KÜLTÜR-SANAT

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

Sinema gönüllülerini desteklemeye devam edeceğiz

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eğitim Derneği tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali, 2-9 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek.

Sinema gönüllülerini desteklemeye devam edeceğiz
  • A-
  • A
  • A+

“Başka Bi’ Festival” mottosuyla yolculuğuna devam eden Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali bu yıl 9. Kez sinemaseverlere kapılarını açtı. Birbirinden farklı temalarla geniş kısa film seçkisini dopdolu bir programla sinemaseverlerin ilgisine sunacak olan festivalin basın toplantısı AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşti. Sinema sanatının çekirdeğini teşkil eden kısa film üretimini teşvik etmek ve Türk sinemasına yeni sanatçılar kazandırmayı amaçlayan festival, bu yıl 2-9 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. 

ÖZGÜRLÜĞÜNÜN VE ÖZGÜNLÜĞÜNÜN YANINDAYIZ!

AKM Yeşilçam Sineması’nda düzenlenen basın toplantısına, festival başkanı Aşkın Özcan, festival artistik direktörü Abdulhamit Güler, danışma kurulundan Betül Demir, ön jüriyi temsilen ise İlter Kapıcı ile sinema yazarları, kültür-sanat gazetecileri, yönetmenler ve çok sayıda sinemaya gönül veren isim katıldı. Basın toplantısında konuşan festival başkanı Aşkın Özcan, sinemanın her birimizin hayatında farklı bir yere sahip olduğunu belirterek “Özgürlüğünün ve özgünlüğünün farkında olan tüm sinema gönüllülerini desteklemeye devam edeceğiz. Festivalimizin 9. yılında da kısa film yoluyla sinema kültürünü yaygınlaştırmak, sinemaya gönül verenlerin mesleki ve sanatsal gelişmelerine destek olmak ve nitelikli eserlerin seyirciyle buluşmasına zemin hazırlamayı hedefliyoruz.” diyerek sözlerine devam etti. 

FİLİSTİN VE GAZZE’YE ADIYORUZ!

Aşkın Özcan, bu senenin en önemli sorunu ekim ayından bu yana yaşanan Filistin’de Gazze’de yapılan katliamlar ve biz de bu katliamlara karşı bir direniş biçimi olarak sinemayı kullanmayı her zaman önceliyoruz. İnsanlığın gözü önünde masumlara kıyıldığını ve böyle bir dünyada en etkili gücün sinemanın olduğunun şuurunda olarak bu yıl yine bu amaçla bu gücü kullanmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yapacağımız Kısa Film etkinliklerinde Filistin sinemasını unutmayacağız, onların hayatta kalmak, ümitlerini korumak için yaptıklarını daha yakından tanımaya çalışacağız. Bunu onların yanlarında olduğumuzu dayanışmayı da güçlendireceğini düşünerek bu alanda hizmet etmeye gayret göstereceğiz. Sahip olan imkanlarla elimizden geleni yapmanın en iyisini yapmanın şu an üzerimize düşen en önemli vazife olduğunu düşünüyoruz. Sadece Gazze’de değil,  tüm mazlumlara yapılanlar karşısında durmayı ve mücadelemizi de ortaya çıkaracağımız eserlerle farkındalık ve gündem oluşturmak suretiyle gerçekleştirmeyi istiyoruz diyerek sözlerini noktaladı.

Ayrıca Festival artistik direktörü Abdulhamit Güler ise bu yılın iki önemli konusunun etkinlikler ve Ahmet Uluçay’a adanması olduğunu belirtti.  Ahmet Uluçay’ın çocuksuz ve çiçeksiz bir sinema düşünemem sözünü bu sene tasarımımıza yansıttık. Bu yüzden tasarımımızın merkezine bir çocuk yerleştirdik ve bu çocuk aynı zamanda bugün devam eden soykırımda elinde balonla gökyüzüne çıktığını varsıyoruz Gazze’deki çocukları da temsil ediyor dedi. Danışma kurulundan Betül Demir de gençler için kısa film doğru bir başlangıç noktası fakat bir yandan da zorluklarla yüzleşiyorlar, sınırlı bütçe, yaygınlaşamama seyirciye ulaşamama gibi büyük sorunları var, bu  noktada özellikle Türkiye’de ki festivaller önem arz ediyor. Hem sinema kültürünün yaygınlaşması, hem kısa filmcilerin kendilerine olanaklar bulması için kısa film festivalleri çok önemli ifadelerini kullandı.  Ön jüri üyelerinden İlker Kapıcı ise bu senenin en önemli yanı Ahmet Uluçay’a yad edilmiş bir festivalde ön jüri olarak yer almam olacak şeklinde konuştu. 

