Sivil gemileri hedef almanın kimseye faydası olmaz

Erdoğan, Odessa Limanı'nda yabancı bandıralı Türk yük ve yolcu gemisinin Rus füzesiyle saldırıya uğramasının ardından bugün yaptığı açıklamada, "Ticaret gemilerini, sivil gemileri hedef almanın kimseye bir faydası olmaz'' dedi.

Sivil gemileri hedef almanın kimseye faydası olmaz
  • A-
  • A
  • A+

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Odessa Limanı'nda yabancı bandıralı Türk yük ve yolcu gemisinin Rus füzesiyle saldırıya uğramasının ardından bugün yaptığı açıklamada, "Ticaret gemilerini, sivil gemileri hedef almanın kimseye bir faydası olmaz. Her iki tarafa da ikazlarımızı iletiyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca 10 Mart Mutabakatı'nın uygulanması hatırlatmasında bulunarak, "DEAŞ ile göğüs göğüsse çarpışmış tek NATO müttefiki olarak Suriye Hükümetine gereken her türlü desteği veriyoruz. Direnmesi halinde krize dönüşme riski barındıran 10 Mart Mutabakatı'nı uygulanması için de gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Suriye’nin parçalanmasından, bölünmesinden, millî birlik ve bütünlüğünün zafiyete uğramasından kimin çıkar sağlayacağı açıktır. Suriye’yi oluşturan tüm kesimlerin yarınlarına güvenle bakabilmesi ancak ortak tarih ve ortak gelecek tasavvuruyla mümkündür. Her zaman söylüyorum; biz bin yıldır buradayız, beraberiz komşuyuz" diye konuştu.

Erdoğan, Beştepe millet sergi salonunda 16. büyükelçiler konferansında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Her yıl olduğu gibi bu sene de konferansa titizlikle hazırlık yapan, inşallah icrasını da başarıyla gerçekleştireceğine yürekten inandığım, Dışişleri Bakanlığı'mıza, sayın bakan ve ekibine konferansın tertiplenmesinde emeği geçen her bir arkadaşıma teşekkür ediyorum.

Geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısında 20 yıl arayla milyonlarca insanın hayatını kaybettiği 2 dünya savaşı yaşanmıştı. Holokost yine bu dönemde yine büyük bir barbarlık ve vahşet örneği olarak insanlığın ortak hafızasında derin izler bırakmıştı. İkinci cihan harbi sonrası inşa edilen küresel yönetişim ve güvenlik mimarisinin gayesi benzer trajediler, soykırımların, savaş ve insanlık suçlarının önüne geçmekti. Bunda tam başarı sağlandığını söylemek yanlış olur. Ruanda’da yaklaşık 100 gün içinde 800 bin insan soykırıma uğradı, Bosna’da utanç verici katliamlar yaşandı. Irak’ta Arakan’da Somali’de Orta Afrika’da ve daha pek çok yerde milyonlarca masum insan çatışma ve iç savaş sebebiyle hayatını kaybetti.

"Hiroşima'ya atılandan 14 kat fazla bomba ile Gazze'yi yerle bir ettiler"

Komşumuz Suriye’de 600 binden fazla Suriyeli, Baas rejiminin saldırılarında şehit oldu. İşkence merkezlerinde yüz binler eziyet gördü. Milyonlarca Suriyeli ülkesini terk etti. 13,5 yıl boyuna katliam devam ederken, 13,5 yıl boyuna sivillerin tepesine varil bombaları yağarken vicdan sahibi bir avuç ülke dışında hiçbirinin sesi çıkmadı.

Hiroşima'ya atılandan 14 kat fazla bomba ile Gazze'yi yerle bir ettiler.

Türkiye’nin hem kendi hak ve çıkarlarını layıkıyla savunabilmesi dost ve kardeşlerine yardım eli uzatabilmesi için ekonomik, askeri, diplomatik bakımdan güçlü olmak dışında bir seçeneği yoktur. Kıymetli dostlar tecrübeyle sabit bu acı hakikat karşısında biz de stratejilerimizi belirliyor, adımlarımızı planlıyor, yere sağlam basıyor, hiçbir işi şansa bırakmıyoruz.

İçinde bulunduğumuz asrı Türkiye Yüzyılı yapmak için incelikle örülmüş çok boyutlu bir politikayı adım adım hayata geçiriyoruz. Bu mücadelede ülkemizin dış ilişkilerinin icrasında merkezi bir konuma sahip olan hariciye teşkilatımıza tabiatıyla büyük sorumluluk düşüyor.

Ekonomisiyle ihracatıyla turizmi ile Savunma Sanayisi ile ve elbette uluslararası itibarıyla Türkiye büyüdükçe Türkiye’nin küresel siyasetteki önemi ve ağırlığı arttıkça sizin mesainiz de yoğunlaşıyor.

