Avrupa’nın en büyük kariyer fuarı Marmara Kariyer Fuarı’nın ikincisi 28 Nisan Pazartesi günü Kocaeli Kongre Merkezi'nde başladı. İki gün sürecek fuarın ilk gününde birçok sektörden profesyoneller gençlerle bir araya geldi. Fuarın ilk gününde Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Kültür Sanat Komisyonu Üyesi, Ödül Komisyonu Genel Sekreteri ve Karar Gazetesi Kültür Sanat editörü Saliha Sultan da 'Hobilerinizi Mesleğe Dönüştürmek' başlıklı bir söyleşide konuşmacı oldu.
Saliha Sultan'ın Çoban Mustafa Paşa Salonu'nda kariyer yolculuğunu anlattığı söyleşisine üniversitelerin iletişim, sinema, müzik ve edebiyat gibi bölümlerinde eğitim gören gençler yoğun ilgi gösterdi.
'HER GÜN KÜLTÜR SANAT SAYFASINA YER VEREN TEK GAZETEYİZ'
Saliha Sultan konuşmasında, çocuk yaşlardan itibaren edebiyata, sinemaya, tiyatroya ve görsel sanatlara duyduğu ilginin ardından, bu ilgilerini mesleğe dönüştürdüğünü, 1994'den itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi birçok kurumda görev alarak kültür sanat alanında birçok organizasyonda görev yaptığını aktardı. Organizasyon dünyasındaki izlenimlerini bir süre sonra çeşitli dergilerde, gazetelerde kaleme aldığını belirten editörümüz, hobi olarak yaptığı bu çalışmalarının gazetecilik mesleğine ilk adımı olduğunu kaydetti. Ardından Anadolu Ajansı'nın kültür sanat servisinde çalıştığı sırada sahada muhabirlik tecrübesi kazandığını vurgulayan Saliha Sultan, yıllar içinde birçok mecrada kazandığı tecrübeyi 2019'dan beri de Karar gazetesi kültür sanat sayfasına aktardığını kaydetti. Saliha Sultan, konuşmasında Türkiye'de kültür sanat gazeteciliğinin ana akım medyada eksikliğine dikkati çekerek, halihazırda görev yaptığı Karar gazetesinin ise haftanın yedi günü ısrarla kültür sanat sayfasını okurları ile buluşturan tek gazete olduğuna dikkati çekti.
'KÜLTÜREL TAKDİRİ DE TEŞVİK EDİYORUZ'
Konuşmasında, kültür sanat gazetecilerinin, dünyadaki popüler kültür endüstrilerine karşı bir bekçi konumunda olduğunu vurgulayan Saliha Sultan, "Kültür sanat gazetecileri geleneksel sanatlardan çağdaş sanata birçok alanda öne çıkan çalışmaları kayıt altına alarak kültürel hafızamıza katkı sağlıyor. Bu mesleği yapanlar olarak ayrıca yaratıcılar yani sanatçılarla izleyici arasında bir köprü kuruyor, kültürel takdiri de teşvik ediyoruz" dedi.
'AÇIK FİKİRLİ OLMAK, DENGELERİ GÖZETMEK ŞART'
Kültür sanat gazeteciliğinin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunun altını çizen Saliha Sultan, bu alanda çalışmak isteyen gençlere şu tavsiyeleri verdi: "Kültür sanat gazetecisi öncelikle donanımlı olmalı ve bir bakış açısına sahip olmalı. Günlük trendleri takip etmeli ancak sanatın geçmişteki yolculuğu hakkında da bilgisi olmalı. Edebiyat ve sanat dergilerini takip etmeli, okumayı göz ardı etmemeli, aktif olarak etkinliklere katılmalı, sanatçılara karşı saygılı ve kavrayışlı olmalı. Eleştirel bakışa sahip olması ise bir kültür sanat gazetecisinin olmazsa olmazıdır. Bütün bunlardan sonra hikaye anlatma becerisini kazanması yazdığı haber için büyük önem taşır. Sürekli açık fikirli olmak, sanat dünyasındaki dengeleri gözetmek, sanat profesyonelleri ile sağlıklı ilişkiler kurabilmek de başarısını perçinler. Bütün bu özelliklere sahip olduğunda da yaratıcılar ve okurlar arasında sağlıklı bir köprü kurabilirler."
Saliha Sultan, gençlere son olarak kültür ve sanatın yalnız sanatçıların değil, bütün mesleklerin meselesi olduğu, kültürün insan hayatının her alanının önemli bir parçası olduğu görüşünü aktararak, her ne mesleği yapıyor olurlarsa olsunlar, mesleklerinde kendi kültürlerini önceleyerek geleceği taşınmasına katkı sağlamalarının önemini vurguladı.
Söyleşi sonunda Doç. Dr. Ayşe Ak (sağda) Saliha Sultan'a KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve KOÜ KAGEM Müdürü Prof. Dr. Bilsen Bilgili'nin imzaladığı teşekkür belgesini takdim etti.
Çarşamba
15.1 °
Perşembe
14.4 °
Cuma
12.7 °