802-508-7352

Öğrenim ücretleri öğrencilere yük olmamalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Öğrenim ücretleri öğrencilere yük olmamalı, Öğrencilerin mağdur edilmemesi, hepimizin birinci önceliği olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Öğrenim ücretleri öğrencilere yük olmamalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte "Türkiye Yükseköğretim Meclisi İstişare Toplantısı"na katıldı. Toplantıda vakıf yükseköğretim kurumlarının sorunları masaya yatırıldı.

Özvar, vakıf üniversitelerinin yükseköğretim sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, "Vakıf yükseköğretim kurumları, 860 bin öğrenci, 30 binden fazla akademik personel ve yaptıkları etkiyle yükseköğretim sistemimizin vazgeçilmez bir parçasıdır." dedi. Ancak, vakıf üniversitelerinin akademik personel eksiklikleri ve diğer sorunlarının eğitim sistemine etkileri üzerine dikkat çeken Özvar, bu sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ AKADEMİK PERSONEL SORUNU

YÖK Başkanı Özvar, vakıf yükseköğretim kurumlarının en önemli sorunlarından birinin akademik personel eksikliği olduğunu belirtti. Özvar, "Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen akademik personel sayısı, her bir programın yürütülmesi için gerekli asgari akademik personel üzerinden belirlenmekte olup eğitim öğretim faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi, ilgili programın yetkinlik ve kazanımlarının alanından hocalar tarafından öğrencilere verilmesi, eğitim süreçlerinin kalitesi ve sürdürülebilirliği bakımından fevkalade önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Özvar, vakıf üniversitelerinde bazı programlarda öğretim elemanı sayısının yetersiz olduğunu ve öğretim elemanlarının dersleri ile uzmanlık alanlarının uyumsuz olduğunu belirterek, vakıf üniversitelerinin akademik personel eksikliğini gidermeleri gerektiğini söyledi. "Vakıp yükseköğretim kurumlarının gerek mevcut programlarına öğrenci kontenjanı alabilmeleri gerekse yeni programlar açabilmeleri adına akademik personel eksiliğini gidermeye yönelik gerekli tedbirleri ivedilikle almalarının önemini vurgulamak isterim." dedi.

AKADEMİK PERSONEL MAAŞLARININ ZAMANINDA ÖDENMESİ ÖNEMLİ

Vakıf üniversitelerinde akademik personel maaşları ve ödenekleriyle ilgili bir diğer önemli sorun da ücretlerdir. Özvar, "Vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerin ücretlerinin, 2547 sayılı Kanun'un Ek 8'inci maddesi uyarınca, devlet üniversitelerinde aynı ünvanda çalışan akademisyenlerin maaşlarından az olmaması gerekmektedir." diyerek, akademik personelin maaşlarının ve diğer haklarının zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesinin eğitim kalitesi ve kurumsal itibar açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Yükseköğretim Kurulu'nun denetimlerinde vakıf üniversitelerinde öğrenim ücretlerine yapılan yüksek oranlı zamların sıklıkla karşılaşılan bir sorun olduğuna da değinen Özvar, "Vakıf yükseköğretim kurumlarının kar amacı güdemeyeceklerine ilişkin mevzuat düzenlenmesi de dikkate alındığında, bu maliyetlerin üniversite yönetimlerince verilen taahhütlere güvenerek tercihte bulunan öğrencilere yüklenmesi eğitim-öğretimin sürdürülebilirliği ve kurumlarının güvenirliliği gibi ilkeleri olumsuz yönde etkilemektedir." dedi. Bu nedenle, her durumda öğrencilerin mağdur edilmemesinin birinci öncelik olması gerektiğini vurguladı.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE AİT TIP EĞİTİMİ VE FİZİKSEL KOŞULLAR

Özvar, vakıf üniversitelerindeki tıp fakültelerinin de bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Tıp fakültelerinin yükseköğretim sisteminin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Özvar, "Tıp fakülteleri, yükseköğretim sistemimizin en önemli bileşenlerinden biridir." dedi. Vakıf üniversitelerinin tıp eğitimi açısından bazı eksiklikler yaşandığını ifade eden Özvar, özellikle iş birliği yapılan hastanelerde vaka sayısının yetersiz olduğunu, öğrencilerin hasta başı eğitimlerini yeterince gerçekleştiremediğini ve hastanelerdeki eğitim alanlarının fiziksel koşullarının öğrenciler için uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, "Hastane yönetimleri ile üniversite yönetimlerinin uyum içerisinde çalışamadığı yönünde Yükseköğretim Kuruluna şikayetler gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerindeki bu sorunların hızla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Özvar, bu meselelerin Türkiye'nin sağlık eğitimindeki itibarı ve dünya çapındaki başarısı için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

 

Çarşamba

12.3 °

Perşembe

14.3 °

Cuma

14.5 °

Gazze'nin güneyine kara harekatı başladı

İran'ı nükleer silah üretmeye zorlamayın!

