SİYASET
SİYASET HaberleriÖteleme oyunu memur ve emekliyi yoksullaştırıyor
Zamlar ötelenerek, memur ve emeklilerin maaşları eritiliyor. Memur ve emekliler daha düşük zam alsın diye son 4 yıldır 6 aylık zammın hesaplanacağı aralık ve haziran dönemlerindeki zamları bir sonraki aya öteleniyor.
- A-
- A
- A+
Zamların ötelenmesiyle, enflasyon rakamları gerçekçi yansıtılmıyor ve memur ve emeklilerin hakları gasp ediliyor. İktidar memur, işçi ve emekliler daha düşük zam alsın diye son 4 yıldır 6 aylık zammın hesaplanacağı aralık ve haziran dönemlerindeki zamları bir sonraki aya öteleniyor ve aralık ve haziran enflasyonları düşük çıkıyor. Böylelikle, zamların ötelendiği ocak ve temmuz enflasyonunda patlama yaşanıyor.
ÖTELEME OYUNU
Sözcü'nün haberine göre, bu yöntem yüzünden 2022 Aralık ayından bu yana aralık ve haziran enflasyonu ocak ve temmuz enflasyonundan 5.57 puana varan düzeyde düşük çıkarıldı. TÜİK verileri, zam öteleme oyununun özellikle 2022 sonundan bu yana kesintisiz uygulandığını gösteriyor. Memur ve emeklilerin 6 aylık zamlarını küçülten öteleme oyunu şöyle uygulanıyor: Memur ve emeklilere her yılın ocak ve temmuz ayında zam yapılıyor. İlk 6 aylık dönemde 4-5 aylık enflasyon yüksek çıkmışsa özellikle haziran ayında yapılması gereken vergi ve fiyat artışları ya haziranın son haftasına ya da temmuz başına öteleniyor. Böylece 6 aylık enflasyonun daha fazla artması önleniyor. Aynı şekilde ikinci 6 ayda da kasım ve aralık aylarında yapılması gereken bazı artışlar ocak ayına kaydırılıyor. Böylece ikinci 6 aylık enflasyonun artış hızı frenleniyor. Zamlar ocak ayının enflasyonunu yükseltirken, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar da daha ilk aydan eritilmiş oluyor. Öteleme oyunu en son haziran ayında da uygulanarak akaryakıt zamları haziran enflasyonunu yükseltmesin diye ayın sonuna ötelenmiş, bu sayede emeklinin zammı yüzde 25’in altına çekilmişti.
FARK 5.57 PUANA ULAŞTI
2022 yılının sonuna kadar olan dönemde aralık ile ocak, haziran ile temmuz ayları arasında belirgin bir enflasyon farkı bulunmuyordu. Ancak 2022’nin sonundan itibaren fark birden açılmaya başladı. Örneğin 2022 Aralık ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1.18’de kalırken ocakta yüzde 6.65’e çıktı. İki ay arasındaki fark yüzde 5.47’ye yükseldi. Aynı şekilde 2023’ün Haziran ayında yüzde 3.92’de tutulan enflasyon temmuzda yüzde 9.49’a, aradaki fark da 5.57 puana çıktı. Benzer durum bir sonraki aralık-ocak ve en son bu yılın haziran-temmuz aylarında da yaşandı.
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı
Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı
Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor
'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'
'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'
Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor
Döşemealtı Belediyesi'ne operasyon
Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Parti numarası olmayan gıda ürünü satılamayacak
Bir meslek grubuna daha yeşil pasaport talebi
Mustafa Berat Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı
Hazine iki ihaleyle 45,6 milyar lira borçlandı
'Türk sermayesiyle üretilen bombalar İsrail'e gidiyor'
Petrol fiyatı 119 dolardan 84 dolara çakıldı
'Israrla Kürtlere akıl vermeye çalışanlar var'
Kuyumcukent'te 20 milyon liralık soygun!
'Hakimler, savcılar, polis aynı anda koordine ediliyor'
İBB davasında çekilen görüntülere soruşturma
'Bu savaşın tek kazananı Rusya'
'Gecikme faizi ticareti durma noktasına getirdi'
Yükleniyor






