GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

Tarkett işçileri greve başladı

Tuzla'da bulunan Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

Tarkett işçileri greve başladı
  • A-
  • A
  • A+

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patronun ‘Zamsız çalışın’ dayatması nedeniyle TİS süreci tıkandı, işçiler greve başladı.

Merkezi Fransa’da bulunan, İsveç, Almanya ile ortaklığı olan 140 yıllık şirket 34 tesisi ve 12 bin işçisiyle 100’den fazla ülkeye satış yapıyor. Sadece 2023 yılında 3.3 milyar avro hasılat elde eden Tarkett, Tuzla’daki fabrikasında çalışan işçileri ise zamsız çalıştırmak istedi. İş Yeri Baştemsilcisi Selman Sakarya süreci şu şekilde anlattı: “Patronun burada istediği şey bize tek bir kuruş zam vermemek. E o zaman biz boşuna mı sendikalı olduk? Boşuna mı mücadele verdik? Görüşmeler başlamadan önce taslağa yüzde 135 yazdık. Pazarlık payı vardı elbette. Ama patron bizden zamsız çalışmamızı bekledi. ‘Zam yapacak durumum yok’ dedi. ‘Devlet asgari ücrete zam yapmadı, ben de size yapmam’ dedi. Ama aynı patron sendika üyeliğinden caydırmak için tek tek arkadaşlarımızı yanına çağırıp yüzde 40-45 oranında zam teklif etti. Ama biz sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz. İşte bu yüzden bugün grevdeyiz.”

Patronun zamsız çalışma dayatmasından vazgeçmemesi üzerine Tarkett işçileri dün fabrika önünde greve başladı. Grevin ilk dakikalarında, 22 gündür grevde olan MKB Rondo işçileri de Tarkett işçilerinin yanındaydı. Ayrıca Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü de işçilerle dayanışmak için grev alanına geldi.

İşçiler 2022'de örgütlenmeye başladı 

2022 yılında Tarkett’te örgütlenme faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkiyi almalarına rağmen patronun itiraz ettiğini ifade etti. Kırmızıçiçek, “Yasalarda maalesef sendikal örgütlenmeyi engelleyen boşluklar var. İşverene ‘İşçilerin anayasal hakkına saygı duyun, bu boşlukları kullanmayın, bir an önce oturalım, müzakere yapalım’ dedik ama kabul etmediler. İş mahkemeye gitti; 1 yılın sonunda toplu sözleşme yetkimizi aldık” dedi.

Taslağı işçilerle birlikte hazırlayarak patrona sunduklarını ifade eden Kırmızıçiçek, şöyle devam etti: “Dört toplantı yaptık, her görüşmede işveren mevcut haklar ve mevcut ücretler ile devam etmek istediğini söyledi. ‘Daha fazlasını veremem. Borcum var, harcım var’ dedi. İdari maddeler bile kabul edilmedi. Ve gelinen süreç ile birlikte grev kararımızı duyurduk. Grev kararımızı ilan ettikten sonra da tabi işveren farklı arayışlara girdi. İşçilere, ikna odaları kurdular. Bizim taslak teklifimize, hiçbir karşı teklif sunmazken işçilere ‘Gelin size şu parayı vereyim, şöyle ikramiye vereyim, sendikayı bırakın’ dedi. Biz de bunun üzerine temsilcilerimiz ile birlikte grevimize bir hafta kalırken son kez uyarıda bulunduk. Bunun üzerine işveren bize randevu verdi ancak yine aynı tutumu sürdürdüler. Üç yıl sonra müzakere yapabileceklerini söylediler.”

''Sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik şartlarında çalışmak zorunda değil''

Tarkett patronuna “Sen zarar ediyorsun veya sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik koşullarında çalışmak zorunda değil” dediklerini aktaran Kırmızıçiçek, “Bunu Tarkett işçilerine dayatamayacaklarını ve kabul etmediğimizi söyledik.  Ve bugün burada grevimizi başlattık. Bu grevin de başarıya ulaşması için Petrol-İş sendikası olarak üzerimize düşen neyse yapacağız. Bütün haklarımızı kullanacağız. Ülkenin ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz, biliyoruz. İşçiler, inim inim inliyor. Mutfak yeri, yangın yerine dönmüş resmen. Ülkenin dört bir yanında işçiler arayış içerisinde. Grevler var, direnişler var. Bir yol bulmaya ve örgütlenmeye çalışıyorlar. Biz de burada grev alanımızdan bütün grevleri, direnişleri selamlıyoruz, dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama aynı zamanda da buradaki grevimizin zafere ulaşması için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağımızı söylemek istiyoruz” diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Pervin Buldan CHP'yi hedef aldı

‘İmralı’ya yapılacak Öcalan ziyareti’ini olumlu gören duymadım

"Kemer sıkmaya ve yüksek faize devam!”

DEVA Partisi’nden İmralı tepkisi

'Gidene saygımız var, biz kimsenin vagonu olmayız'

AK Partililerin yüzde 36’sı da 'Refahım düştü' dedi

DEM Parti Cumhuriyet'in kurucularını hedef aldı

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

İçişleri Bakanlığı'ndan Mansur Yavaş'a soruşturma izni

Öğretim üyelerinde 75'e çıkartılabilir!

Model of Models 59. Grand Finali İstanbul’da Gerçekleşti

Üç firmadan biri ruhsatsız

Feti Yıldız’dan infaz düzenlemesi mesajı

TBMM'nin Öcalan'ın ayağına gitmesine karşıyız

'Tarih ve millet bu olup bitenleri affetmeyecek'

Ümit Özdağ'dan İmralı kararı için CHP'ye teşekkür

İmralı’ya heyet göndermeyen CHP’ye AK Parti’den tepki

İstanbul'da 25 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu

Âdil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi Katar’a Taşındı

'Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanıyoruz'

Sonar Araştırma'nın son anketi ortaya çıktı

Sezonun En Kahkahalı Komedisi Sahneye çıktı!

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Tekirdağ'ın 20 günlük suyu kaldı

Mansur Yavaş Hacı Bayram esnafıyla bir araya geldi

CHP İmralı’ya gitmiyor

Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sisteme geçeceğiz

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

Çınarcık Belediyesi Personeline MAKS Eğitimi Verildi

Asgari ücret tespit komisyonu toplanıyor

Yükleniyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Tarihi Jeffrey Epstein tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Özbekistan'da yükselen 'Medeniyet Merkezi'

Donald Trump Venezuela'ya 15 bin asker sevk etti

Trump’tan tehtit: Benim dosyama bakarsanız Clinton’ı açtırırım

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

Üç firmadan biri ruhsatsız

Sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 63 arttı

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Vertigo şikayetiyle gitti, saatlerce MR'da unutuldu

'Her bağış, birden fazla insanın yaşamını kurtarabilir'

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

Hollywood yıldızı “25. Yıl İnternet Medyası Ödülleri” için Türkiye'de

Rekabet Kurumu'ndan 5 büyük reklam ajansına eş zamanlı baskın

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı

Gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8