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

İsrail’in Lübnan’a saldırıları kabul edilemez

Anayasal düzeni tehdit ediyor

‘Rehineleri alamazsak Gazze’yi ilhak ederiz’

ABD'ye bağımlılığımızı azaltmak için AB ile görüşüyoruz

ABD yargısından Trump’ın göçmen planına engel

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

'Bu zulüm bize yakışmıyor'

Paris sokaklarında Cemre Baysel rüzgarı

Senegalli futbolcu bana yazdı

Duygu Sarışın'ın derin dekoltesi olay oldu

Simay Barlas Dubai'de güneş banyosu yaptı!

Semih Saygıner’den Tarihi Zafer

Busenaz Sürmeneli Üçüncü Kez Dünya Şampiyonu Oldu

Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları Başlıyor

Ay-Yıldızlıların Azmi Kadar Kalıcı Parfümler Yolda!

Şevval İlayda Tarhan’dan Tarihi Başarı: Avrupa Şampiyonu Oldu!

TTF 'Tenis Elçileri' Projesi’ni Hayata Geçiriyor

İstanbul, 2027 Avrupa Oyunları'na Ev Sahipliği Yapacak

Serdal Adalı eski yönetimi savcılığa verdi

Merrell, 5 yılda 15 mağaza açmayı hedefliyor

Padel ve Pickleball, Türkiye Tenis Federasyonu’na Bağlandı

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Akaryakıt Takibinde Yeni Dönem

Mercedes'in 2024'teki karı yüzde 28 düştü

Mehmet Şimşek efsanesi Erdoğan’ın elleriyle gömüldü

Üreten biziz ama kazanan Mısır

İstanbul'un mart enflasyonu yüzde 46 oldu

İki yıllık ekonomideki kanamayı durdurma çabası çöpe gitti

İngiliz devi Türkiye pazarından çekiliyor

Altın 3 bin 110 doları aşarak yeni rekor kırdı

Kahvenin fiyatı sekiz yılda 16,5 kat arttı

TÜİK’in ürün fiyatları, mahkemeye şifreli olarak sunuldu

Kara para piyasası fonlarından çıkan paranın nereye gittiğini açıkladı!

Para piyasası fonlarından 214 bin yatırımcı ayrıldı

Dünya ısınıyor, yaşam alanları daralıyor

İstanbul'un mart ayı zam şampiyonu taze fasulye oldu

RTÜK'ten boykot çağrılarına tepki

Mehmet Şimşek efsanesi Erdoğan’ın elleriyle gömüldü

İfade özgürlüğünü savunuyoruz...

Üreten biziz ama kazanan Mısır

Gazze'nin güneyine kara harekatı başladı

AKP'nin finansörü olan firmalara 'Boykot' devam edecek

Boykot çağrısına İstanbul'dan soruşturma!

Hüküm siyasilerin, Adalet Allah’ındır

Volkan Konak'a veda

Demokrasiye ve ekonomiye sis bombası atıldı

Tutuklu ve hükümlüler devletimize emanet

Uraloğlu'ndan Trabzon'a yeni havalimanı müjdesi

İstanbul'un mart enflasyonu yüzde 46 oldu

DBL Entertainment boykotu sonrası Ane Brun, İstanbul konserini iptal etti

İki yıllık ekonomideki kanamayı durdurma çabası çöpe gitti

İran'ı nükleer silah üretmeye zorlamayın!

Asgari ücrette üç ayda 3 bin 622 TL kayıp

Et fiyatları son 5 yılda yüzde bin 230 arttı

Medya ve iş dünyası için seçim yapma vakti geldi

Başkan ve Vali’den bayram selfiesi

Terme’de Yürekleri Isıtan Proje 4. Yılına Girdi

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Teslim olan örgüt üyeleri hukuk sistemi içinde değerlendirilecek

İngiliz devi Türkiye pazarından çekiliyor

MHP ve DEM Parti ilk kez bayramlaştı

Türkiye çağ atladı kardeşim, herkes aklını başına alsın

Altın 3 bin 110 doları aşarak yeni rekor kırdı

Protestocuları tutuklamayı reddeden hakim cezalandırıldı

Yükleniyor