RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV, Now TV, Sözcü TV ve TELE 1'e yine ceza yağdırdı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üst kurul toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda Sözcü TV, Flash Haber, NOW TV, Halk TV, Tele 1, TV8 ve dijital platform Netflix’e idari yaptırım uygulandı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

HALK TV'YE "SES KAYDI" CEZASI
Üst Kurulda, Halk TV’de yayınlanan Neden Sonuç adlı programda; "bilirkişi olarak görev yapan kişinin telefon görüşmesinin rızası dışında yayımlanmasına yönelik" inceleme raporu değerlendirildi. Raporda izinsiz ses kaydı üzerinden kişinin hedefe alındığı, ismi üzerinden imalarla itibarsızlaştırıldığını, yargılama sürecine yönelik algı oluşturulmak istendiği, ayrıştırıcı bir dil kullanıldığı, tarafsız ve objektif haber verme yükümlülüğüne aykırı şekilde kişisel hakları ve itibarına saldırıldığı, sorumlu yayıncılık anlayışına karşı davranıldığı iddia edildi.

Bu kapsamda; 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan ”İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verildi.

Kararı, RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medyadan duyurdu.

"OYLAMA TALEBİMİZ KEYFİ OLARAK İŞLEME ALINMADI"

Taşcı, X'ten yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"RTÜK’ten Halk TV’ye bilirkişi cezası!

Barış Pehlivan’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili dosyalara atanan bilirkişi ile yaptığı telefon görüşme kaydının yayınlanması nedeniyle Halk TV’ye yüzde 3 idari para cezası verildi. Oy çokluğuyla alınan karar, yasanın 'özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırılık' hükmüne dayandırıldı.

Kurul’un çoğunluğu, Neden Sonuç isimli programda Seda Selek’in 'Soyadı Büyükcanayakın. İlginç bir isim. Kendisi ne kadar cana yakın ya da kime yakın… Ya da ne kadar cana yakın bilinmez. Ama kime yakın ortada.' sözleriyle bilirkişinin hedef alındığını değerlendirdi.

Uzman raporu yasanın en ağır maddesi 8/1/b bendinden hazırlanmış ancak Üst Kurulda yapılan müzakerede ceza maddesi (ç) bendi olarak değiştirilmiştir. Bu dosya öncesinde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 'gereği yapılacaktır' açıklaması nedeniyle ihsası reyde bulunduğundan müzakereye katılamayacağına ilişkin oylama talebimiz keyfi olarak işleme alınmadı ve Şahin açıkladığı gibi ceza yönünde oy kullandı."

TELE 1, NOW VE SÖZCÜ'YE KARTALKAYA CEZASI

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasıyla ilgili yayınlarından dolayı TELE 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye idari yaptırım uygulandı. Üst Kurul toplantısında 6112 sayılı Kanun 8. maddesinde yer alan “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz" hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla Tele 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye üst sınırdan para cezası verildi.

FATİH PORTAKAL'A DA 'İFTİRA' CEZASI

Sözcü TV ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın “İktidara yakınsan hiçbir şey başına gelmez. İktidar aleyhinde konuşuyorsan, ister gazeteci ol ister siyasetçi ol, alınabilirsin. Senin başına her şey gelebilir. Tenhalarda bile öldürülebilirsin. Tenhalarda bile öldürülebilirsin” sözleri nedeniyle "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne aykırılık iddiası ile üst sınırdan para cezası verildi.

NETFLIX’E YAPTIRIM

Üst Kurul toplantısında NETFLIX’de yayınlanan “Teen Titans Go” adlı programı da değerlendirdi. Söz konusu programa 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8'inci maddesindeki "Toplumun millî ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verilerek katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.

Üst Kurul toplantısında TV8’de yayınlanan Survivor isimli programa da şiddeti artırdığı gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulandı.

MUSA ÖZUĞURLU’NUN FERDİ TAYFUR SÖZLERİNE PARA CEZASI

RTÜK, sanatçı Ferdi Tayfur’a yönelik TELE 1 ekranlarında Musa Özuğurlu’nun “Müzikal açıdan baktığımız zaman berbattı.” sözlerini de ceza verdi. Program sunucusunun ifadeleri "topluma malolmuş bir sanatçının ölüm haberinin ardından, sanatçı hakkında eleştiri sınırları ötesinde yorumlar" olarak değerlendirildi.

TELE 1'e " …kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlali gerekçesiyle üst sınırdan para cezası verildi.

Ayrıca Sözcü TV’nin “Öncesi Sonrası Gece”, “Kitabın Ortası”, Flash Haberin “Can Ataklı ile Ana Haber” “Başkentte Gündem”, NOW TV’nin “Ozan Gündoğdu ile NOW Haber Hafta Sonu” programları da üst sınırdan para cezası aldı.

 

Cuma

20.8 °

Cumartesi

18.3 °

Pazar

16.9 °

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

Filistinliler başka ülkelere sürülecek...

Romanya seçimlerinde aşırı sağcı aday açık ara önde

Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlığa terk edildi

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Henry, Messi, Suarez ve Putellas bir araya geldi

Fenerbahçe tribünlerinde 'Aziz Yıldırım' sesleri

Sema Nur Yüksel'den Almanya’da altın zafer

Kaiwi Kanalı'nı Geçen En Genç Türk Oldu

Bülent Uygun'un Acı Günü

Spor camiasının acı günü

Ligdeki tüm takımların istatistiklerini ölçümleyebildik

60 yıldır hız kesmeden devam eden TUR!

Fenerbahçe, Kayserispor ile berabere kaldı

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Gıda enflasyonunda Türkiye OECD'de ilk sırada

Türkiye, kişi başı gelir ve yaşam kalitesinde geride

En yüksek enflasyona sahip 6. ülkeyiz

Tek gündemimiz hayat pahalılığıyla mücadele

İşini kaybedenler artıyor

ENAG yıllık enflasyon rakamını yüzde 73,88 olarak açıkladı

Merkez Bankası havlu atıyor

Siyasi kararlar ekonomiyi nasıl çıkmaza soktu

Nisan ayı dış ticaret açığı 12 milyar dolar!

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

HSK'dan eşini aldatan savcıya ceza

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Murat Hazinedar’a hapis ve siyasi yasak cezası

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz

Esila Ayık'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Vatandaşın dolar alması yasaklansın

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Her gelen yeni anket bir öncekinden iyi

'Asgari Ücret Komisyon değişmeden masaya oturmayız'

Marmara yeniden müsilaj tehlikesi altında

PKK bugün yarın silahları bırakacak, örgütü feshedecek

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

X avukatından İmamoğlu açıklaması

Proje ruhsatına aykırı otele kim belge verdi?

TMSF, Bellona'nın satışını gerçekleştirdi

Yavaş kampanya hesabını İmamoğlu'na tahsis etti

Tarihimizde hiçbir siyasetçi, rakibinden bu kadar çok korkmamıştır

Gıda enflasyonunda Türkiye OECD'de ilk sırada

Başkan Gürol Özen'den Taziye Mesajı

Mehmet Fatih Kayhan'dan Taziye Mesajı

Türkiye'nin önünde yeni bir iktidar, yeni bir dönem var

AİHM kararlarına uyun, otoriterleşmeden vazgeçin

Ruha Şifa Hüsn-ü Hat Sergisi Londra'da Ziyarete Açıldı

AYM'den sokak hayvanları yasasının iptal talebine ret

Yükleniyor