Zengin bireyler, eğitim, sağlık, iklim değişikliği ve vize sorunları gibi nedenlerle alternatif vatandaşlık programlarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Bu eğilim, özellikle yüksek gelir grubundaki Türk vatandaşları arasında dikkat çekici bir şekilde artıyor.
Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları alanında danışmanlık hizmeti veren Henley & Partners Türkiye'nin verilerine göre, Türk vatandaşları dünya genelinde en fazla ikinci vatandaşlık alan üçüncü grup olarak öne çıkıyor.
Sözcü'nün haberine göre, Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, geçtiğimiz hafta düzenlenen bir seminerde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk yatırımcıların ikinci vatandaşlık arayışındaki en büyük motivasyonlarından birinin seyahat özgürlüğü olduğunu vurguladı. Demirel, "Türkiye'deki vize sorunları nedeniyle bu talep hızla artıyor. Yüksek gelirli kesim, iş ve tatil seyahatlerinde yaşadığı zorluklar nedeniyle ikinci vatandaşlık programlarına yöneliyor" dedi.
Demirel ayrıca, Türkiye'deki milyoner sayısının son yıllarda %45 oranında arttığını belirterek, bu durumun farklı vatandaşlık başvurularına olan ilgiyi de beraberinde getirdiğini kaydetti.
Seyahat özgürlüğünün yanı sıra, vergi avantajları, eğitim ve sağlık gibi faktörlerin de ikinci vatandaşlık tercihinde etkili olduğunu belirten Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, 2024 yılının küresel ölçekte yüksek servet sahibi bireylerin en fazla göç ettiği yıl olabileceğini söyledi.
Öte yandan, Türkiye'nin vatandaşlık başvurularında güvenlik soruşturmasını vatandaşlık verildikten sonra yapması eleştiri konusu oldu. Sektörde güvenlik standartlarının tam olarak oturmaması, farklı danışmanlık firmalarının başvuruları farklı kriterlere göre değerlendirmesine neden olabiliyor. Bu konuda konuşan Demirel, "Bazı kişilerin başvurularını şüpheli bularak reddediyoruz, ancak bu kişiler başka şirketler aracılığıyla süreci tamamlayarak vatandaşlık alabiliyor" dedi.
Henley & Partners’ın araştırmasına göre, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin ve Singapur, ikinci vatandaşlık programlarında en fazla tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa’da bile alternatif vatandaşlık arayışlarının arttığını belirten Volek, "Covid öncesi döneme geri döndük. Küresel yatırımcılar artık sadece servetlerini değil, gelecekteki yaşam kalitelerini de garanti altına almak istiyor" ifadelerini kullandı.