G-XKX1J2WR62
2025 yılında geçerli olacak asgari ücrete ilişkin beklentilerini açıklayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin yüzde 45 zam ve yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 lira olduğunu söyledi.
2025 yılında geçerli olacak asgari ücrete ilişkin beklentilerini açıklayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin yüzde 45 zam ve yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 lira olduğunu söyledi. Atalay, bu rakamın altında bir ücret verilirse karara imza atmayacaklarını açıkladı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı bugün gerçekleştirilmişti. Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açılamada işveren tarafının "hiç rakam söylemediğini" belirtmiş, kendilerinin de rakam söylemediğini ifade etmişti.
Ağar, "Geçinemiyoruz, bunu söylüyoruz. Biz rakam söylersek bu işin altından kalkamayız. Rakam söylemek ne kolayı. Bu rakam söyleyenler içinde büyük rakam söyleyenler var, makul söyleyenler var, az söyleyenler var. Biz milleti beklentiye sokmanın bir anlamı yok, beklentileri ortaya koyup açıklamaları lazım. Komisyonun büyük bir sorumluluğu var. Bu sorumluluğu biz taşıyoruz, bundan sonra da taşıyacağız. Rakamı ya işverene ya da hükümete sorun" demişti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısında da rakam konuşulmamasına yönelik tepkiler üzerine Türk-İş, asgari ücret talebinin bugün kamuoyu ile paylaşılacağı bildirmişti.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete yönelik taleplerini açıkladı. Atalay, bugüne kadar yapılan 3 toplantıda da hükümet ve işveren tarafının bir rakam söylemediğini belirterek, asgari ücret taleplerinin yüzde 45 zam ve yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 TL olduğunu söyledi.
Atalay, açıklamasında şunları söyledi:
"Asgari ücretin belirlenmesinde anti demokratik, 12 Eylül'den kalma bir yapı var. Bizim dışımızda Hak-İş ve DİSK de var. Buraya gelmeden önce onlarla da görüşüp, fikirlerini aldım.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugüne kadar 3 toplantı yaptı ancak bir rakam çıkmadı.
Maalesef çalışanların çoğu artık asgari ücret alıyor, şu anda asgari ücret geçim ücreti olmuş durumda. Asgari ücret büyük oranda özel sektörü ilgilendiriyor.
Ülkede kirada, doğalgazda, gıdada, eğitimde fiyat artışları ortada. Şu anda asgari ücretin alım gücü 11 bin lira civarına düşmüş durumda. Alım gücü emeklinin de, kamu işçisinin de düştü.
Şu anda herkes bir rakam veriyor, 28 binden 50 bine kadar giden.
Türk-İş Başkanlar Kurulu olarak ise asgari ücret talebimiz en az 29 bin 583 liradır. Enflasyon artı yüzde 20 refah payı olarak bu rakamı belirledik. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hep diyor ya ekonomi iyiye gidiyor diye, o zaman versinler refah payını.
Talebimiz bu, bunu getirirlerse burada oluruz getirmezlerse masada olmayız."
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.