Ukrayna'da askeri varlık kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Avrupa bayrakları altında Ukrayna'ya askeri birlik gönderilmesini sert bir dille eleştirdi.

Ukrayna
  • A-
  • A
  • A+

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin askeri birliklerini Ukrayna'ya konuşlandırmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Moskova’nın bu durumu ciddi bir tehdit olarak gördüğünü belirten Zaharova, "Ukrayna'da çatışmalara ara verilmesi değil, sorunun kalıcı şekilde çözülmesi için ciddi anlaşmalara varılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ABD ile Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istişare edip etmedikleri yönündeki sorusunu yanıtlayan Zaharova, "Yaptırım konusunu istişare etmiyoruz ve bu konuyu dile getirmiyoruz. Bu yaptırımları uygulayan biz değiliz. Bu yaptırımlar ilk önce uygulayanlara zarar veriyor. Birleşmiş Milletlerde kabul edilmeyen yaptırımlar gayrimeşru." şeklinde konuştu.

Zaharova, ABD ile Ukrayna krizine ilişkin müzakerelere değinerek, "Krizin barışçıl çözümü, kapsamlı ve uzman düzeyinde ayrıntılarının istişare edilmesi gerektiriyor. Amerikan yönetiminin, müzakere sürecini başlatmak için temsilci atamasını ve müzakere ekibini oluşturmasını bekliyoruz. Buna göre biz de temsilcimizi belirleyebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinin, Ukrayna krizinin barışçıl çözümüne karşı çıktığını ifade eden Zaharova, Fransa ile İngiltere'nin Ukrayna'daki çatışmaları geçici olarak durdurmaya çalıştıklarını söyledi.

Zaharova, "Ukrayna meselesinin nihai çözümüne ilişkin ciddi anlaşmalara ihtiyaç var. Çatışmalara ara verilmesi kabul edilemez. Bu, tam tersi sonuçlara yol açacak. Ukrayna'da Avrupa bayrakları altında askeri birliklerin konuşlandırması da kesinlikle kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın, güvenlik garantilerini kendi başına sağlayabileceğini dile getiren Zaharova, "Ukrayna, 1990 tarihli Kuruluş Bildirgesi'nde yer alan devlet temellerine dönerek bunu yapabilir. Burada, tarafsız olma, herhangi bir ittifaka katılmama, nükleer silaha sahip olmama, Nazi ideolojisinden vazgeçme statüsü söz konusudur." dedi.

Zaharova, Almanya'nın, Ukrayna destekli Rus Gönüllü Kolordusu'nun (RDK) faaliyetlerine göz yumduğunu belirterek, "Almanya, bu örgütle etkileşim kurarak, ateşle oynuyor. Bu ateş Almanya'ya da sıçrayabilir. Alman tarafına, bu tür örgütleri desteklemenin risklerini değerlendirmesini tavsiye ediyoruz. Almanya'nın bu konuda acı verici tecrübesi var." diye konuştu.

"Filistin ile İstail arasında barış sürecinin başlatılması, çatışma döngüsünü durduracak"

Arap Birliği'nin, 4 Mart'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de zirve düzenlediğine ve bu zirvede Gazze Şeridi'nin yeniden inşa edilmesine yönelik planın kabul edildiğine dikkati çeken Zaharova, "Bu plan, Filistinlilerin Gazze'de kalmasını öngörüyor. Filistinlileri, İsraillileri ve dış güçleri Arap planı etrafında birleşmesine ve bunu gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya çağırıyoruz." dedi.

Gazze'de sürdürülebilir ateşkesin ve sivil halkın güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Zaharova, "Mevcut sorunların çözülmesi ve nihai statünün belirlenmesi amacıyla Filistin ile İsrail arasında barış sürecinin yeniden başlatılması gerekiyor. Bu, çatışma döngüsünü durduracak." dedi.

Zaharova, Filistin meselesinin iki devletli temelde çözülmesinden yana olduklarını ve bu konuda her türlü girişimi sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

"AB, Ukrayna'nın TürkAkım'a yönelik saldırısıyla ilgili sessiz kalıyor"

Ukrayna'nınTürkAķım doğal gaz boru hattının altyapısına yönelik geçen hafta saldırı düzenlediğine dikkati çeken Zaharova, Avrupa Birliği'nin (AB) bu konuda sessiz kaldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"AB ülkeleri, kendi güvenlikleri hakkında tek kelime bile söyleyemezken, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantilerini tartışarak korkaklık gösteriyor. AB'nin enerji altyapısı tehlike altında aslında. AB ülkelerinin enerji, dışişleri, savunma bakanları veya özel servis temsilcilerinin hiçbir toplantısında, hatta zirvelerde bile konuyla ilgili tek bir kelime bile dile getirilmedi. Susuyorlar."

