Merkez kuru tutmak için kasadaki altınları satıyor

Merkez Bankası kurlardaki artışı frenleyebilmek her türlü müdahaleyi yaparken, hamleler işe yaramadığı gibi rezervler de azalmaya devam ediyor.

Merkez kuru tutmak için kasadaki altınları satıyor

Ekonomi yönetiminin son dönemde uyguladığı politikalar döviz kurlarının patlamasına neden oldu. Kurlardaki artışlar tarihi seviyelere çıkarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kurları tutmak için piyasa üzerinde kurduğu baskı çoklu kur sisteminin ortaya çıkmasına sebebiyet verdi. Merkez TL’deki kayıpları engellemek için çeşitli araçları devreye alsa da kurlarda yükselişi durduramadı. Dolar geçen hafta tüm para birimleri karşısında düşerken, Türkiye’de yükselişini sürdürdü. Böylece serbest piyasa ile makas açıldı. Kapalı Çarşı’da dolar 20.50 liranın üstünde satılırken, bankalar ise 19.40 lira seviyelerinden işlem yaptı. Bunun piyasalar üzerindeki baskının sonucu olduğunu söyleyen ekonomist Uğur Gürses, bu durumda ‘karaborsanın’ kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Piyasa üzerindeki baskıya rağmen TCMB’nin rezervlerinin eridiğini söyleyen ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası kasadaki altınlarını satmaya başladığını söyledi. Gürses, bloğunda yayımladığı ‘Evdeki gümüşler ve bir takım muhasebe manevraları’ başlıklı yazısında kullanılabilir likit döviz rezervleri eridikçe Merkez Bankası’nın mart başından bu yana hem altın satışına hem de kasalarındaki yabancı para efektifleri döviz hesaplarına geçirmeye başladığını belirtti. Merkez Bankası’nın son aylardaki hamlelerini özetleyen Gürses, “Birincisi, durmadan likit dövizleri sattıkları için her yeni gün likit dövize ihtiyaç duyuyorlar. Kullanılabilir likit döviz rezervleri eridikçe Merkez Bankası mart başından bu yana hem altın satışına başladı hem de kasalarındaki yabancı para efektifleri döviz hesaplarına geçirmeye başladı. Merkez Bankası 3 Mart haftasından başlayarak 14 Nisan haftasına kadar tam 2,8 milyar dolarlık (43 ton) altın sattı. Yine 3 Mart haftasından itibaren kasalarında bulunan 2.7 milyar dolarlık yabancı para efektifleri dövize çevirdi. Yani muhabir bankaları nezdindeki döviz hesaplarına geçirdi. Toplamda ise tam olarak 5.5 milyar dolarlık varlığı likit dövize çevirdi’’ ifadelerini kullandı.

‘LİKİT DÖVİZLER ERİDİ’

Merkez Bankası’nın her an kullanılabilir likit dövize ihtiyaç duyduğunu, altının ise hemen–anında likite çevrilebilir durumda olmadığını belirten ekonomist Uğur Gürses, likit dövizlerin erimesi ve kritik bir seviyeye düşmesi nedeniyle altının satılmaya başlandığını vurguladı. Gürses yazısında Merkez Bankası altın rezervlerinin haftalık olarak değerlemesi sırasında altın fiyatının hangi gün ya da seansta yüksekse o değer esas alınarak altın rezervlerinin döviz karşılığının yüksek gösterilmeye çalışıldığının altını çizdi.

‘TÜRKİYE NEBATİ DÖNEMİNDE DAHA FAZLA FAİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALDI’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Dönemi Risk Primlerini yorumlayan Ekonomist Ömer Rıfat Gencal Politikyol’da kaleme aldığı yazıda "Türkiye bu dönemde 5 yıl borçlanma için yıllık yüzde 2.65, 10 yıl için yüzde 2.94 daha fazla faiz ödeyen bir ülke durumuna düşmüş. Bu faiz farklarının ortalaması, HMB Nureddin Nebati’nin 2 Aralık 2021 tarihinde göreve geldiği dönemden bugüne kadar ortalama 5 yıl için yıllık 592.9 ve 10 yıl için 627.4 baz puan olmuş. Kısaca Nureddin Nebati dönemi ile CBH sistemi öncesi dönem karşılaştırıldığında, Nureddin Nebati döneminde Türkiye, 5 yıl ve 10 yıllık dolar borçlanmalar için sırasıyla yıllık yüzde 3.53 ve yüzde 3.74 daha fazla faiz ödemek zorunda kalmış’’ dedi.

Bilinçli ve farkındalığı olan bir liderin Merkez Bankası rezervlerinin -60 milyar ABD Doları düzeyine indiğini, ülkesinin bir ödemeler dengesi krizi eşiğinde olduğunu görerek hareket edeceğini belirten Ömer Rıfat Gencal, ‘’Basit bir hesapla Türkiye’nin yıllık 11 milyar Dolar ortalama borçlanma yaptığı düşünüldüğünde ve bu borçlanmaların yüzde 70’i 5 yıl yüzde 30’10 yıl için yapıldığı varsayıldığında, CBH sistemi döneminde Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi yani vatandaşın üzerine ek 1.5 milyar ABD Doları (Ortalama 9.65 USD kuruyla 14,5 milyar TL) maliyet yüklenmiştir. İlginç olan şudur, Nureddin Nebati’nin Londra’da 8 Şubat tarihinde fon yöneticileri ile buluşması sonrasında ABD ve Türkiye Hazinesinin dolar cinsi tahvillerinin faiz farkları 550-600 baz puan düzeyindeyken Türkiye Ekonomi Modeli uygulamaları bu farkın temmuz ayında 875-885 baz puana kadar çıkmasına neden olmuştur’’ ifadelerini kullandı.