"580 bin kişi Suriye'ye döndü, 10 Mart mutabakatı için telkinlerde bulunuyoruz"

Dünyanın her köşesi ile ekonomik, ticari diplomatik, siyasi iş birlikleri tesis etmenin karşılıklı saygıya dayalı samimi ilişkiler geliştirmenin çabasındayız. Son yıllarda kriz ve çatışmalarla anılan coğrafyamızda herkesin kazançlı çıkacağı bir barış ve istikrar kuşağı oluşturmanın mücadelesini veriyoruz. Ne yapıyorsak bunun için yapıyoruz. ABD Başkanı Trump ile New York’ta yaptığımız toplantı sonrası başlayan süreç 10 Ekim’de ateşkes mutabakatıyla neticelendi. İsrail’in artan ihlallerine rağmen Hamas’ın serinkanlı tutumu sayesinde ateşkes büyük ölçüde korunuyor. İnsani yardım sevkiyatı peyderpey ilerliyor. 103 bin tonu aşan insanı yardımla burada da farkımızı koruyoruz. Önceliğimiz ateşkesin kalıcı olması ve insani yardımların Gazze’ye engelsiz ulaştırılmasıdır. Gazze’nin inşasına bir an önce başlanmalıdır. Temaslarımızı sürdürüyoruz. Suriye’de benzer bir çaba içindeyiz. 8 Aralık 2024 tarihinde Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriye’nin önünde tarihi bir fırsat kapısı aralandı.

"İsrail’in Suriye’ye yönelik eylemleri, güvenlik ve istikrarının önündeki en büyük engel"

İsrail’in Suriye’ye yönelik mütecaviz eylemleri halihazırda bu ülkenin kalıcı güvenlik ve istikrarının önündeki en büyük engeldir. Suriye’ye dönen mültecilerin sayısı 580 bini buldu.

DEAŞ ile göğüs göğüsse çarpışmış tek NATO müttefiki olarak Suriye Hükümetine gereken her türlü desteği veriyoruz. Direnmesi halinde krize dönüşme riski barındıran 10 Mart mutabakatını uygulanması için de gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Suriye’nin parçalanmasından bölünmesinden millî birlik ve bütünlüğünün zafiyete uğramasından kimin çıkar sağlayacağı açıktır. Suriye’yi oluşturan tüm kesimlerin yarınlarına güvenle bakabilmesi ancak ortak tarih ve ortak gelecek tasavvuruyla mümkündür. Her zaman söylüyorum; biz bin yıldır buradayız, beraberiz komşuyuz.

Ticaret gemilerini sivil gemileri hedef almanın kimseye bir faydası olmaz. Her iki tarafa da ikazlarımızı iletiyoruz."

Ne olmuştu?

Türk şirket Cenk Ro-Ro'ya ait Panama bayraklı CENK T adlı yolcu ve yük gemisinin Odessa limanında demirliyken bir Rus füzesi tarafından saldırıya uğradığı belirtildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre gemi, limanda bağlı durumdayken Iskander tipi bir füzeyle vuruldu. Gemi, Türkiye ile Ukrayna arasında düzenli seferler yaparak hem yolcu hem de yük taşımacılığı gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Türkmenistan'da üç ay içindeki ikinci yüz yüze görüşmesini yapmıştı. Kremlin, görüşmede Ukrayna savaşının ayrıntılı şekilde ele alındığını duyurmuştu.

 

Yorum Yazın

'Kışa Çınar Ol' Projesiyle Çınarcık’ta Dayanışma Büyüyor

Asgari ücret 22 gramdan 3,82 grama düştü

224 futbolcu ve 24 hakem hakkında hak mahrumiyeti cezası

'Tutuklama son çare olmalı'

Kocabıyık'a Cumhurbaşkanına hakaretten 2,5 yıl hapis cezası

Ümraniye Belediyesi’nden Liselilere Afet Eğitimi

Sivil gemileri hedef almanın kimseye faydası olmaz

Abdulkadir Selvi, bile TÜİK verilerine inanmıyor

Koçluk modern çağın pusulası oluyor!

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Ela Rümeysa Cebeci, Hamza Cebeci'nin yeğeni çıktı

Mali müşavirler sokağa döküldü

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye finansman desteği

Konut satışlarında piyasa kasımda resmen çakıldı

Yeni şirketlerin hayatta kalma oranı yüzde 78

Yazıcıoğlu'nun makam odasında dinlenme cihazı bulundu

50 milyon TL'nin üzerinde vergi borcu bulunanların listesi açıklandı

Aile Bakanı'ndan olay olacak emekli yanıtı!

Arınma, siyaset ve devlet hayatının her alanına yayılsın

Medya devi GAİN'e operasyon!

Uluslararası Kültür ve Sinema Buluşması Fransa'da

Bu yıl 77 polis memuru intihar etti

'Emeklilerin ve çalışanların maaşları enflasyonun üzerinde'

F-16’lar Karadeniz’de İHA düşürdü

Kadın Cinayeti Sahnesi Tepkilerin Odağında

'AİHM kararlarına uyma oranında Avrupa'yı geride bıraktık'

Türk dili, millet olma şuurunu besleyen temel sütundur

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Şikeye dair bilgim yok, yasal bahis oynadım

Yükleniyor

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

İpek Filiz Yazıcı'nın kombinine yorum yağdı

'Bir an önce anne olmak istiyorum'

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Viral enfeksiyonlar acil servislerde yoğunluk yaratıyor

Ela Rümeysa Cebeci, Hamza Cebeci'nin yeğeni çıktı

Medya devi GAİN'e operasyon!

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Akit TV ekranlarında asgari ücretli ve emekli isyanı!

Mehmet Akif Ersoy'dan 'siyasi operasyon' açıklaması

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9