EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriTürkiye Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde diplerde!
Türkiye, hukukun üstünlüğü endeksinde diplerde. 142 ülke arasında 117’nci sırada yer alan Türkiye’ye yabancı güvenmediği için uzun vadeli doğrudan yatırıma gelmiyor.
- A-
- A
- A+
Küresel yatırımcıların gitmek için ilk baktığı verilerden olan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye, 142 ülke arasında 117’nci sırada yer aldı. Bu endeks gelen yabancı yatırımların taşınan potansiyele rağmen neden çok düşük olduğunu anlatıyor. Çünkü yabancı yatırımcılar ve ülkelerin dev fonları, hukukun işlemediği bir ülkeye gelmekten çekiniyor. Dünya Adalet Projesi’nin (WJP) yayımladığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2024’e göre, hukukun üstünlüğü ilkesi dünya genelinde üst üste yedinci yıldır geriliyor. Bu yıl, ankete katılan ülkelerin çoğunda (%57) hukukun üstünlüğü yine zayıfladı. Ancak, Endeks verileri ayrıca küresel hukukun üstünlüğü durgunluğunun yavaşladığını ve ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor. Hukukun üstünlüğünün aşındığı ülkelerin oranı üst üste üçüncü yıldır küçüldü ve bazı önemli iyileştirme alanları ortaya çıktı. Beş yıldır ilk kez, Yolsuzluğun Yokluğunu ölçen Endeks faktöründe gerileyenlerden daha fazla ülke iyileşti. Bu yıl, yolsuzluk ülkelerin neredeyse beşte üçünde (%59) azaldı. Ülkelerin çoğunluğu etkili ceza adaletini sağlama konusunda da gelişme kaydetti. Genel olarak, küresel salgının zirvesinden bu yana medeni adalet düşüşleri önemli ölçüde yavaşladı, ancak zamanında ve bağımsız medeni adalet sağlama sorunları yayılmaya devam etti.
Öte yandan otoriter eğilimler, ülkeleri insan hakları ve demokrasiyi koruma konusunda geriye götürmeye devam ediyor. WJP Kurucu Ortağı ve Başkanı William H. Neukom, “Hukukun üstünlüğünün yedi yıl üst üste gerilemesinden sonra olumsuzluğa odaklanmak kolay olabilir. Ancak bunu yapmak, yolsuzlukla mücadeledeki başarıları ve adalet sistemlerini küresel olarak iyileştirmek için yapılan sıkı çalışmaları görmezden gelmek olur. Küresel topluluk, hukukun üstünlüğü kazanımlarını tüm alanlarda genişletmek için çabalarını iki katına çıkarmalıdır” dedi.

TÜRKİYE 117’NCİ SIRADA
Türkiye’nin tablodaki yeri dünyanın bize nasıl baktığının da göstergesi. Türkiye Afganistan,Myanmar, Venezuela, Kamboçya, Afganistan ve Haiti gibi üçüncü dünya ülkelerini ancak geçebiliyor. Listenin başında ise Danimarka, Norveç, Finlandiya gibi ileri demokrasi ile yönetilen ülkeler geliyor. Listenin birinci sırasındaki Danimarka’nın kişi başına düşen milli geliri 71 bin 402 dolar, İkinci sıradaki Norveç’in ise kişi başı milli geliri 80 bin dolar. Listenin sonlarında yer alan Türkiye’de ise bu rakam 15 bin dolar. Yani hukukun üstünlüğü endeksi arttıkça ülkelerin zenginliği de artıyor. O nedenle Türk ekonomisinin düzelmesi için yapılması gereken birinci düzenleme yatırımdan çok hukuki reformlar olarak özetleniyor. Karar Ekonomiye görüşlerini belirten ekonomistler, bu sıralama ile doğrudan yabancı yatırımcıların ülkeyi tercih etmesinin zor olduğunu belirtiyor. Nitekim veriler de ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımlarda azalışı net olarak gösteriyor.


DÜNYADA OTORİTER EĞİLİM ARTIYOR
Geçtiğimiz yıl, küresel otoriter eğilimlerin yavaşlamaya başladığına dair bir umut olduğuna dikkat çeken Neukom. “Ancak bu yılki Endeks, iki kritik Endeks faktöründe daha geniş ve derin düşüşler buldu: Temel Haklar ve Hükümet Yetkileri Üzerindeki Kısıtlamalar. 2016 ile 2024 yılları arasında ülkelerin %81’inde insanlar temel hakları için korumalarını kaybetti. Ayrıca ülkelerin yüzde 77’sinde yasama organları, mahkemeler, sivil toplum ve medya tarafından yapılan denetimler de dahil olmak üzere hükümet denetim ve dengelerinde bir zayıflama görülmekte. 6 milyardan fazla insan, hukukun üstünlüğünün 2016’ya göre daha zayıf olduğu ülkelerde yaşıyor. Neukom, “Dünyanın her köşesinde liderlerin otoritelerini pekiştirmeye devam ettiğini görüyoruz” diye ekledi. Her ülkenin puanı sekiz faktörün ortalaması alınarak hesaplandı. Hükümet Yetkilerindeki Kısıtlamalar, Yolsuzluğun Olmaması, Açık Hükümet, Temel Haklar, Düzen ve Güvenlik, Düzenleyici Uygulama, Medeni Adalet ve Ceza Adaleti.
TÜRKİYE VERİLERİ BENZER ÜLKELERE GÖRE GERİYE GİDİYOR
Ekonomist Hakan Kara, Karar Ekonomi’ye yaptığı açıklamada, “Hukukun üstünlüğüne dair endeksler kısa vadeli sermaye girişini pek etkilemez. Bu tür endekslerin seyri daha çok istikrarlı ülkelerden gelen uzun vadeli ve doğrudan yatırım girişleri açısından önemlidir çünkü bu tür yatırımcıların bir ülkeye girerken en çok dikkat ettiği faktörlerden biri hukuki bir sorun çıktığında hakkını arayabilme yetisi, piyasa düzenlemelerinin öngörülebilirliği ve bunlarla ilişkili olarak mülkiyet hakkının garantisidir” dedi. Dünya bankasının hazırladığı Hukukun Üstünlüğü tahmin endeksi bireylerin toplum kurallarına ne ölçüde güvendikleri, özellikle de sözleşmelerin uygulanması, mülkiyet hakları, polis ve mahkemelerin kalitesi ile suç ve şiddet olasılığına ilişkin algıları özetleyen bir endeks olduğunu vurgulayan Kara. “Ülke puanı standart normal dağılım birimleri cinsinden, yaklaşık -2,5 ila 2,5 arasında veriliyor. Endekste, 2013 yılından bu yana bizimle akran olarak kabul edilen gelişen piyasa ülkelerine göre sürekli aramızın açıldığı görülüyor” diye konuştu.
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
'Normalleşme süreci geride kaldı'
'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'
HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar
Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı
'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Yükleniyor






