802-508-7352

Turizmcilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır

Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen ve turizm ekosisteminin tüm paydaşlarını buluşturan Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum) – TIF 2024, İstanbul’da başladı.

Turizmcilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır

Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen ve turizm ekosisteminin tüm paydaşlarını buluşturan Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum) – TIF 2024, İstanbul’da başladı. 10 trilyon doları bulan küresel turizm ekosisteminin tüm taraflarını buluşturan TIF 2024, TTYD Başkanı Oya Narin’in açılış konuşmasıyla başladı.

“2033 için 132 milyar dolarlık turizm geliri hepimizin hayali değil, gerçeği olmalıdır”

TTYD Başkanı Oya Narin, platformun Türkiye’yi küresel turizm yatırımlarında lider yapacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:

“Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin (WTTC) raporlarına göre, 2023 yılında 9,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan turizm ve seyahat ekosisteminin, 2033 yılında yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 15,5 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu ekosistem içerisinde Türk turizmi, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 57 milyon turisti ağırlayarak ülkemize 56 milyar dolar gelir getirdi. Dünyanın ilk 5 destinasyonundan biri olan sektör, 2024 yılı için 61 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine doğru emin adımlarla yürüyor. Türkiye, konumu, iklimi, doğal ve tarihi güzellikleriyle baştan aşağı bir turizm ülkesi. Türkiye’nin bugün geldiği nokta ve konumu birçok ülkeye örnektir. Ülkemizin doğal güzelliklerinin ve sunduğu imkanların rakibi olmadığını düşünüyorum. Nitekim ulusal ve uluslararası tüm turizm paydaşları sektörümüzün dünyada en hızlı büyüyen sektör olduğunun, Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunun idraki içinde. Bu dönem için ülkemiz yeni bir stratejik plan hazırlayarak yatırımcılara yeni alanlar açıyor. 

Büyüyen turizmde makro ve mikro ölçekte bir planla yer almanın heyecanı ve motivasyonu içindeyiz. Bu kapsamda, ülkemizin mevcut turizm envanterini daha iyi değerlendirmek, kapasite kullanımını artırmak, 365 gün turizm, Anadolu adım adım turizm, 8.000 km’yi aşkın kıyı şeridimizdeki tüm alanlarda deniz turizmi gerçekleştirmek, bunları destekleyen sanayi sektöründe benzerlerinin olduğu gibi turizm ihtisas bölgelerinin yaratılması ve hayata geçirilmesi ile 2033’te 132 milyar dolar ve GSYH’nin %7’sine varacak turizm hepimizin hayali değil, gerçeği olmalıdır. Türkiye’nin sahip olduğu bu büyük potansiyel, başta finans tarafında olmak üzere küresel çaptaki turizm oyuncularına ülkemizde geniş imkanlar sunuyor. Bu itibarla yatırım fonları, uluslararası finans kuruluşları, Türkiye’de yatırım yapmış ulusal ve uluslararası markalarla Türkiye’ye henüz gelmemiş markaları, kurumsal yatırımcıları ve turizmle ilgilenen tüm dostlarımızı Türkiye’de turizmde beraber büyüme imkanını paylaşmaya davet ediyoruz.”

“Türkiye’nin yakaladığı bu ivmeyi daha da artıracağına inancımız tam”

TIF 2024’ün açılışında yapılan konuşmalarda şunları kaydedildi:

Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür: 

“Ülkemiz coğrafi zenginlikleri, tarihi mirası ve kültürü yıllardır milyonlarca misafiri ağırlamayı sürdürüyor. Sektörde gelişmeler, elde ettiğimiz başarılar bu alandaki çalışma azmimizi de gözler önüne seriyor. Türk turizmini daha ilerilere taşımanın hepimizin ortak hedefi olduğuna inanıyorum. Akbank olarak turizm sektörüne ve ekosistemine destek olmayı öncelikli hedef olarak görüyoruz. Ülkemizin turizmdeki bu konumunu korumak adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizin altını çiziyorum. Turizm sektörünün tüm paydaşları ile bu yolculuğa devam ediyoruz. Türkiye’nin yakalamış olduğu bu ivmeyi daha da artıracağımıza inancımız tam.”

