802-508-7352

Türkiye yaşlı ve yoksul ülke olma yolunda

Bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, olarak ifade edilen doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 iken 2023 yılında 1,51’e düştü. Türkiye nüfusu hızla yaşlanırken, nüfus artışı neredeyse durma noktasında.

Türkiye yaşlı ve yoksul ülke olma yolunda

Türkiye’de doğurganlık hızının kademeli şekilde düşmesiyle beraber nüfus artışı durma noktasına geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye’de toplam doğurganlık hızı kayıtlara geçen en düşük seviyeye geriledi.

TÜİK’in verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, yani bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, 2023 yılında 1,51’e düştü. Bir ülkede nüfusun azalma eğilimine girme eşiği, yani yenilenme düzeyi ise 2,1. Türkiye’de doğurganlık hızı 2016’dan bu yana yenilenme düzeyinin altında seyrediyor.

Türkiye yaşlı ve yoksul olma riski ile karşı karşıya kalırken, vahim tablo TÜİK’in ‘Nüfus Projeksiyonları, 2023-2100’ araştırmasına yansıdı. Arştırmaya göre, Türkiye nüfusu 2100 yılında 77 milyonun altına düşmesi bekleniyor.

Demografik göstergelerdeki mevcut yapının devam edeceğini varsayan ana senaryoya göre, 2023 yılında 85 milyon 372 bin 377 kişi olan Türkiye nüfusunun, 2030 yılında 88 milyon 188 bin 221 kişiye, 2050 yılında ise 93 milyon 774 bin 618 kişiye ulaşması beklenmektedir.

Türkiye nüfusunun 2050’li yılların ortasına kadar artması ve sonrasında azalışa geçmesi öngörülmekte olup 2100 yılında 77 milyonun altına düşmesi beklenmektedir.

Doğurganlık göstergelerindeki hızlı düşüş eğiliminin devam edeceğini varsayan düşük senaryoya göre, Türkiye nüfusunun 2044 yılında 89 milyon 959 bin 486 kişiyle en yüksek büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilmekte olup 2100 yılında 55 milyonun altına düşmesi beklenmektedir.

Doğurganlığı artırıcı tedbirlerin etkili olacağını varsayan yüksek senaryoya göre ise Türkiye nüfusunun 2056 yılında 100 milyonun üzerine çıkması beklenmektedir.

YAŞAM SÜRESİ ARTACAK NÜFUS YAŞLANMAYA DEVAM EDECEK

Buna göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi artarken nüfus da yaşlanmaya devam edecek. Nüfusun yaş yapısının önemli göstergesi olan ve 2023’te 34 olarak hesaplanan ortanca yaşın, 2050’de 44,8, 2075’te 51,5 ve 2100’de 52,2 olması bekleniyor. Bir kadının doğurganlık dönemi olan 15-49 yaş grubunda doğurabileceği ortalama çocuk sayısını gösteren toplam doğurganlık hızındaki düşüşle uluslararası göç eğilimindeki değişim, geleceğe yönelik farklı varsayımlara dayalı projeksiyonların üretilmesine neden oldu. Bir nüfusun sayıca aynı kalabilmesi, diğer bir ifadeyle yenilenme düzeyinde kalabilmesi için bu nüfusu oluşturan her bir bireyin kendi yerine bir nesil bırakması gerekiyor. Nüfusun artmaya devam etmesi için kadın başına düşen çocuk sayısının en az 2,1 olması gerekiyor.

‘DEMOGRAFİK FIRSAT PENCERESİ’ 2030’UN İLK YARISINDA KAPANACAK

Bağımlı nüfus toplamının, çalışma çağı nüfusunun yarısından az olduğu dönem, “demografik fırsat penceresi” olarak nitelendiriliyor. Çocuk nüfus olarak tanımlanan 15 yaş altı nüfusun toplam nüfusun yüzde 30’undan az, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 yaş üzeri nüfusun ise toplam nüfusun yüzde 15’inden az olduğu dönemde demografik fırsat penceresinin açık olduğu değerlendiriliyor. Projeksiyon sonuçları, 2030’un ilk yarısında yaşlı nüfus oranının yüzde 15’i aşacağına ve demografik fırsat penceresinin kapanacağına işaret ediyor.