screenshot-19.jpg

‘TAKLA PRENSİBİ ESAS ALINMIŞ’

Altın değerleme esaslarının değiştirildiğine dikkat çeken Gürses yazısına şöyle devam etti: “Merkez Bankası’nın bilançosunda dikkat çeken ikinci nokta yine aynı haftadan itibaren, altın değerleme esaslarını değiştirerek, altın fiyatı hangi gün ya da seansta yüksekse o değeri esas alarak altın rezervlerinin döviz karşılığını yüksek göstermeye girişilmiş olmasında. Yıllardan beri izlenen uygulamada -3 Mart 2022 haftasına kadar-, Merkez Bankası altın rezervlerinin haftalık olarak değerlemesini yaparken, dolar cinsi değerinin hesabında, Londra piyasasında haftanın son iş gününden bir önceki günün (Perşembe) sabah seansındaki (A.M. fixing) değeri esas alıyordu. Bu kural harfi harfine uygulandı. 3 Mart haftası ve izleyen haftalarda ise şuna tanık oluyoruz; haftanın son iş gününden bir önceki günün sabah seansı yerine, son işgünündeki değerler alınmaya başlıyor. Madem bilanço Cuma günkü vaziyeti gösteriyor, bu durumda Cuma günkü Londra altın değerinin alınması da normal diye düşünülebilir.

Ancak Merkez Bankası yöneticileri, sabah seansı yüksekse sabahı (A.M.), öğleden sonra seansı yüksekse öğleden sonraki seans değerlerini (P.M.) almayı tercih etmişler. Eskisi gibi belirlenmiş sabit bir sistem yok, ‘takla prensibi’ esas alınmış. Peki ne mi olmuş? Eskiden olduğu gibi Perşembe sabah seansı yerine Cuma gününün sabah ya da öğleden sonrası seansının hangisi yüksekse o değerini alarak; Merkez Bankası altın rezervleri 3 Mart haftası 248 milyon dolar, 10 mart haftası 784 milyon dolar, 17 mart haftası 765 milyon dolar daha yüksek gösterilmiş. 13 Nisan haftası ise 145 milyon dolar çıkıyor”

Ekonomi, sadece ekonomi politikasıyla düzelmez

İBB'ye ikinci dalga soruşturmasında 52 kişiden 18'i tutuklandı

Otel ve güvenlik müdürüne gözaltı kararı

IAS, 35. yılında dijital dönüşümde liderliğini sürdürüyor

Engin Kaya’ya 2024 Yıldızlar Kulüp Ödülü

Sema Nur Yüksel'den Almanya’da altın zafer

Çağsiad Mikail Düzenli ile yola devam dedi

Çocuklar ölüyor, Bakan çocuğu olmayanı aile saymıyor

Ailelerimizle uğraşma!

Ekonomi dünyasının nabzı Palandöken’de attı

Kaiwi Kanalı'nı Geçen En Genç Türk Oldu

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Türkiye’nin Genç Değişim Öncüleri Antalya’da Buluşuyor

'Popüler kültür endüstrilerine karşı bekçiyiz'

Her depremde çöken iletişim altyapısının hesabı sorulmalı

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

1 ayda 53,5 milyar dolar eritenlerin hedefi 3 yılda 41 milyar dolar

Valilik Özel Ödülü 'Aile' temalı filme verilecek

Akademik bağımsızlığımızdan taviz vermeyeceğiz

Teğmenlerin tazminatını CHP ödeyecek

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

Pazar ve marketteki her üç üründen biri zehirli

Merkez Bankası'nın faiz hamlesi Türk Lirası'nı kurtaramadı

İstanbul'daki depremde bin 640 bina hasar aldı

Üniversitenin diploma iptal kararı yargıdan döndü

6.2'lik deprem sonrası bu ilçelere talep arttı

Esas para politikası sıkılaşması şimdi başladı

Bankacılık endeksinde düşüş yüzde 3'ü aştı

Ümraniyespor Play Off yolunda

Dövize kaçışa faiz de çare olmadı

Yükleniyor

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Netanyahu ile her konuda aynı taraftayız

'Neye mal olursa olsun' İran'a saldıracağız

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Macaristan'a Netanyahu soruşturması

AB, ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını başlatıyor

Gazze halkının zorla gönderilmesi hukuka aykırı

İngiliz milletvekili, 'cinsel suçlar' şüphesiyle tutuklandı

Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Hastaneler ticarethane, yöneticiler rant aracı değil

Planlı sezaryenlere yasak getirildi

Doktorların Whatsapp grubu ifşa oldu

33 yıllık Özel Göztepe Hastanesi iflasın eşiğinde!

Kötülüğün bir nedeni de konformist normlar

Her 10 kişiden 1’i kanser ölümüyle karşı karşıya

Sağlığı tehlikeye atan çikolata markaları açıklandı

Tavuk parçaları çamaşır suyu ile beyazlatılıyor

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Sokak röportajı denetimleri sıklaşacak...

Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali ve Yarışması Başvuruları Başladı

Kayıp kasetler, tanık koruması ve Türkiye'yi sarsacak iddialar

Bilginin kralını bileyim, gazetecilik yapmayacağım

YouTube yayınları daha sıkı denetlenecek

Gazetecilikte Fedakarlık: Sektörün Kahramanları Onurlandırılacak

Yerel gazeteciler halkın gerçek nabzını tutar

Bayrampaşa Belediyesi ile YGD arasında iş birliği görüşmesi

Gazetecilik ödülleri için geri sayım başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50