Otomotiv sektöründe binlerce kişi işsiz kalacak

Türkiye'nin ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektörü, zorlu bir süreçten geçiyor. Girdi maliyetlerinin artışı, döviz kurundaki dalgalanmalar ve küresel ekonomideki yavaşlama, sektörü olumsuz etkiliyor.

Otomotiv sektöründe binlerce kişi işsiz kalacak

Ekonomik kriz otomotiv sektörünü de etkiledi. Girdi maliyetlerinin artışı, döviz kurundaki dalgalanmalar ve küresel ekonomideki yavaşlama, sektörü olumsuz etkileyerek işten çıkarmalara yol açıyor.

Ekonomim'den Esra Özarfat'ın haberine göre, özellikle büyük otomotiv firmaları ve yan sanayiler, maliyetleri düşürmek için işçi sayısını azaltmak zorunda kalıyor. Bu durum, hem işçileri hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Otomotivciler, rekabet gücünü kaybettiklerini ve önümüzdeki dönemde daha fazla işten çıkarma olabileceğini belirtti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, sektördeki herkesin zarar ettiğini söyleyerek sürecin nerede duracağını bilmediklerini ifade etti.

TOFAŞ, VARDİYA SAYISINI 1'E İNDİRDİ

Bursa’nın sürükleyici ana sanayilerinden, Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Tofaş Otomobil Fabrikası'nın, geçen hafta vardiya sayısını 1’e indirdiğini çalışanlarına bildirmesi dikkat çekti.

KALIPTA ALT TEDARİKÇİLER ÇİNLİLER OLDU

Öte yandan Türkiye’de sanayi üretimi gerilerken otomotiv endüstrisinin Doğu Avrupa’daki üretimlerinde de artış yaşanıyor. Büyük tedarik sanayilerin çoğu sadece montaj hattı olarak kullandıkları tesislerinde artık üretime de geçti. Bu da Türk otomotiv endüstrisinin rekabetçiliğini tartışılır hale getiriyor.

Otomotivdeki bu durum ağırlıklı olarak Türk kalıp sektöründe de gözleniyor. Kalıp üreticilerinin proje alabilmek için maliyetleri düşürme çabası, kalıp üretiminin büyük oranda Çinli kalıpçılara kaymasına neden oldu.

Türkiye’de kalıp üretiminin Portekiz’den daha pahalı olduğunu belirten kalıpçılar, siparişlerinin Portekiz’e kaydığını belirtti. Maliyetleri tutturmak için de alt tedarikçi kullanarak Çinli kalıpçıları kullandıklarını açıkladı.

TÜRKİYE'DE İŞÇİLİK MALİYETİ 2 BİN EURO

Türkiye’de işçilik maliyeti 2 bin Euro olduğunu belirten sektör temsilcileri "Orada ise asgari ücret 850 Euro. Tamamen maliyetlerle ilgili. Türkiye’de döviz ucuz” değerlendirmesini yapıyor. Bazı büyük tedarik firmalarının da kalıphanelerindeki üretimi durdurduğu ifade ediliyor.

ÜRETİME ARA VERİLMESİ İHRACATI ETKİLEDİ

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ağustos ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini koruyan sektörün aldığı pay da yüzde 12,3 oldu.

Otomotiv endüstrisinde ağustos aylarında planlı bakım-onarım çalışmaları nedeniyle üretime ara verildiğine değinen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Buna rağmen geçen ay ihracatta ağustos ortalamalarının üzerine çıktık. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydettik. En önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 24, Slovenya’ya yüzde 116, Romanya’ya yüzde 108 ihracat artışları oldu. Türkiye otomotiv endüstrimizin ocak-ağustos dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 23 milyar 531 milyon dolara ulaştı” dedi. Ağustosta en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ihracatı yüzde 3 artarak 1 milyar 214 milyon dolar oldu.

Sanayicinin maksimum verimlilik hesapları yaptığını ifade eden Çelik, OEM dışında sektördeki herkesin zarar ettiğini ifade etti. "Sürecin nerede duracağını anlamak zor." diyen Çelik "Otomotivci maliyet ve rekabet kıskacında. Üretici kurdan dolayı ürün fiyatlarını güncellemiyor. Ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamdan da zarar görüyor. Enflasyon biraz hız kesmiş olsa da şimdiye kadar görülen zarar inanılmaz. İç pazarda güç kaybetmek ihracatı da olumsuz etkiliyor. KOBİ’ler finansa ulaşamıyor. Paranın maliyeti çok yüksek” diye konuştu.