ÇALIŞMA ÇAĞINDAKİLERİN ORANI YÜZDE 54’E GERİLEYECEK

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 yılı sonuçlarına göre, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ilk kez yüzde 10’un üzerine çıktı. Ana senaryo dikkate alındığında, yaşlı nüfus oranının 2050’de yüzde 23,1’e, 2075’te yüzde 31,7’ye ve 2100’de yüzde 33,6’ya ulaşması bekleniyor. Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısındaki değişimin süreceği tahmin ediliyor. Bu değişimi gösteren nüfus piramitleri 2023 ve 2075 yılları için incelendiğinde, doğurganlıktaki değişim, yaşlı nüfustaki artışla genç ve çalışma çağı nüfusundaki azalış 3 senaryoda da görülüyor. Projeksiyona göre, çalışma çağında yer alan 15-64 yaş grubundaki nüfusun oranı 2023’te yüzde 68,3 olarak kayıtlara geçti. Bu oranın 2050’de yüzde 61,9’a, 2075’te yüzde 55,9’a, 2100’de yüzde 54,6’ya düşeceği öngörülüyor. Çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş grubundaki nüfusun oranı 2023 yılında yüzde 21,4 oldu. Ana senaryoya göre bu oranın, 2050’de yüzde 15,1’e, 2075’te yüzde 12,4’e, 2100’de yüzde 11,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

65 ÜSTÜ İLK KEZ ÇİFT HANEYE ÇIKTI

Türkiye’de yaşlı nüfusun son 5 yılda yüzde 22,6 artarak 2022’de 8 milyon 451 bin 669 kişi iken, 2023’te yüzde 10,2’ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Yaşlı nüfusun yüzde 64’ü 65-74 yaş grubunda yer alırken, yüzde 1’i ise 100 yaş ve üzerinde. Yaşlı nüfusun yüzde 55,5’ini kadınlar, yüzde 44,5’ini erkekler oluşturuyor. Birleşmiş Milletler dünya nüfus tahminlerine göre 2023 yılı için dünya nüfusunun 8 milyar 45 milyon 311 bin 448 kişi, yaşlı nüfusun ise 807 milyon 790 bin 294 kişi olduğu tahmin edildi. Bu tahminlere göre dünya nüfusunun yüzde 10’unu yaşlı nüfus oluşturdu. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla yüzde 30,1 ile Japonya, yüzde 24,5 ile İtalya ve yüzde 23,6 ile Finlandiya oldu. Türkiye, 184 ülke arasında 67. sırada yer aldı.

ORTANCA YAŞ 34’E YÜKSELDİ

Ortanca yaş, yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşıdır. Ortanca yaş aynı zamanda nüfusun yaş yapısının yorumlanmasında kullanılan önemli göstergelerden biridir. Türkiye’de 2022 yılında 33,5 olan ortanca yaş, 2023 yılında 34’e yükseldi. Cinsiyete göre incelendiğinde, ortanca yaşın erkeklerde 32,8’den 33,2’ye, kadınlarda ise 34,2’den 34,7’ye yükseldiği görüldü. Öte yandan Türkiye’de 2009 ve 2023 yılı cinsiyete göre medeni durumun dağılımı incelendiğinde, erkeklerde hiç evlenmeyenlerin oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu, kadınlarda ise eşi ölenlerin ve boşananların oranının erkeklerden daha fazla olduğu görüldü. Diğer yandan büyük çoğunluğu oluşturan evlilerin oranının 2009 ve 2023 yılında her iki cinsiyette de birbirine yakın oranlarda olduğu görüldü.

 


'Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir'

Filistin’deki direnişin meşruiyetini sorgulamak...

Şişecam, İtalya'daki üretimine ara verdi

Ölüm Oteli Grand Kartal kaçak çıktı!

Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız

300 işletmenin 51'i turizm işletme belgesiz, 19'u ruhsatsız çıktı!