“SPK olarak turizm sektörüne verdiğimiz desteği devam ettireceğiz”

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül:

“Turizmin ülkemiz ekonomisi için kritik öneminin olduğunun fakrındayız. Gelen turist sayısı ve elde edilen gelir önemli. Sermaye Piyasası Kurulu olarak turizm sektörüne hizmet edecek birçok enstrümanımız var. Sektöre verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Turizm firmalarımızın borsada işlem görmesi için halka arzlarının devam etmesini canı gönülden diliyoruz. Turizmde halka arzların, gelişmenin ve dünyada tanınırlığın öneminin büyük olduğunu düşünüyoruz.”

“Turizm sektörünün paydaşı ve ortağı olarak her zaman yanınızdayız”

İstanbul Valisi Davut Gül:

“40 yılda, 50 binden 2 milyon yatak kapasitesine ulaşan bir sektörümüz var. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemiz hem siyasal hem de ekonomik istikrarını muhafaza ederek büyümeye devam ediyor. 40 yıldır bir gelişme var ama son 10-20 yılda bu gelişe daha büyük. Bu trend devam ettikçe hedefler ve yapmak istenilenler hedeflediğimiz noktaya gelecek. Bütün şartlar bizim lehimize işliyor. Sizlerin, önünün açılması adına yapılması gerekenleri yapmaya hazırız. İstanbul Valiliği olarak bizi ilgilendiren konuların takipçisi olacağız. Sizlerin birer paydaşı ve ortağı olarak her zaman yanınızdayız.”

“Turizm sektörünün ihtiyaçlarını gidereceğiz”

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan:

“Turgut Özal’ın 80’li yıllardaki girişimi ile başlayan Türk turizmi, bu potansiyelini sektörün girişimci ruhu ile bugünlere getirdi. Son yıllarda üst üste krizler yaşadık. Turizm hareketlerinin 0’a indiği günlerden geçtik. Türkiye turizmde son 5 yılda çok büyük adımlar attı ve önemli bir konuma geldi. Pandemiden sonra en hızlı toparlanan ülke olduk. 61 milyon turist 61 milyar turist hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Gelecek yıllarda bu hedefleri büyüterek dünyadaki turizm pastasından çok daha fazla pay alacağımıza inancımız tam. Ülkemizin her bölgesinde turizmi çeşitlendirerek, zenginliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz. Bu düsturla hareket ederek TGA ile birlikte tüm dünyada tanıtım faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu enstrümanı çok güçlü bir şekilde kullandığımıza inanıyoruz çünkü en etkili tanıtımları yapan ülke konumuna geldik. Ülkemizin turizmde doğru adımları atıp, doğru stratejileri geliştirdikten sonra başarılı olunduğunu hep birlikte gördük. Hedeflerimizden eminiz. Sektörün paydaşları ile istişarelere devam ederek tüm ihtiyaçları gidereceğiz Bakanlık olarak bu konuda her türlü çalışmayı yürüteceğiz.”

“Bu coğrafyada en fazla yatırım çeken ikinci ülkeyiz ve hedefimiz liderlik”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu:

