Ülkemizde enerji talep artışı devam edecek

Türkiye enerji endüstrisinin “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 14. Türkiye Enerji Zirvesi, Zirve Başkanı Mustafa Akıncı’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Ülkemizde enerji talep artışı devam edecek
  • A-
  • A
  • A+

Enerji Fuarcılık tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, her sene olduğu gibi enerji sektörünün nabzını tutuyor. Zirve Başkanı Mustafa Akıncı’nın konuşmasıyla açılan zirvede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın yanı sıra Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz da konuşmalarıyla açılışta yer aldı. 

Zirvenin 14 yılda kat ettiği mesafeyi vurgulayan Zirve Başkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında ülkemizde enerji sektöründe son dönemde yaşanan olumlu gelişmelere de değindi. Yakın zamanda dünya enerji devlerinden BP’nin Türkiye operasyonlarını devralarak yatırımlarına hız kesmeden devam eden Petrol Ofisi Grubu’nun CEO’SU Mehmet Abbasoğlu ise iklim değişikliği gündemine değinirken, vatandaş ve karar vericiler olarak samimiyetle işe koyulmanın öneminden bahsetti. Türkiye’nin enerji geçişi gündemindeki kritik rol oynadığnı belirten Abbasoğlu, “Bölgesel gelişmeler ve küresel enflasyon, enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından ülkemizin önemini daha da arttırdı,” dedi. 

Zirve sponsorlarından Safi Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi konuşmasında, holding bünyesindeki çalışmalardan bahsederken, yeşil dönüşümün grup bünyesinde aldığı yerden bahsetti. Nükleer enerjinin enerji arzı açısından önemine de değinen Safi, “Enerji sektörü ekonomik değer yaratmakla kalmıyor, daha iyi bir dünya için de sorumluluk taşıyor,” diyerek sektörün gelecek nesillerin daha temiz, daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamasını sağlamak için önemini vurguladı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise teknolojik gelişmelerin de etkisiyle giderek artan enerji talebine değinirken, enerji sektörünün öncelikli hedefinin arz güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. “Enerji arz güvenliğini sağlayabilmenin iki kritik bileşeni yerli enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaktır,” diyen Kopuz, enerjide tam bağımsız Türkiye hedefiyle ilerlediklerini ifade etti. 

Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan: “Türkiye, Avrupa’da 5. Sırada.”

14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan sahneye çıktı. Tancan konuşmasında Türkiye’nin elektrik, doğalgaz, petrol gibi alanlarda Türkiye’nin gelişimini ortaya koyarken, altyapı çalışmalarının da son hızla devam ettiğini belirtti. 

Elektrik talebinin yılda %4.4 oranında arttığını belirten Tancan, “Bu yüksek talep artışını karşılamak için uyguladığımız politikalarla elektrik kurulu gücümüzü bugün itibarıyla 115 bin megavata yükseltmiş durumdayız. Elektrik üretim altyapımızı geliştirirken aynı zamanda önemli bir dönüşüme de imza atıyoruz. Rüzgar ve güneş kurulu gücümüz neredeyse sıfırken bugün 31 bin megavatın üzerine çıkmış durumdadır. Devrede bulunan rüzgar ve güneş enerji santrallerinde üretilen elektrik ülkemizdeki tüm konutların yıllık elektrik tüketimini karşılamaktadır,” dedi.

Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da 5., dünyada ise 11. sırada olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı, elektrik talebinde de Avrupa’da Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sırada olduğunu belirtti. “Elektrikli araçlar, dijitalleşme ve yapay zekanın da etkisiyle ülkemizde enerji talep artışı devam edecektir. Bu talebi karşılarken elektrik üretim portföyümüzü 2053 net sıfır emisyon hedeflerine uyumlu olarak arttırıyoruz,” dedi. 

Nükleer güç santralleriyle elektrik üretiminde sürekli ve güvenilir bir bazyük kapasitesi sağlanacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Akkuyu Nükleer Santrali bittiğinde Türkiye’nin enerji ihtiyacının %10’unu sağlayacak ve karbon salımını da önleyecek,” dedi. 

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz üretimine ve bu konudaki yeni keşiflere de değinen Tancan, “2020 yılında Karadeniz Sakarya sahasında tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdik ve üretime aldık. Bugün itibarıyla bu sahada 7 milyon metreküp doğalgaz üretiyoruz,” dedi. 2026 yılında devreye girecek yeni üretim platformuyla birlikte ise üretimin 20 milyon metreküpe ulaşacağını ve hanelerin yarısının tüketimini kendi kaynaklarımızla sağlayacağımızı belirtti. 

