Plastik cerrahiyle ilgili şehir efsaneleri ve yalanlar

Günümüzde insanların diğer insanların düşüncelerine karşı sınır tanımaz eleştirileri sürüyor.

Plastik cerrahiyle ilgili şehir efsaneleri ve yalanlar

“Plastik cerrahiyle ilgili şehir efsaneleri ve yalanlar" konusunu Plastik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Serkan Kaya Ekinci ile konuştuk: 

Günümüzde insanların diğer insanların düşüncelerine karşı sınır tanımaz eleştirileri sürüyor. Uygun olmayan fiyatlandırmadan tutun da kapsamına ve sonuçlarına kadar yanlış bilgiler, plastik cerrahi alanına bakış açısını olumsuzluklarla damgalamaya devam ediyor.

Şehir Efsanesi 1: Plastik cerrahi her zaman doğal olmayan bir görünüme yol açar algısı

Bu algı, plastik cerrahi ile ilgili en yaygın efsaneler arasında. Tüm işlemlerin her zaman doğal olmayan bir görünümle sonuçlandığı inancı, "Sen eskiden daha güzeldin" manipülasyonu hem yaygın hem de derinden kökleşmiştir. Bu yanlış anlamanın, köklerini, ortalama bireyin plastik cerrahi algısına hakim olan medyada yer alan sınırlı sayıda aşırı vakalardan kaynaklandığı anlaşılıyor. 
Bu dramatik, genellikle şok edici dönüşümlerin yaygın olarak ortaya çıkması, alanın çarpık bir görüntüsünü yaratır ve tüm plastik cerrahinin abartılı, özgün olmayan estetiğe yol açtığı fikrini savunarak başladı.

Şehir Efsanesi 2: Plastik cerrahi sadece zenginler içindir algısı

Plastik cerrahinin yalnızca zenginlerin tercih edebileceği  ve yalnızca parası olanlar için uygulanabildiği dedikodusudur. Bu inanç gerçeklerden daha fazla olamazdı. Kozmetik tıbbi prosedürlerin erişilebilirliği ve kapsayıcılığı, son on yılda büyük ölçüde gelişti ve plastik cerrahinin sadece parası olanlar için bir lüks olduğu klişesine son verdi. Çünkü her insanın mutluluk oranı ve seviyesi bikbirinden farklıdır . 
Ek olarak, kozmetik sigortasının ortaya çıkması, cerrahi komplikasyonlarla ilişkili riskleri azaltarak ve daha önce tamamen seçmeli olarak kabul edilen ve dolayısıyla geleneksel sağlık sigortası tarafından kapsanmayan prosedürler için teminat sağlayarak süreci daha da kolaylaştırdı. Burada ek sağlık sigortasının avantajlarını araştırmanızı öneririm.

Şehir Efsanesi 3: Plastik cerrahi sadece kozmetiktir

Tıbbi müdahaleler cerrahi işlemler alanında, en kalıcı yanılgılardan biri, plastik cerrahinin doğada yalnızca kozmetik olduğu fikridir. Halkın önemli bir kısmı, plastik cerrahinin kapsadığı son derece önemli rekonstrüktif yönünü etkili bir şekilde gözden kaçırarak, plastik cerrahiyi güzelleştirme süreçleriyle ilişkilendirme eğilimindedir. Oysaki bir çok hayatı dokunuş yapar ve kaybedilmiş bir uzvu, doku kaybı kısacası rekonstrüktif cerrahi tüm vücut  yüzeyinde deri, deri altı ve kemikleri etkileyen yada prematüre bir başka deyişle doğumsal veya edinsel her türlü doku ve organ kaybının onarılmasıdır. Bu cerrahi operasyonları yaparken temel kural hangi dokular kaybolduysa ona benzer dokularla onarım yapmaktır. 

