Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesi, tüketici kredileri ve bireysel kart borçlarını yeniden ele alırken “önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılabilir” mesajı verdi. BDDK ve Risk Merkezi verilerine göre toplam borç 5 trilyon 103 milyar TL, kredi kartı borcu 2 trilyon 479,8 milyar TL, takibe alınan krediler ise bir yılda yüzde 94 artarak 515 milyar TL oldu, ağustosta ödeme yapamayan kişi sayısı 259 bin 130.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına yönelik bugüne kadar atılan adımların değerlendirildiğini, önümüzdeki dönemde yeni adımların gündeme gelebileceğini açıkladı.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, ağustos ayında bireysel kredi veya kart borcunu ödeyememiş kişi sayısı 259 bin 130 oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sisteminde toplam kredi hacmi 21 trilyon 307 milyar TL, bunun 16 trilyon 204,8 milyar TL’si ticari kredilerden oluştu.
Nefes'te yer alan habere göre, yurttaşların toplam tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borcu 5 trilyon 103 milyar TL’ye çıktı. Sadece kredi kartı borcu 2 trilyon 479,8 milyar TL, bunun 1,55 trilyon TL’si taksitsiz borçlardan oluşuyor. Bankaların takibe aldığı kredi tutarı, bir yılda yüzde 94 artarak 265,9 milyar TL’den 515 milyar TL’ye yükseldi.
BDDK’nın temmuzda başlatıp ekimde tamamladığı kredi ve kredi kartı borç yapılandırması beklenen etkiyi yaratmadı. Kapsam genişletilmesine rağmen birçok başvuru bankalardan olumsuz sonuçlandı; özellikle asgari ödeme yapan kredi kartı borçlularına çoğunlukla ret cevabı verildi.