“Bizim ilgilendiğimiz odak alan uluslararası doğrudan yatırımlardır. Bunların uygulanmasını ülkemiz ekonomisi adına gerekli buluyoruz. Cari açığın %40’ını da UDY ile kapattığını görüyoruz. Aynı şekilde bu yatırımların istihdama da etkisi büyük. Bu coğrafyada en fazla yatırım çeken ikinci ülkeyiz ve hedefimiz liderliği almak. Son yıllarda hizmetler sektöründe yatırım artıyor. Bu alanda daha çok yatırım çekmeliyiz. Mal varlığı ile büyüyen bir ülkeyiz ama hizmet ihracatına yapılan yatırımlar son zamanlarda artıyor. Bu alandan elde ettiğimiz gelirin yarısını turizm sayesinde elde ediyoruz. Turizm ve turizm yatırımlarının ülkemiz için önemi büyük. Türkiye’nin tüm dünya için bir bağlantı noktasını olduğunun altını çizerek turizmle daha çok çalışma yapmaya hazırız. Her türlü uluslararası iş birliğini ve yatırımcıyı destekleyeceğimiz bir alan var ve bu alanı sizinle geliştirmek istiyoruz.”

“Türkiye, küresel anlamda bir başarı hikâyesi”

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı Julia Simpson:

“Tekrardan İstanbul’da olmak çok güzel. Bu şehir turizm ve seyahate yön veren bir şehir oldu ve olmaya da devam ediyor. Türkiye’de misafirperverlik geleneği devam ediyor ve rekorları kıran rakamlar bize turistlerin ne kadar iyi zaman geçirdiğini gösteriyor. Bu başarı tesadüfen değil, Türkiye’nin ruhu, vizyonu ve iş birliği ile gerçekleşti. Türkiye, küresel anlamda bir başarı hikâyesi. Pandemi sonrası tam toparlanmayı ilk gerçekleştiren ülke oldu. Yıldan yıla %5’lik büyüme kaydediyor. Seyahat ve turizmde 10 milyar hedefine ulaşıldı ve yatırım anlamında ise ilk 10 ülkenin arasına girdi. Türkiye’nin bu iştahı azalacak gibi görünmüyor. Son yıllarda üst üste kriz yaşayan Türkiye’nin dirayeti örnek alınacak seviyede. Herkes bundan ders çıkarmalı. İstanbul seyahat ve turizm için daha da trend olan şehirlerden biri olacak. Türkiye’nin cennet iklimini ve doğasını korumalıyız. Bu sayede seyahat ve turizm sektörünün vizyoner ülkesi olmaya devam edebilir.” 

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tourism Investment Forum’un öğleden sonrasında ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sektör temsilcilerine seslendi ve turizmin Türkiye için önemine dikkat çekti.

“Turizmcilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

“Türkiye gerçekten dünyada nispeten büyük ekonomilerden biri. 90 milyon nüfusa sahibiz. 17 Avrupa Birliği ülkesinden daha büyüğüz. Türkiye, bütün göstergeler itibari ile büyük bir ekonomi. Önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Belki bir Çin değiliz ama dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri içindeyiz. Türkiye’nin performansı oldukça iyi. Alt yapıyı önceliklendirdik, 20 yılda 280 milyar dolar yatırım yaptık. 200 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Hızlı büyüyoruz ve alt yapımız da iyi. 

Yetişmiş insan anlamında da Türkiye iyi bir bölge. Türkiye’ye yatırım yapınca eleman konusunda bir darboğaz söz konusu değil. Hiçbir sorunumuz yok mu? Tabi ki var. Makroekonomik sorunlarımız var ve bunu çözmek için bir program uyguluyoruz. Şu an hedeflediğimizden daha iyi bir noktadayız. 2025 yılında enflasyonda da kalıcı düşüş devam edecek. Bunu düşürdük ve bunda da turizmin yani hizmet ihracatının etkisi çok büyük. Cari açığın kalıcı bir seviyede kalması TL’den istikrar demek. Önümüzdeki yıllar da yüzde 2’nin altına ineceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin net rezervini 105 milyar dolara çıkardık.

Bu seneyi 44-45 civarında bir enflasyonla kapatacağız. Çünkü hizmet ihracatında katı bir durum var. 2025 yılında enflasyon düşmeye devam edecek. Maliyet politikamız daha sıkı olacak ve bütçe açığımız düşecek. Bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmek istiyoruz. Şimdi gelişmekte olan ülkelerle aynı bandın altındayız. Döviz karşısındaki Lira’daki oynaklık azaldı. Elde ettiğimiz kazanımları elimizde tutmak için yapısal dönüşüm şart. Sanayi birikimi olarak bize benzeyen ülkelerden daha iyiyiz.