Op. Dr. Serkan Kaya Ekinci, plastik cerrahide doğru olmayan şehir efsaneleri hakkında bilgi verirken sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Örneğin doğumsal olarak oluşan yarık damak-dudak, yapışık parmak (sindaktili), vasküler kitleler (hemanjiomlar gibi); travmatik olarak oluşan yanıklar, trafik kazalarına bağlı yüz yaralanmaları, çeşitli kesiler ve uzuv kopmaları; edinsel olarak oluşan çeşitli deri ve yumuşak doku tümörleri... Bunları sayarken bile düşünmenizi isterim ne kadar da hayati sonuçlar çıkarıldığını... Kronik yaralar bu cerrahi disiplin alanı içindedir. Kemik (özellikle yüz, kafa ve el kemikleri) ve kıkırdak çatıdaki (kulak ve burun kıkırdakları gibi) kayıplar, şekil bozuklukları, patolojik olaylar (tümör, kist, kanser hücrelerinin verdiği zararlar gibi . 
Şimdi sokaktaki 100 kişiye sorarsak eminim çoğu plastik cerrahinin yüz germe, burun işleri ve liposuction dolgu, botoks olduğunu düşünür. Cinsiyet değiştirme ameliyatları, yüz ve doku organ nakilleri ise plastik cerrahinin ne kadar büyük bir cerrahi branş olduğunu anlatmaya yetmiştir. 
Plastik cerrahinin bir başka alanı mikrocerrahidir.Uygulamanın ustaca hassasiyetini anlatmak istersek, burada plastik cerrahlar, küçük, kopmuş kan damarlarını veya sinirleri yeniden bağlamak, dokuları vücudun bir bölümünden diğerine nakletmek ve hatta kopmuş uzuvları yeniden bağlamak için gelişmiş teknikler kullanırlar. Bu, plastik cerrahinin derin tıbbi gerekliliğini vurgulamakta ve normal vücut fonksiyonlarını geri kazanmadaki temel rolünü sergilemektedir. 
Meme rekonstrüksiyonu alanı, meme kanseri hasta bakımında plastik cerrahinin kritik rolünü daha da vurgulamaktadır. Bu uzmanlık, mastektomiden sonra meme dokusunu yeniden inşa etmeye odaklanır, böylece genel iyileşme süreçlerine büyük ölçüde katkıda bulunabilecek hastanın vücut imajını ve güvenini geri kazanmaya yardımcı olur.

Şehir Efsanesi 4: Sonuçların kalıcı olduğu efsanesi

Dünyanın neresine giderseniz gidin yapılan tüm prosedürler cerrahi olsun olmasın plastik cerrahi alanıyla ilgili yaygın bir inanış, bu tür prosedürlerin sonuçlarının kalıcı olduğu ve yaşlanmanın doğal etkilerine ve yaşam tarzından kaynaklanan dış faktörlere tamamen dirençli hale getirdiği efsanesidir. Bu fikir, çekici olmakla birlikte, gerçeklikten çok uzaktır. 
Plastik cerrahinin, uzun süreli sonuçlar üretebileceği doğru olsa da, kaçınılmaz yaşlanma süreçlerine karşı sonsuzluk veremeyeceği, çeşitli yaşam tarzı seçimlerinin sonuçlarına karşı koruma sağlamadığını da belirtmek isterim.
Örneğin, yapılan işlemler ve uygulamalarda güneş ışığına maruz kalma ve tütün kullanımı gibi kötüleştirici etkiler, plastik cerrahi yoluyla elde edilen sonuçların uzun ömürlü olmasına büyük ölçüde zarar verir. 
Güneş ışığındaki zararlı UV radyasyonu, cildin erken yaşlanmasına neden olarak estetik prosedürlerin sonuçlarını baltalar. Benzer şekilde, tütün ürünlerinin alışılmış kullanımı, cilt yaşlanmasını önemli ölçüde hızlandırabilir ve yara iyileşmesini bozabilir, potansiyel olarak cerrahi bir prosedürün sonuçlarını tehlikeye atabilir.

Şehir Efsaneleri 5: Plastik cerrahi risksizdir

Plastik cerrahi de dahil olmak üzere hiçbir tıbbi prosedür tamamen risksiz değildir. Aldığımız bir ağrı kesici bile risk bakımından ciddi riskler doğurabilir Ancak uygun hazırlık ve vasıflı cerrahi uygulamalarla bu riskler önemli ölçüde azaltır. 
En büyük risk anormal kanamadır. Hastayı tanımak ve hastalığı konusunda ayrıntılı anemnez almak önemlidir. Hastanın önceden kullandığı ilaçlar kan sulandırıcı kardiyak durumu ve bu riski en aza indirmek için belirli kan testleri yapmak ve belirli ilaçlardan kaçınmak gibi titiz önlemler alıyoruz. Bu nedenle protokole yaklaşık 15 gün önce başlıyor ve ameliyatlarımızda kanama riskini azaltacak ürünler kullanıyoruz. Diğer risk, kanamadığınız halde kandaki pıhtılaşma sorunudur. Bunun için de farklı yöntemler kullanarak riski azaltıyoruz.

Enfeksiyon her hekimin korkulu rüyasıdır

Kuşkusuz operasyonlar sonrasında gelişebilecek enfeksiyonu önlemek için de birçok şey yapıyoruz. Ameliyattan önce ameliyat edilen bölgenin antimikrobiyal yıkamalarına başlıyoruz. Bakterilerin birikebileceği göbek deliğinde bile antibiyotik kullanıyoruz. Bu yüzden antibiyotik tedavilerini uygun bir şekilde kullanıyoruz. 
Biz hastalarımıza mutluluk ile beraber sağlıklı bir şekilde şifa vermek için her gün kendimizi güncelliyor ve daha iyi prosedürler için kendimizi geliştiriyoruz.
Beni Türk Hekimlerine Emanet edin diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün izinde olmaya devam ediyoruz.”

 


Suudi Arabistan tarihinde ilk kez mayolu defile!