TÜRKİYE, OTOMOTİV İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Türkiye’de yeni bir yatırıma, bir kapasite oluşturulmasına her zaman olumlu baktıklarını belirten Baran Çelik, Çinli BYD’nin yatırımını “Burada yerlilik oranları önemli. Yerlilik oranı belirli bir rakamın altında olursa sanırım teşvik işlemez. Ama belli bir plan dahilinde yerlilik oranını artırma olabilir. Bunu bilemiyoruz. Nihayetinde yüzde 51’in üzerinde yerliliğe ulaşmalarını öngörüyoruz. Şu anda elektronik parçalarda önemli üretimler yapan yabancı büyük tedarik sanayilerle görüşmelerin sürdüğünü görüyoruz. Ancak metal kolunda henüz bir görüşme sağlanmadı. Zaman içinde rekabetçilik oluştukça metal kolunun da işin içine dahil edileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bir Çinli firma ile daha yatırım görüşmelerinin sürdüğü duyumunu alıyoruz. Türkiye, otomotiv endüstrisi için önemli bir pazar.” diyerek değerlendirdi. Sektör temsilcileri yetkililerin, sektöre yönelik destekleyici politikalar geliştirmesini bekliyor.

Uzmanlara göre, sektördeki zorluklar, işten çıkarmalara yol açarak işsizliği artırıyor. Otomotiv sektörünün geleceği belirsiz. Sektör temsilcileri, yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle bu zorlu süreci aşabileceklerini belirtiyor. Ancak, küresel ekonomideki gelişmeler ve hükümetin destekleri de sektörün geleceğini belirleyecek önemli faktörler arasında.

 

Cuma

20.8 °

Cumartesi

18.3 °

Pazar

16.9 °

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

Filistinliler başka ülkelere sürülecek...

Romanya seçimlerinde aşırı sağcı aday açık ara önde

Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlığa terk edildi

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Henry, Messi, Suarez ve Putellas bir araya geldi

Fenerbahçe tribünlerinde 'Aziz Yıldırım' sesleri

Sema Nur Yüksel'den Almanya’da altın zafer

Kaiwi Kanalı'nı Geçen En Genç Türk Oldu

Bülent Uygun'un Acı Günü

Spor camiasının acı günü

Ligdeki tüm takımların istatistiklerini ölçümleyebildik

60 yıldır hız kesmeden devam eden TUR!

Fenerbahçe, Kayserispor ile berabere kaldı

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Gıda enflasyonunda Türkiye OECD'de ilk sırada

Türkiye, kişi başı gelir ve yaşam kalitesinde geride

En yüksek enflasyona sahip 6. ülkeyiz

Tek gündemimiz hayat pahalılığıyla mücadele

İşini kaybedenler artıyor

ENAG yıllık enflasyon rakamını yüzde 73,88 olarak açıkladı

Merkez Bankası havlu atıyor

Siyasi kararlar ekonomiyi nasıl çıkmaza soktu

Nisan ayı dış ticaret açığı 12 milyar dolar!

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

HSK'dan eşini aldatan savcıya ceza

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Murat Hazinedar’a hapis ve siyasi yasak cezası

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz

Esila Ayık'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Vatandaşın dolar alması yasaklansın

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Her gelen yeni anket bir öncekinden iyi

'Asgari Ücret Komisyon değişmeden masaya oturmayız'

Marmara yeniden müsilaj tehlikesi altında

PKK bugün yarın silahları bırakacak, örgütü feshedecek

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

X avukatından İmamoğlu açıklaması

Proje ruhsatına aykırı otele kim belge verdi?

TMSF, Bellona'nın satışını gerçekleştirdi

Yavaş kampanya hesabını İmamoğlu'na tahsis etti

Tarihimizde hiçbir siyasetçi, rakibinden bu kadar çok korkmamıştır

Gıda enflasyonunda Türkiye OECD'de ilk sırada

Başkan Gürol Özen'den Taziye Mesajı

Mehmet Fatih Kayhan'dan Taziye Mesajı

Türkiye'nin önünde yeni bir iktidar, yeni bir dönem var

AİHM kararlarına uyun, otoriterleşmeden vazgeçin

Ruha Şifa Hüsn-ü Hat Sergisi Londra'da Ziyarete Açıldı

AYM'den sokak hayvanları yasasının iptal talebine ret

Yükleniyor