Enerjide dönüşüm bizim için zarurettir ve bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. İnsanımıza yatırım yapıyoruz, yatırım iklimini daha sağlıklı hale getirmeye çalışıyoruz, yeşil ve dijital dönüşüm. Bunların amacı rekabet gücümüzü artırmak ve büyüme potansiyelimizi yükseltmektir. Çok güzel çalışmalar var. Bütün bu çalışmaları 2025’te hızlandıracağız. Karamsar olmak için bir neden yok. Borç sorunumuz ve cari açık sorunumuz yok. Kalıcı çözümler bulacağız. Enflasyonun kolay bir çözümü yok. Sabır ve kararlılıkla bu işin üzerine gideceğiz. Sonunda da başaracağız ve siz yatırımcıların önünü açacağız. Hizmet sektöründe büyük bir potansiyel var. Gerçekten küresel inşaat sektöründe önemli bir oyuncuyuz. Çin’den sonra ikinci sıradayız. 50 yılda dikkat ederseniz 137 ülkede yarım trilyon dolarlık projeyi hayata geçirdik. 

Turizmde önemli bir yol kat ettik ve sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. 1980’de dünya turizminde bir yerimiz yoktu şimdi ise dünyada ilk 5 ülke içindeyiz. Türkiye’nin önünde borç engel değil. Ticarette de engel değil. 54 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var. 30 trilyonluk küresel pazarlara ulaşıyoruz. 2025 yılında tüm reformları hızlandıracağız. Tüm gelişmeleri kalıcı hale getirmenin başka yolu yok. En zor dönemde bile muazzam bir iş yaptınız. Şimdi bizim yapacağımız şey size destek olmaktır.”

“Turizmde de yeni yaklaşımlara, bakış açılarına ve vizyona ihtiyacımız var.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:

“Turizm sadece ekonomik bir aktive değil, aynı zamanda kültürleri buluşturan, iletişimi artıran farklı alanlarda dünyanın daha iyi bir gelecek oluşturması adına son derece önemli faaliyet. Ayrıca ekonomik değeri yüksek bir sektör. Ekonomik olmayan boyutlarının da, hem ülke için de hem de dışında aynı derece önemli olduğunu düşünüyorum. Kuzey ve güneyimizde, yine dünyada yaşananları değerlendirince bu dönem umuyorum ki hepimizin barış için uğraştığımız bir dönem olur. 

Küresel turizmdeki büyümeden, biz de Türkiye olarak daha büyük bir pay almak istiyoruz. Son 20 yılın gelişmelerine baktığımızda Türkiye üst orta gelir liginde olan bir ülke haline geldi. Yüksek gelirli ülkeler arasına yükseleceğiz. Bu sadece nicelik değil, nitelikle sağlayabileceğimiz bir süreç. Turizmde bunun olmazsa olmazı. Turizmde de yeni yaklaşımlara, bakış açılarına ve vizyona ihtiyacımız var. Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına yakışır bir vizyon olacağına inancım tam. Bugün geldiğimiz nokta önemli bir nokta, ama biz bu noktayı yeterli görmüyoruz.

61 milyon turist 61 milyar dolar gelir hedefimizi yakalayacağız. Rakamlar da bunu gösteriyor. Gelecek yıl hedefimizi daha yukarıya taşımak istiyoruz. Bunu nitelikli turizmle yapmak istiyoruz. Kamu ve özel sektör olarak el ele vermeliyiz. 2025 için 63,6 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bunu Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un önderliğinde sizinle birlikte gerçekleştireceğimize inancım tam ve bu hedefi rahatlıkla yakalayacağız.”

