EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriTürk makarnasına kota engeli
Türk makarnasına kota engeli
- A-
- A
- A+
Covid-19 salgını sürecinde temel gıda maddelerine talep tüm dünyada arttı. En çok ilgi gören ürünlerden biri olan makarnanın hem iç tüketimi hem de ihracatı hızla artış kaydetti.
En önemli pazarlardan biri olan Avrupa'ya 6 aylık ihracat da birkaç ayda yapıldı. Hızlı ürün akışı sonucu yıllık 20 bin tonla sınırlı olan ihracatta kota sorunu doğdu.
Avrupa'nın makarna için Türkiye'ye yönelmesinin en büyük sebebi İtalya'da üretimin sekteye uğraması oldu.
Sektör temsilcileri, Türk makarnasının kalitesi sayesinde bu ilginin kalıcı olacağını düşünüyor. Ancak bunun için kota sorununun aşılması gerektiği belirtiliyor.
Üreticiler, yaklaşık 3.7 milyar dolar olan Avrupa makarna sektöründen alınan 25 milyon dolarlık payın az olduğunu ve arması gerektiğini dile getiriyor.
Virüs salgını sonrası, makarnacılar için ilk gündem kotaların kaldırılması için çalışmaları tekrar başlatmak olacak.
DERNEK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye'nin İtalya'ya ciddi bir alternatif olduğunu söyleyen Külahçıoğlu, 'Hem kalitesi hem de fiyat rekabeti anlamında İtalyan makarnasıyla rekabet edebildiğimizi zaten dünya pazarında gösteriyoruz. Avrupa'da da artan bir talep var. Bu kotanın konmasının en önemli nedenlerinden birisi de İtalya'nın AB'de yaptığı lobi çalışmaları. Bunu aşabildiğimiz takdirde güvenilir gıdaya, Türkiye makarnasına ulaşan bir Avrupa olacak' diye konuştu.
Kotanın kaldırılması için hem ilgili bakanlıkların hem de kendilerinin daha önce girişimlerde bulunduğunu aktaran Külahçıoğlu, 'TMSD olarak Avrupa Birliği'ne ihracatımızdaki kotanın kaldırılması yönünde kapsamlı bir çalışmamız vardı. Koronavirüs dolayısıyla bunu tekrar AB müzakere masasına getirmeyi planlıyoruz. Seyahat engelinin bitmesinin ardından ilk fırsatta görüşmelerin başlamasıyla konuyu ilgili kurumlara tekrar ileteceğiz' ifadelerini kullandı.
Külahçıoğlu, başvuru için hazırlanan raporda, uzmanların çalışması olan 'Türkiye makarna ihracatında Avrupa Birliği tarife kotasının kaldırılması' başlıklı kitaba da yer vereceklerini sözlerine ekledi.
Bodrum'da fiyatlar çakıldı, turist Avrupa'ya kaçıyor
İçişleri Bakanına dert anlatan çiftçiyi apar topar götürdüler
Özgür Özel hakkında yeni soruşturma başlatıldı
'Hodri meydan, gel Uşak'ta seçime gidelim'
Peynire yüzde 600 zam geldi
Hanelerin yüzde 57’sinde çocuk yok
Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı
Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak
Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor
Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu
'Savaşı İran kazanıyor'
'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'
Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti
'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'
Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!
Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama
'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'
Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü
Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti
File Market, yüzde 280 kazançla satmış
'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'
UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!
SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU
Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı
Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını
Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi
Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
Yükleniyor






