Suriye’de Aleviler hedefte, ölü sayısı 250’yi aştı

Suriye’de Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde üç gündür süren çatışmalarda en az 250 kişi öldü; Lazkiye’de onlarca Alevi sivilin infaz edildiği iddia edilirken, yerel kaynaklar mezhepçi şiddetin tırmandığını bildiriyor.

Suriye’de Aleviler hedefte, ölü sayısı 250’yi aştı
  • A-
  • A
  • A+

Suriye’de üç gündür devam eden çatışmalarda Alevilerin çoğunlukta olduğu Lazkiye kentinde Alevi toplumuna mensup onlarca kişinin Suriye güvenlik güçleri tarafından infaz edildiği belirtildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 250'yi aştığını, bölgede 162 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

AFP haber ajansının haberine göre, SOHR, 162 sivilin 'beş ayrı katliamda' öldürüldüğünü belirterek, "Kurbanların büyük bir çoğunluğu Savunma ve İçişleri Bakanlığı ile bağlantılı unsurlar tarafından infaz edildi" ifadelerini kullandı. SOHR'den AFP'ye yapılan açıklamada, öldürülenlerin arasında 13 kadın ve beş çocuğun da olduğu belirtildi. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) ise ölü sayısının en az 225 olduğunu bildirdi. Suriye’deki geçici yönetimin İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Suriye devlet haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, ‘bireysel ihlallerin’ olduğunu söyleyerek bunlara bir son verme taahhüdünde bulundu.

Çatışmaların patlak verdiği Humus, Lazkiye ve Tartus’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, BBC Verify, Lazkiye’de bir cansız bedenin bir arabanın arkasında sürüklendiği iki video görüntüsünü doğrulayabildiğini aktardı. BBC Newshour’a konuşan bir Suriyeli, yaşanan şiddetin Alevi toplumunu ‘bir dehşet hali içinde’ bıraktığını anlattı. Misilleme korkusuyla isminin verilmesini istemeyen Suriyeli, “Öyle korkuyorlarlar ki, şok içindeler. Onlara yardım etmeye, onları korumaya hazır bir devlet ya da hükümet yok” dedi.

BM ‘DERİNDEN ENDİŞELİ'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de yaşananlara ilişkin açıklamasında, çatışma ve ölüm haberleri karşısında ‘derinden endişeli’ olduğunu belirterek tüm taraflara ‘gerilimi daha da alevlendirecek, çatışmayı tırmandıracak, etkilenen toplumların acılarını daha da artıracak, Suriye’yi istikrarsızlaştıracak, güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi geçişi tehlikeye atacak eylemlerden kaçınma’ çağrısında bulundu.

Bölgede yaşayan Alevi bir kadın, BBC Arapça’ya yaptığı açıklamada, mezhepçi şiddetin hedefi olduklarını, Lazkiye’de ya da Şam’da olsun pek çok Suriyelinin ‘korktuğunu’ anlattı, herkesin ‘günah keçisi’ haline getirilmekten korktuğunu söyledi.

REUTERS: ALEVİ DİN İNSANI VE OĞLU DA ÖLDÜRÜLDÜ

Reuters haber ajansının aktardığına göre, SOHR ve Aleviler de bölgedeki kaynaklarına ve olay yerinden çekilen görüntülere atıfla, öldürülen kişilerin en az 20’sinin El Muhtariye Alevi kasabasında yaşayan erkekler olduğunu belirtti. Kasabadan yansıyan görüntülerde, bazıları kanlar içinde en az 20 erkeğin bir yol kenarında yerde yattığı görüldü. Reuters, videodaki yeri doğrularken, videonun ne zaman ve kim tarafından çekildiğini doğrulayamadığını anlattı. Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla konuşan Aleviler, yaşanan infazlardan Suriye’de yönetimi devralan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimini sorumlu tuttu.
İki Alevi kaynağın aktardığına göre, önde gelen Alevi din insanlarından 86 yaşındaki Şeyh Şaban Mansu, Suriye’nin batısındaki Sahlab köyünde oğluyla birlikte öldürüldü.

HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık 2025’te başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin yıkılmasından bu yana özellikle Humus ve Lazkiye’deki Alevi toplumu şiddet ve saldırılara maruz kaldığını ifade ediyor. Alevi din insanlarının oluşturduğu Alevi İslami Konseyi de ülkede yaşanan son şiddet olaylarından hükümeti sorumlu tutarak ‘Suriyelileri terörize etmek ve öldürmek için “rejim kalıntıları” ile mücadele bahanesiyle’ sahil bölgelerine savaşçıların gönderildiğini belirtmiş, bölgenin Birleşmiş Milletler’in (BM) koruması altına alınması çağrısında bulunmuştu.

COLANİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Öte yandan, Suriye’deki geçici yönetimin başkanı Muhammed El Colani (Ahmed El Şara) de Lazkiye’de yaşananlara dair bir video mesaj yayınladı.

AA’nın aktardığına göre, Colani, Devlet Başkanlığı Medya Ofisi tarafından yayınlanan mesajda, Esad yönetimine işaret ederek, ‘bazı rejim kalıntılarının bilmedikleri yeni Suriye'yi sınamaya kalkıştığını’ savundu. ‘Devrik rejim güçlerinin yaptıklarının şaşırtıcı olmadığını’ söyleyen Colani ‘onlara altından kalkamayacakları bir karşılık vereceklerini’ belirtti. Sahil kesiminde çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşayan sivillerin korunmasının görevleri olduğuna işaret eden Colani, "Uğradığımız ihanete rağmen devlet toplumsal barışın garantörü olmaya devam edecek. Buna kimsenin dokunmasına izin vermeyecek" değerlendirmesinde bulundu. Şara, çatışma bölgelerindeki tüm askeri birliklerden, yaşanan ihlallerin bir daha yaşanmaması için komutanların talimatlarına uyulmasını istedi.

SAVUNMA BAKANLIĞI: DURUM TAMAMEN KONTROL ALTINDA

Suriye’deki geçici yönetimin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hasan Abdulgani de SANA’ya yaptığı açıklamada, "Durum tamamen kontrol altındadır, operasyonlar planlandığı şekilde hassasiyetle yürütülmektedir ve endişeye mahal yoktur. Devlete silah teslim etmeyi reddeden herkes, kesin ve tavizsiz bir karşılık görecektir" dedi.

 

Yorum Yazın

Türkiye kar yağışının etkisine girdi

Murat Sancak, Adana Demirspor'u devretti

'EMEKLİLER AK PARTİ'YE SELAM BİLE VERMEYECEK'

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda 12 araç birbirine girdi

'Ankara'da trafik sıkışıklığının nedeni AVM'lerin önü'

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

Şirketlerin konkordato oyunu denetime takıldı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Bu yasa kimsede ehliyet bırakmaz

Bebek Otel basıldığında tekneyle kaçan ünlüler kim?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ekol TV açıklaması

'Türkiye 1.5 yıl içinde seçim kararı alacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan nüfus artış uyarısı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 71 bin 412'ye yükseldi

Motorine yine büyük zam geliyor

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

İstanbul'da film ve dizi çekimlerine izin şartı getirildi

'Dindar insan iyidir’ algısını yeniden yaymamız gerek

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

'Sorun kaynak yokluğu değil, iktidarın adalet ve vicdan eksikliğidir'

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

İtfaiye raporu eksik olan oteller kapatılacak

Emekli maaşına yapılan bin TL'lik zamma tepki

Erzurum, Ardahan ve Erzincan’da yollar ulaşıma kapandı

'Zengine kaynak var, emekliye yok'

Türkiye’de et fiyatları 3 yılda 2,5 kat arttı

'Kürt kardeşlerimizi terk etmek yakışmaz'

Kapalıçarşı soruşturmasında 44 kişi tutuklandı

'AB üyelik sürecinin canlanması için niyet beyanları artık yeterli değil'

Yükleniyor

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 71 bin 412'ye yükseldi

Venezuela'nın yeni yönetimi istediğimiz her şeyi verdi

ABD Rus gemisine el koydu

Suriye ordusu, YPG ile çatışıyor!

Maduro'nın duruşması 17 Mart'a ertelendi

'ABD başka bir NATO ülkesine saldırırsa, her şey durur'

İsviçre, Maduro'nun malvarlıklarını dondurdu

'SDG gerekli esnekliği göstermedi'

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Mine Kılıç çeketin içine hiçbir şey giymedi

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Otomobil piyasasında fiyatlar eridi araçlar elde kaldı

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

Cem Küçük, Hande Fırat'ı yerden yere vurdu

RTÜK'ten düşen uçağa ilişkin uyarı

İktidarı savunma işi, yandaş gazetecilere terk edilmiş durumda

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

YAZARLAR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9