 

Mahkeme'den mülakat ayıbına 9. durdurma

Volkan Konak hayatını kaybetti

Her 10 vatandaştan 6'sı sandık istiyor

Ülkemiz zincirleme hukuk kazası geçirdi

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

18 yaşında çocuğa ters kelepçe takanı bulacağım

Sevgilisinin evinde bu halde bulundu

Kahvenin fiyatı sekiz yılda 16,5 kat arttı

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

Yerlikaya, Avrupa polisiyle Türk polisini karşılaştırdı

Hizbullah hükümlülerinin cezaları kaldırıldı, siyasilerden tepki yağdı

Yeni nesil sokak eylemleri emperyalist projedir!

Sınırsız vakte ve tahammüle sahip değiliz!

Yoksulluk ve adaletsizliğin sona erdiği bir bayram olsun

Mehmet Şimşek de bu darbenin bir parçasıdır

Yavaş'tan hesap soruluyorsa, Gökçek'ten de sorulmalı

TÜİK’in ürün fiyatları, mahkemeye şifreli olarak sunuldu

Gençler içerideyken bana bayram yok

İnkjet teknolojisi dijital baskının geleceğini şekillendiriyor

Bayramda Bazı Köprü, Otoyol ve Toplu Taşıma Hizmetleri Ücretsiz

Sapanca Gölü’nde kano faciası

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Kara para piyasası fonlarından çıkan paranın nereye gittiğini açıkladı!

Para piyasası fonlarından 214 bin yatırımcı ayrıldı

Asgari ücretli 5 yılda 7 kilo baklava kaybetti

Tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir

Türkiye'ye ihanet eden bir avuç insanın darbe girişimine hep birlikte tanık olduk

Öfkemiz bir günlük ya da bir haftalık değil, 23 yıllık!

Esnaf Odası Başkanı, tefecilik iddiasıyla tutuklandı

Yükleniyor

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

İsrail’in Lübnan’a saldırıları kabul edilemez

Anayasal düzeni tehdit ediyor

‘Rehineleri alamazsak Gazze’yi ilhak ederiz’

ABD'ye bağımlılığımızı azaltmak için AB ile görüşüyoruz

ABD yargısından Trump’ın göçmen planına engel

Trump, orduya Husileri vurun emri verdi

Trump ailesi, kripto para borsası Binance'e ortak olmak istiyor

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

'Bu zulüm bize yakışmıyor'

Paris sokaklarında Cemre Baysel rüzgarı

Senegalli futbolcu bana yazdı

Duygu Sarışın'ın derin dekoltesi olay oldu

Simay Barlas Dubai'de güneş banyosu yaptı!

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Akaryakıt Takibinde Yeni Dönem

Mercedes'in 2024'teki karı yüzde 28 düştü

Asgari ücretli Türkiye'de kaç ay çalışarak otomobil satın alabilir?

Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunuyor

Sağlık Bakanlığı ilaçlara duble zammı duyurdu

Saldırarak barış ve demokrasi inşa edilemez

Fitre, Fidye ve Zekâtlarınızla Önce Çocuklar İyileşsin

Yürüyerek girdiği hastaneden cesedi çıktı!

Bal diye zehir satıyorlar

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası

Futbol ve Tıbbın Buluştuğu Anlamlı Organizasyon

Hekimlik bir meslekten öte bir adanmışlık hikayesi

Yedikule Göğüs Hastanesi’nde 1500 kişilik İftar

İsveçli gazeteci Medin tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' suç duyurusu

Can Ataklı'ya Bahçeli 'entübe edildi' soruşturması

Saraçhane protestolarını takip eden 7 gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanından kanallara yeni tehdit

'Adalet bir ülkede kaybolursa o ülke çökmüştür'

Cem Küçük'den üniversite öğrencilerine İmamoğlu tehditi

RTÜK, 'İmamoğlu' üzerinden medyayı uyardı

AK Parti, bundan derhal vazgeçmeli

Rezidans yolsuzluğu gündemi sarsıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39