BAŞVURULAR İÇİN SON TARİH 9 EYLÜL

9. Kısa’dan Kıssa Kısa Film Festivalinin kısa film yarışması için bugün itibariyle başlayan başvurular 9 Eylül’e kadar devam edecek. Katılımcılar başvurularını uluslararası festival platformu filmfreeway.com üzerinden gerçekleştirecek. Kısa film yarışmasının yanı sıra festival haftasında ise birçok etkinlik, söyleşi, ustalık sınıfı, tek masa buluşmaları, atölye ve film gösterimleri katılımcılarla buluşacak. İşitme ve görme engelli bireyleri de unutmayan festival de, özel olarak hazırlanan bazı gösterimlere tamamıyla ayrıntılı altyazı ve sesli betimleme ile erişim sağlanacak. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi festivalin 9.yılına özel sinema temalı bir kitap hazırlanarak festival takipçileriyle paylaşılacak. 

TOPLAM 175 BİN TL DEĞERİNDE NAKDİ VE YAPIM DESTEK ÖDÜLÜ

Festivalin 9 Kasım tarihinde gerçekleşecek ödül töreninde en iyi kurmaca filme 25 bin TL, en iyi belgesele 25 bin TL, en iyi animasyon filme 25 bin TL, en iyi deneysel filme ise 20 bin TL ödül verilecek. Bu yıl ödüllü yazar ve yönetmen Ahmet Uluçay anısına verilen Genç Öncüler Özel Ödülü ise 20 bin TL olarak sahibine kavuşacak. Lise kategorisinde en iyi film ödülü alan genç sinemacı ise 10 bin TL ve İSE (İstanbul Sinema Evi) tarafından sinema eğitimi almaya hak kazanacak. Yapım Desteği Ödülleri’nde ise 4 yapım destek ödülü sahibini bekliyor. En iyi dört projeden birine İSE tarafından 50 bin TL nakdi destek, birine Color Core tarafından renk düzenleme desteği, birine FSM Yapım tarafından kamera desteği, birine Postmekan tarafından kurgu desteği ödülü verilecek. Tüm bunların yanı sıra gösterim hakkı kazanan filmlere gösterim ücreti de verilecek. 

ALANINDA BAŞARILI İSİMLER FESTİVAL YÖNETİMİNDE

Festivalin bu yılki danışma kurulunda Danışma Kurulu: Yönetmen ve Senarist Muhammed Furkan Daşbilek, Yapımcı Betül Demir, Akademisyen Doç. Dr. Mesut Aytekin, Yayıncı ve Yazar Cevat Özkaya, Editör ve Yazar Asım Öz yer alıyor. Festivalin dokuzuncu yılının ön jürisi ise beş başarılı isimden oluşuyor: Yönetmen- Senarist Mehmet Nuri Kaya, Yönetmen- Senarist Nesibe Sena Ayın, Yapımcı Elif Daşkaya, Yönetmen- Senarist Ahmet Duvar, Oyuncu- Eğitmen İlter Kapıcı 

Yorum Yazın

Ankara'da 'ücretsiz ulaşım' dönemi başlıyor

Adana'da sağanak hayatı felç etti

'Ortada istihdam yok optik yanılsama var'

Yolsuzluk yapmadıysanız bu telaş hali niye?

Artık kimse kimsenin kılık kıyafetiyle uğraşmıyor

'Emeklinin kaynağı kısıldı, faiz ödemeleri bütçeyi aştı'

InvestPro Türkiye İstanbul 2026 İçin Geri Sayım Başladı

'İhale sürecini başlatan bürokratlar neden yargılanmıyor?'

Restoranlarda Kuver ve Servis ücreti yasaklandı

'Çerçioğlu pişman oldu, insan içine çıkamayacak halde'

SDG orduya katılıyor, petrol sahaları Şam'a devrediliyor

'30. Yılında Kardak Operasyonu' kitabı çıktı!

'Enflasyonun beli kırılacak, 2026 reform yılı olacak'

Yoksulluk sınırı 102 bin TL

'Millet geçim sıkıntısından dolayı burnundan soluyor'

Abdurrahman Şentürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden ödül aldı

'Atılan bu adımlar Türkiye'nin başına bela olacak'

TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

Endüstri küresel bir dönüşümden geçiyor

'Yoksullukta, enflasyonda, işsizlikte Avrupa birincisiyiz...'

Mestan Özcan 2 vekil maaşıyla geçinemiyormuş

Boşanmış Bir Çiftin Komik ve Duygusal Hikâyesi Geliyor!

Ümraniye’nin Trafik Yükünü Hafifletecek Dev Yatırım

'Orta Koridor ve Kalkınma Yolu önemli'

Erbakan Belediye Başkanlarının AK Parti'ye geçmesinin nedenini açıkladı

'İktidar, komisyon dışında tek bir pratik adım atmadı'

First Quantum Minerals, Türkiye'den çıkıyor

Her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu

Ben Adanalıyım, Silivri’de ne işim var?

Camide kan donduran vahşet

Yükleniyor

SDG orduya katılıyor, petrol sahaları Şam'a devrediliyor

'İran saldırırsa vururuz'

ABD'de tüketici güveni 2014'ten bu yana en düşük seviyede

'Şara, çok saygın Cumhurbaşkanı'

Düpedüz saygısızlık ve yakışıksız!

Hamaney'in özel bir yeraltı sığınağına geçtiği iddia edildi

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9