Depolama kapasitesini de artırma çalışmalarına devam edildiğini belirten Tancan, konuşmasına kamu ve özel sektörün beraber çalışmasının öneminin altını çizerek son verdi. Tancan, “Kamu ve özel sektör arasındaki sinerjinin güçlenerek devam etmesini ve geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sektörle yürüttüğümüz istişare çalışmalarına devam edeceğimizi belirtmek isterim,” dedi. 

Enerji sektörünü bir araya getiren, tarafların güncel konuları tartışmasına ortam yaratan, sergi alanıyla firmaların ürün ve yeni teknolojileri tanıtacağı ve yeni işbirliklerine kapı aralayacak olan 14. Türkiye Enerji Zirvesi, 25 – 26 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel Conference Center’da gerçekleştiriliyor.

 

Yorum Yazın

Dünyayı taşıyacak olan güç artık gelişmekte olan ülkeler

Yalova Cumhuriyet Başsavcısı'ndan Güllü açıklaması

100 çalışandan 27'si kayıt dışı

Kayyum krizi AYM’de

'Soruşturmalar 'adil değil' diyenlerin oranı yüzde 63'

Erdoğan'ın başdanışmanı Göksel Aşan 'affını' istedi

'Adrese teslim ihale iptal edildi'

Kira getirisi en yüksek iller belli oldu

'Tutuklu kişi tahliye edilerek ihlale son verilebilir'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

Bir zehirlenme vakası da Fatih'te

Barış için Rusya ile konuşmaya hazırız

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Arınç’la görüşen Demirtaş’tan Erdoğan’a mesaj...

'Erdoğan derenin derinliğini MHP’ye ölçtürmek istiyor'

Tüm işletmelere 24 saat kesintisiz takip

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Emrah Şener serbest

'Motivasyon Buluşmaları' öğrencilerinin katılımıyla başladı

Vatandaş pahalı diye ürünü alamıyor

'Neymiş Araplar bizi sırtımızdan vurdu, hadi oradan'

Türkiye İngilizce’de Avrupa’da sondan ikinci

'Anlaşılan Bahçeli, Erdoğan’dan izin alamadı'

İsrail için dikensiz gül bahçesi oluşturma planı

Türkiye’de milyoner sayısı 2,7 milyonu aştı

MHP'den İmralı heyeti için çağrı

Net UYP açığı 327,1 milyar dolara ulaştı

Polislerin ikinci şark görevi olmayacak

2026'da asgari ücret yine açlık sınırı altında kalır mı?

Motorine dev zam yolda

Yükleniyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, insan avına katılan keskin nişancılardandı

İsrail, Lübnan’a hava saldırıları düzenledi

Tarihi Jeffrey Epstein tasarısı ABD Senatosu'ndan geçti

Trump Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman'ı savundu

Suudi Veliaht Prensi Selman Beyaz Saray'da

Avrupa’nın Ukrayna planı çıkmazda

Bangladeş’te eski Başbakanı için idam kararı

Özbekistan'da yükselen 'Medeniyet Merkezi'

Donald Trump Venezuela'ya 15 bin asker sevk etti

Trump’tan tehtit: Benim dosyama bakarsanız Clinton’ı açtırırım

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

'Saçımı 3 aydır yıkamadım'

Sümeyye Aydoğan aşkına bir şans daha verdi

Ece Erken, Kızılcık Şerbeti'ni yerden yere vurdu!

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

CHP'den şehir hastaneleri için suç duyurusu

Şehir hastanesine kurayla alınan 12 personelden 5'i aynı soyadı taşıyor

İstanbul’da Kadınlara Özel VR Temelli Meme Sağlığı Eğitimi

Hava kirliliği ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada

Doktorlara reklam içerikli paylaşımlar yasaklandı

Vertigo şikayetiyle gitti, saatlerce MR'da unutuldu

'Her bağış, birden fazla insanın yaşamını kurtarabilir'

MHP İl Başkanı'ndan sağlık isyanı

SGK borcu olan emeklilerin maaşından yüzde 25 kesinti yolda

Grip ve Nezleye Yakalanma Riskini Artıyor

'1600’den fazla içerik hakkında erişim engeli kararı verildi'

Nagehan Alçı'dan 'otel odası' yanıtı

Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı

Gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Merdan Yanardağ'ın tutuklanması hak ihlali

CHP'den Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu

'Cumhuriyet, Özgürlük ve Eşitlik İdeallerinin Simgesidir'

Ebubekir Şahin, koltuğu Mehmet Daniş'e devretti

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7