Rusya'nın Marsilya Başkonsolosluğunda geçen hafta meydana gelen patlamaya değinen Zaharova, olayla ilgili 2 Fransız vatandaşının yakalandığına ve bunlara 8 ay ev hapsi cezası verildiğine dikkati çekti.

Zaharova, "Bundan dolayı şaşkınlık yaşıyoruz. Bu, benzeri görülmemiş bir mahkeme kararı. Fransa yönetimini, Rus kurumları, çalışanları ve ailelerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz." dedi.

 

Yorum Yazın

2026 günlük yemek ücreti belli oldu!

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

3 bin 283 yere ulaşım durdu

'Mücadelemizi boykotla sürdürmek zorundayız'

İstanbul'un yıllık enflasyonu yüzde 37,68

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Yaklaşık 1 milyon kişi İstanbul'a veda etti

Bulgaristan'da Euro dönemi başladı

Bilgi ve belge isteme hakkını öngören düzenleme iptal edildi

'Taciz' ve 'tehdit' soruşturması mezunlara uzandı!

Elektrik sayaçları tek tek sökülecek

THY ve AJet çok sayıda uçuşunu iptal etti

Türkiye, Çin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı

Yurt dışı çıkış harcına yüzde 76 zam

Benzin ve motorine ÖTV zammı

Cep telefonu IMEI kayıt ücreti 54.258 TL oldu

2026’da tüm yük yine çalışanların sırtına binecek

Alışveriş sepeti küçülürken faturalar büyüdü

Saadettin Saran'dan seçim kararı

Dış borç stoku 564,9 milyar dolar oldu

'Yüzde 70 - 75 erken seçim istiyor; sandık bekliyoruz!'

'Toplumu korurken, çoğulculuğu daraltıyor muyuz?'

'Laf yerine iş, polemik yerine icraat yapacağız!'

'SDG Suriye’nin toprak bütünlüğüne zarar veriyor'

Diyarbakır’da AK Parti'li 3 başkan istifa etti

Artvin'de çığ düştü, mahsur kalanlar var

Emekli maaşlarından kesinti yapılacak

Zeynel Emre IŞİD gerçeğini tek tek anlattı!

Siirt'te eğitime kar engeli

'İsrail'in Somaliland'ı tanıma kararı gayri meşrudur'

Yükleniyor

Bulgaristan'da Euro dönemi başladı

Trump desteği, Netanyahu iktidarının merkezinde

Şam yönetimi SDG ile temasları askıya aldı

Gazze’de can kaybı 70 bin 937’ye yükseldi

'Epstein, 14 yaşındayken beni Trump'ın evine götürdü'

İsrail gazı dünyaya Mısır üzerinden satılacak

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Mine Kılıç çeketin içine hiçbir şey giymedi

Dua Lipa minicik bikinisinin azizliğine uğradı!

Ela Rümeysa Cebeci’nin ablası konuştu

Ezgi Fındık hakkında uyuşturucu ve fuhuş suçlamasıyla yakalama kararı

Hülya Avşar'dan olay kaza açıklaması

Nafia Tanrıverdi iddialı tarzıyla gündemde

Takipçi sayısına göre rol verilmesine isyan etti

'Kısa zamanda ülkeme döneceğim'

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Otomobil piyasasında fiyatlar eridi araçlar elde kaldı

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Küfür etmek fiziksel performansınızı artırıyor, sağlığa iyi geliyor!

Acil gelen hasta'dan 120 bin lira istediler

Türkiye diyabette de Avrupa’nın zirvesinde

Mutasyona uğrayan H3N2 virüsü Türkiye'ye giriş yaptı

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

Cem Küçük, Hande Fırat'ı yerden yere vurdu

RTÜK'ten düşen uçağa ilişkin uyarı

İktidarı savunma işi, yandaş gazetecilere terk edilmiş durumda

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

Gazeteci Zihni Çakır tutuklandı

'Gazetecilik hiçbir ahlaksızlığın vesilesi olamaz'

Rümeysa Cebeci 'uyuşturucu' soruşturmasında tutuklandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9