Kapalıçarşı’da vurgunu öğrenciler üzerinden yapmışlar

İsrail tünelleri gaz odası yaptı

Tarihi karakolda bir kişi hayatını kaybetti

Taburcu ettikleri hasta tekerlekli sandalyede can verdi

Sarımsağın kilosu kuşbaşı eti geçti

Diyanet’in özel kalem harcaması 27,6 milyon TL

Sahte içki bir ayda 103 can aldı

Makam kavgasına, koltuk ve ikbal kaygısına tevessül etmedik

TENİL KUAFÖR VE GÜZELLİK SALONUNA ÖDÜL

Gazeteci Seyfettin Düzçay'dan Tarım Bakanlığı İçin Yunus Kılıç Önerisi

Akyaka’da deniz suyu 12 metre çekildi

ABD, İsrail’e 7,4 milyar dolarlık silah

Kadın millilere yerli ve milli antrenman teknolojisi

Türk üreticiden yangınlarda ölümlere son verecek boya!

'Yaşam Şarkısını Söyler' sergisi sanatseverlerle buluştu

Zeynep Alkan Survivor'a veda etti

3 bin 600 eski ve yeni milletvekiline trafikte büyük ayrıcalık

Zehra Kınık’ın isteği acılı anneyi çileden çıkardı

Türkiye'de yalnız yaşayanların sayısı 5,3 milyonu aştı!

1400 kişinin can verdiği Ebrar Sitesi'nin müteahhidine TOKİ'den ev çıktı

Enflasyonda hedef yine şaştı

Küresel gıda fiyatları ocakta da geriledi

Dünyaya yön verebilecek bir kuşak yetiştirelim istiyoruz

Türkiye’nin gündemi aday değil, yoksulluktur

Yükleniyor

İsrail tünelleri gaz odası yaptı

ABD, İsrail’e 7,4 milyar dolarlık silah

Gazze, ABD'ye devrediliyor

Trump’ın açıklamaları bölgedeki gerginliği artıracak

ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak

9 ülke İsrail'e yaptırım uygulayacak

Yasadışı göçmenleri sınır dışı etme sürecindeyiz

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının maliyeti 42 milyar dolar

Fed, Donald Trump'a meydan okuyor

ABD’ye kaçak giren herkes ‘suçlu’ sayılacak

Zeynep Alkan Survivor'a veda etti

Christen Goff, moda dünyasına döndü

Seda Bakan kırmızı süper minisiyle olay oldu

Lottie Moss erotik pozlar vermeyi bıraktı

Bir erkekle her gece aynı yatağa girmek istemiyorum

'Kutuplaşıyoruz, yine bir seçime hazırlanıyoruz'

Kombi bakım arızasıyla Pervin Bağdat'ı dolandırdılar

Aslı Bekiroğlu aradığı aşkı buldu

Afra Saraçoğlu sosyal medyayı salladı!

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir MASAK’ın Radarında

Araç alım-satımında yeni dönem bugün başladı

UTTS'de resmi hesap bile 3 kat vergiyi açığa çıkardı

Otomotiv pazarından daralma sinyali geldi

Alman otomotiv devi Türkiye'den çekildi

Otomobile talep düşerken, fiyatlar azalmaya devam etti

Yeni Opel Grandland Türkiye’de!

Çin menşeili otomobillere ek gümrük vergisi

Zamlı MTV oranları belli oldu

Engellilere ÖTV'siz araç satışında yeni düzenleme

İkinci el araçta '6 ay-6 bin kilometre' kuralı uzatıldı

Taburcu ettikleri hasta tekerlekli sandalyede can verdi

'Kanser Olmak İstemiyoruz'

Grip vakaları rekor seviyeye ulaştı

Kanser kaderimiz değil

Kovid-19 Vuhan'daki laboratuvardan sızdı

Bakanlık 6 markayı daha ifşa etti

Fransa Türk kuru üzümlerini geri gönderiyor

‘Türkiye’nin Sağlık Ödülleri’ sahiplerini buldu

Sağlıkta katılım payına yüzde 650'lik zam

2024 yılında AB’ye ihracatta 94 yasaklı madde tespit edildi

Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız

'Başarının yolu, küçük adımlarla büyük hedeflere ulaşmaktan geçer'

Bülent Çavuş'tan Yargıtay’ın Pınar Gültekin kararına tepki

Basın dünyasının usta ismi Serkan Candaş

TRT’de neler oluyor

RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!

‘Yargı niye sert bir tutum içine girdi?..’

İsmail Küçükkaya'dan Fatih Portakal'a gazetecilik dersi

Gazeteciler Barış Pehlivan, Serhan Asker ve Seda Selek gözaltında

Gazeteciler Afyonkarahisar’da buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5