönündeki ifadelerini hatırlatan Cibre, 2028’e kadar sürecek negatif çıktı açığının ekonomik durgunluğun uzun soluklu olacağını ortaya koyduğunu söyledi. Bu tabloyu, “genişleyici para politikası bekleyenler için net bir yanıt” olarak nitelendirdi.
Son olarak, Karahan’ın faiz artışlarının büyüme üzerinde beklenenden güçlü etki yarattığını belirtmesini, “sert inişin dolaylı biçimde teyidi” olarak yorumladı. “Yani yumuşak yumuşak, sert inişi teyit etti” dedi.
Ekonomist Murat Sağman da tahmin aralığına dikkat çekti. “TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısında 2025 yılı için yüzde 24 enflasyon hedefini değiştirmedi. Yüzde 19–29 tahmin aralığı da değişmedi. Piyasa ve ekonomistler 2025 yıl sonu enflasyonu için üst band olan yüzde 29’u baz alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.