Belediye arabaları ile esrar taşıttı

TÜGVA, Etnospor, TÜRGEV, SETA gibi vakıfların Avrupa’dan fonlandandığı ortaya çıktı

Cezaevi müdürü olsam geri içeri alırdım

‘Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi’ paneli Şile'de gerçekleşti

Pirinç fiyatları son 15 yılın zirvesinde

Etin kilosunu 90 liraya ithal edip 500 liraya satıyorlar

Sporla alakası olmayan gazetecilerin Roma gezisinde işi ne?

Yabancılaşmanın ve Arapça tabelalaşmanın kesinlikle önüne geçeceğiz

Muhalefetin 'Tarım bitti' tezinin içi boş'

Konut satışları son 3 yılın en düşük seviyesinde

Kısa vadeli borç martta da rekor kırdı

Açlık sınırı asgari ücreti aştı

Vize artık randevu almak bile çok zor...

Tuğba Ekinci cesur sahne tarzı çok konuşuldu

İngiliz turist bile Türkiye' deki fiyatlara isyan etti

Şeriat karşıtı paylaşım yapan Feyza Altun'a hapis cezası

Hangi cemaattensiniz ve Atatürk’ü seviyor musunuz

Arapça tabelaları savunmuyorum

38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum boru değil

Türk şirketlerinden dövizle borçlanmada rekor

İstanbullular kıt kanaat geçiniyor

OMODA, dünya gençliğinin SUV’da yeni modası oldu!

ANPA GROSS Marketler Zinciri, yeni mağazasını Gaziantep’te açıyor

Bütçe dört ayda 691 milyar TL açık verdi

Süleyman Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

Belediye Başkanı'ndan satılık makam aracı

Bahçeli'nin başdanışmanının 'Darbe yapacaklar' denilen isimle samimi fotoğrafı ortaya çıktı

Bu olay, mafyanın devlete karşı atağa geçtiğinin kanıtıdır

Antalya’da ulaşıma yüzde 33 zam

Yükleniyor

Kuveyt Emiri Meclis'i feshetti anayasayı askıya aldı

Hamas ateşkes teklifini kabul etti

İsrail ordusu Refah'ı boşaltmaya başladı

Hizbullah, İran füzeleriyle İsrail’e saldırdı

Rusya Ukrayna'da kimyasal gaz kullanıyor

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik

İran'ın saldırısına yanıt vereceğiz

İran izole oldu

Vali, 'Kalp kırdım' dedi istifa etti

Suudi Arabistan tarihinde ilk kez mayolu defile!

Kendall Jenner erotizmin sınırlarını zorladı

Merve Boluğur şimdi de yatırımlarıyla gündem oldu

Ceyda Düvenci bikinileri deneyip fiziğini gösterdi

Melis Sezen'den güllü poz

Ceren Gündoğdu, 'Bi’ Daha Da Sevmicem’

Tüm tuşlara aynı anda...

40 yaş bir hediye gibi geliyor

Yasmin Erbil'e sevgilisinden uyarı

Sophia Bush eşcinsel olduğunu açıkladı

OMODA, dünya gençliğinin SUV’da yeni modası oldu!

İddialı hedeflerimiz devam edecek

İkinci el otomobilde satışlar durdu

Trafik sigortasında artış oranına zam

Karsan Milano’da şov yaptı!

2. El araç alım-satımında Türkiye’de yeni bir dönem

AB Ülkelerine ihracat yüzde 3 azaldı

Nissan Türkiye’den bahar kampanyası

Türkiye’nin milli Tesla’sı olmak için yola çıktık

Otomotiv sektörü üretimde rekabetçiliğini kaybediyor!

Alican Sabunsoy, Herediter Anjiyoödem hastalığına dikkat çekti

Avrupalının kapısından sokmadığı ürünleri biz mi yiyoruz?

Devlet hastanesinde zimmet skandalı

Hastaya ayrılan süre 2 dakikaya düştü

Plastik cerrahiyle ilgili şehir efsaneleri ve yalanlar

Darülaceze Tıp Merkezi'nde tıbbi hizmetler ücretsiz

'Doğum koçluğu' diye bir meslek yok

Kanserin ilacı D vitamini

Bebekler para için yoğun bakımda tutuldu

Zeytinyağı diye satılıyor makine yağıyla eşit

İşaretler Osman Kavala’nın beraat edeceğini gösteriyor

Sancaktepe, gazeteci Tevfik Erk'in kızı İlayda Ecem Erk'in düğününde buluştu

İnternet haber sitelerine ilişkin teknik esaslar yeniden düzenlendi

TRT Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan tutuklandı

Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde NOW TV'ye "ıstakoz" cezası

Türkiye, basın özgürlüğünde 158. sırada

Polisten canlı yayında ‘gazetecileri süpürün’ emri

Süleyman Soylu haddini bilsin, tepemin tasını attırmasın

Seçim maratonu sonrası gazeteciler yorgunluk attı

Kübra Par, nasıl "kazıklandığını" anlattı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16