GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

Tarkett işçileri greve başladı

Tuzla'da bulunan Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

Tarkett işçileri greve başladı

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patronun ‘Zamsız çalışın’ dayatması nedeniyle TİS süreci tıkandı, işçiler greve başladı.

Merkezi Fransa’da bulunan, İsveç, Almanya ile ortaklığı olan 140 yıllık şirket 34 tesisi ve 12 bin işçisiyle 100’den fazla ülkeye satış yapıyor. Sadece 2023 yılında 3.3 milyar avro hasılat elde eden Tarkett, Tuzla’daki fabrikasında çalışan işçileri ise zamsız çalıştırmak istedi. İş Yeri Baştemsilcisi Selman Sakarya süreci şu şekilde anlattı: “Patronun burada istediği şey bize tek bir kuruş zam vermemek. E o zaman biz boşuna mı sendikalı olduk? Boşuna mı mücadele verdik? Görüşmeler başlamadan önce taslağa yüzde 135 yazdık. Pazarlık payı vardı elbette. Ama patron bizden zamsız çalışmamızı bekledi. ‘Zam yapacak durumum yok’ dedi. ‘Devlet asgari ücrete zam yapmadı, ben de size yapmam’ dedi. Ama aynı patron sendika üyeliğinden caydırmak için tek tek arkadaşlarımızı yanına çağırıp yüzde 40-45 oranında zam teklif etti. Ama biz sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz. İşte bu yüzden bugün grevdeyiz.”

Patronun zamsız çalışma dayatmasından vazgeçmemesi üzerine Tarkett işçileri dün fabrika önünde greve başladı. Grevin ilk dakikalarında, 22 gündür grevde olan MKB Rondo işçileri de Tarkett işçilerinin yanındaydı. Ayrıca Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü de işçilerle dayanışmak için grev alanına geldi.

İşçiler 2022'de örgütlenmeye başladı 

2022 yılında Tarkett’te örgütlenme faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkiyi almalarına rağmen patronun itiraz ettiğini ifade etti. Kırmızıçiçek, “Yasalarda maalesef sendikal örgütlenmeyi engelleyen boşluklar var. İşverene ‘İşçilerin anayasal hakkına saygı duyun, bu boşlukları kullanmayın, bir an önce oturalım, müzakere yapalım’ dedik ama kabul etmediler. İş mahkemeye gitti; 1 yılın sonunda toplu sözleşme yetkimizi aldık” dedi.

Taslağı işçilerle birlikte hazırlayarak patrona sunduklarını ifade eden Kırmızıçiçek, şöyle devam etti: “Dört toplantı yaptık, her görüşmede işveren mevcut haklar ve mevcut ücretler ile devam etmek istediğini söyledi. ‘Daha fazlasını veremem. Borcum var, harcım var’ dedi. İdari maddeler bile kabul edilmedi. Ve gelinen süreç ile birlikte grev kararımızı duyurduk. Grev kararımızı ilan ettikten sonra da tabi işveren farklı arayışlara girdi. İşçilere, ikna odaları kurdular. Bizim taslak teklifimize, hiçbir karşı teklif sunmazken işçilere ‘Gelin size şu parayı vereyim, şöyle ikramiye vereyim, sendikayı bırakın’ dedi. Biz de bunun üzerine temsilcilerimiz ile birlikte grevimize bir hafta kalırken son kez uyarıda bulunduk. Bunun üzerine işveren bize randevu verdi ancak yine aynı tutumu sürdürdüler. Üç yıl sonra müzakere yapabileceklerini söylediler.”

''Sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik şartlarında çalışmak zorunda değil''

Tarkett patronuna “Sen zarar ediyorsun veya sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik koşullarında çalışmak zorunda değil” dediklerini aktaran Kırmızıçiçek, “Bunu Tarkett işçilerine dayatamayacaklarını ve kabul etmediğimizi söyledik.  Ve bugün burada grevimizi başlattık. Bu grevin de başarıya ulaşması için Petrol-İş sendikası olarak üzerimize düşen neyse yapacağız. Bütün haklarımızı kullanacağız. Ülkenin ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz, biliyoruz. İşçiler, inim inim inliyor. Mutfak yeri, yangın yerine dönmüş resmen. Ülkenin dört bir yanında işçiler arayış içerisinde. Grevler var, direnişler var. Bir yol bulmaya ve örgütlenmeye çalışıyorlar. Biz de burada grev alanımızdan bütün grevleri, direnişleri selamlıyoruz, dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama aynı zamanda da buradaki grevimizin zafere ulaşması için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağımızı söylemek istiyoruz” diye konuştu.

 

ABD'li yeni Papa teknolojiye savaş açtı!

Beşiktaş'ta Serdal Adalı yeniden başkan seçildi

Bu sadece bir eylem değil, bir var oluş mücadelesidir

Ateşkes olmadan müzakere olmaz

İstanbul'daki sebzelerde yasaklı pestisit kalıntısı tespit edildi

Gençler evlenmiyor değil, evlenemiyor

CHP PM üyesi Berkay Gezgin’in de X hesabı kapatıldı

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, açılıştaki talebiyle tartışma yarattı

Cem Küçük'ün ayakkabı şirketi de vergi beyanında bulunmamış

Bağış bulursan engelli tuvaleti yaparız

Yürüyen merdivenlerde üzerine reklam panosu düştü

Çalık Holding’in kamu destekli büyüme hikâyesi

1 haftada 498 bin araç ve sürücüye ceza

Satın alma gücümüz eridi, kimse sesini çıkarmıyor

Her an müjdeli haberi alabilirsiniz, alacaksınız

Çalık Holding önündeki cinayetde 6 kişiye tutuklama talebi

Adalet, hayatın üzerinde yürüdüğü temeldir

Türk milletini PKK’ya gelin yaptırmayacağız

Büşra Develi aşk orucunu bozdu

Barbaros Şansal yine gözaltına alındı

Tatil cennetinde tartışma yaratan görüntü

Anadolu’nun Ruhu Sahneye Çıkıyor

Valinin oğlu çakarlı aracını paylaşıp polislere meydan okudu

Selahattin Demirtaş'ın özgürlüğünü de savunuyoruz

Bağımsız ve tarafsız yargı için meclis araştırma komisyonu kurulmalı

'Orman Benim' kampanyasında 360 ton atık paylaşımı

Yayıncılık sadece üretim değil, sorumluluktur

Rahip Brunson’u bir gecede gönderen Erdoğan kendi vatandaşına özgürlük isteyemedi

Türkiye genelinde tarım sayımı yapılacak

Yükleniyor

ABD'li yeni Papa teknolojiye savaş açtı!

Ateşkes olmadan müzakere olmaz

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

Filistinliler başka ülkelere sürülecek...

Romanya seçimlerinde aşırı sağcı aday açık ara önde

Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlığa terk edildi

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Büşra Develi aşk orucunu bozdu

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

İstanbul'daki sebzelerde yasaklı pestisit kalıntısı tespit edildi

LÖSEV Aile Buluşması ile Aileleri Bir Araya Geldi

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Hastaneler ticarethane, yöneticiler rant aracı değil

Planlı sezaryenlere yasak getirildi

Doktorların Whatsapp grubu ifşa oldu

33 yıllık Özel Göztepe Hastanesi iflasın eşiğinde!

Kötülüğün bir nedeni de konformist normlar

Her 10 kişiden 1’i kanser ölümüyle karşı karşıya

19 Mart darbesinden sonra Erdoğan için en düşündürücü sonuç; yüzde 67

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

RTÜK Başkanı Enver Aysever'i hedef aldı!

YGD, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Türkiye, basın özgürlüğünde 159. sıraya geriledi

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Sokak röportajı denetimleri sıklaşacak...

Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali ve Yarışması Başvuruları Başladı

Kayıp kasetler, tanık koruması ve Türkiye'yi sarsacak iddialar

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51