Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, resmi ilanlardaki azalmaya dikkat çekerek, meslek cemiyetlerinin bu konuda birlikte çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, basın sektörünü yakından ilgilendiren resmi ilan sayılarındaki düşüşle ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu. BİK'in 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Erkılınç, meslek cemiyetlerinin bu meselede birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirterek, azalan ilan sayılarının önümüzdeki yıllarda basın sektörüne ciddi ekonomik zorluklar getireceğini söyledi.
BİK’in yeni teşkilat yapısına dikkat çeken Erkılınç, şube sayısının 28’den 15’e düşürülmesinin iş süreçlerinde hızlanma sağladığını belirtti. Bazı şubelerin kapatılmasının sektörde kayıp olarak görüldüğünü söyleyen Erkılınç, aksine bu adımın iş süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırdığını vurguladı.
Kararın ardından geçen bir aylık süre zarfında süreli yayınlar ve ilan veren kanuni müşteriler açısından uzun süredir sadece elektronik ortamda yapılan işlemlerin hiçbir aksaklığa mahal verilmeden yürütüldüğünü kaydeden Erkılınç, böylelikle ciddi bir tasarrufa gidildiğini söyledi.
Resmi ilan adetlerinin her geçen yıl düştüğünü ve bu konuda el birliği ile çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyen Erkılınç, “Söz konusu düşüş, resmi ilan fiyat tarifesine üst üste yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle maddi yönden etkisini çok hissettirmese de önümüzdeki yıldan itibaren can acıtacağını düşünüyorum” uyarısında bulundu.
“Gazetelerimiz asgari satış rakamlarının, sayfa sayısının düşürülmesini istiyor. Ekonomik anlamda en kolay çözümü burada görüyor” diyen Erkılınç, defalarca ifade ettiği üzere kamu kurumlarının satmayan ve okunmayan yayınlara ilan parası ödemek istemediğini söyledi.
Kamu kurumlarının ihale ilanlarında yayım bedelini düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurduklarını söyleyen Erkılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhaleyi parçalara ayırarak ilanı zorunlu kılan eşik değerin altında bırakan da var, daha önce ilçe ilçe yaptığı ihaleyi il genelini kapsayacak şekilde tek bir ilanda toplayan da var. Bazı ilçe belediyelerimiz sürekli şikâyette ve serzenişte bulunuyor. Daha geçen ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamdaki ilanlar için düşük tarife uygulamasına geçilmesine yönelik resmi tavsiye yazısı gönderdi.
İhale ilanları için sürekli bir hareketlilik var. Sıkı takip ediyoruz ama nereye kadar? Bir fırsatını bulsalar ihale ilanları elimizden alınacak. Öbür taraftan bakıyorsun odalarımızın genel kurul duyurusu ilanları gidiyor, gitmiş. Yayınlarımız, Resmi Gazeteyi dahi takip etmiyor, ‘şu ilanlarınız elinizden gidiyor’ diye biz haberdar ediyoruz. Sonra da ‘Basın İlan Kurumu yüzde 15’imizi kesiyor’ deniliyor. Bundan daha da acı olanı var. Biz bir yönetmelik çıkarsak, mevzuat düzenlemesi yapsak koşa koşa mahkemelerin yolunu tutanlar, diğer kurumların aldığı kararlarla ilgili tek bir dava açmıyor, açamıyor. İşin içerisine ideoloji girdi mi, fikri veya maddi menfaat girdi mi sözüm ona tüm ilkesel duruş rafa kaldırılıyor. Aman görünmeyelim diye tüm ışıkları söndürüyor, üzerlerine kapıları kilitliyorlar. Bunu ayırt etmeksizin tüm kesimler için söylüyorum.”
“Devlet, basına her hâlükârda destek vermek zorunda, her ne olursa olsun, bir şekilde basına bu kaynağı aktaracak” şeklinde görüşlerin olduğunu belirten Genel Müdür Erkılınç, bunun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek devletin “Basın İlan Kurumu, sen kriterleri belirle. Bu belirlediğin kriterlere uyan yayınlara da kamu kaynaklarını adaletli bir şekilde dağıt” dediğini hatırlattı.
Erkılınç, “Meslek cemiyetlerimizin mutlaka bir araya gelmesi, ayrı gayrı olmadan, koltuk sevdasına düşmeden yekvücut olmaları; ortak meselelerde menfaat gözetmeksizin, hesap yapmaksızın birlikte hareket etmeleri ise elzemdir. Birçok meselede olduğu gibi giden ve adedi düşen ilanlar konusunda bu birlikteliğe hayati derecede ihtiyacımız bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmasının son bölümünde BİK Analitik’in uluslararası akreditasyonu bulunan bağımsız bir denetim firması tarafından yapılan kontrol ve denetimlerden başarıyla geçerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almasına değinen Erkılınç, “Trafik sonuçlarından memnun olmayanların veya olumlu bir sonuç elde edebilmek için sağa sola para saçanların, ‘şurada bizim rakamlarımız yüksek ama sizde düşük çıkıyor’ diye kendini kandıranların veya başarısızlık nedeniyle işten atılma korkusu yaşayarak patronuna, yöneticisine yanlış bilgi vererek trafiklerinin yüksek olduğuna inandıranların artık buna bir son vermesi gerekiyor” dedi.
Trafiklerini örnek gösterdikleri, adeta bu meselede ilahlaştırdıkları uluslararası şirketin son bir yılda iki kez geliştirme adı altında güncelleme yaptığını hatırlatan Erkılınç, “Ziyaretçi trafikleri bir gecede önce yüzde 30, ardından yüzde 20’ye yakın düşüş gösterdi. Sizin madem o kadar okurunuz vardı da bir gecede hepsi nereye gitti? Ya da madem o kadar okurunuz, takipçiniz var, bunun özel ilan ve reklam olarak dönüyor olması gerekmez mi?” diye sordu.
Erkılınç, açıklamalarını şu sözlerle bitirdi:
“Öyle ya, gerçekte o kadar okuru bulunan bir yayının, tıpkı bundan 30 sene önce özel reklam yayımlamak için ‘bize bugün resmi ilan göndermeyin’ diyen gazeteler gibi resmi ilansız çok rahat ayakta durması gerekiyor. Bakın, bugün internet haber sitelerinin asgari trafik sayılarını yüzde 50 düşürmeyi teklif edeceğiz. Kabul edilirse kendimizden o kadar eminiz ki görev alanımızda bulunan ve resmi ilan akışını durdurduğumuz haber sitelerinin rakamları yüzde 50 birden düşecek.
Niye, çünkü bot satın alıyor, para ödüyor. Yeni dönemde fazla para ödememek için ihtiyacı kadar bot satın alacak. Ziyaretçi trafikleri düşenlerin isimlerini üç ay sonraki Genel Kurul toplantısında okuyacağımı ilan etsem, bu sitelerimizden kaçı rıza gösterir açıkçası çok merak ediyorum. Birbirimizi kandırmaya, orta oyunu oynamaya lütfen bir son verelim. Gazetelerimize gelince onlar da hesabını kitabını iyi yapsınlar, ya güç birliğine gitsinler ya da gönül rahatlığıyla ilan verebileceğimiz yayınları bizlere sunsunlar.”