Ülkemizde enerji talep artışı devam edecek

Türkiye enerji endüstrisinin “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 14. Türkiye Enerji Zirvesi, Zirve Başkanı Mustafa Akıncı’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Ülkemizde enerji talep artışı devam edecek
  • A-
  • A
  • A+

Enerji Fuarcılık tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, her sene olduğu gibi enerji sektörünün nabzını tutuyor. Zirve Başkanı Mustafa Akıncı’nın konuşmasıyla açılan zirvede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın yanı sıra Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz da konuşmalarıyla açılışta yer aldı. 

Zirvenin 14 yılda kat ettiği mesafeyi vurgulayan Zirve Başkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında ülkemizde enerji sektöründe son dönemde yaşanan olumlu gelişmelere de değindi. Yakın zamanda dünya enerji devlerinden BP’nin Türkiye operasyonlarını devralarak yatırımlarına hız kesmeden devam eden Petrol Ofisi Grubu’nun CEO’SU Mehmet Abbasoğlu ise iklim değişikliği gündemine değinirken, vatandaş ve karar vericiler olarak samimiyetle işe koyulmanın öneminden bahsetti. Türkiye’nin enerji geçişi gündemindeki kritik rol oynadığnı belirten Abbasoğlu, “Bölgesel gelişmeler ve küresel enflasyon, enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından ülkemizin önemini daha da arttırdı,” dedi. 

Zirve sponsorlarından Safi Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi konuşmasında, holding bünyesindeki çalışmalardan bahsederken, yeşil dönüşümün grup bünyesinde aldığı yerden bahsetti. Nükleer enerjinin enerji arzı açısından önemine de değinen Safi, “Enerji sektörü ekonomik değer yaratmakla kalmıyor, daha iyi bir dünya için de sorumluluk taşıyor,” diyerek sektörün gelecek nesillerin daha temiz, daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamasını sağlamak için önemini vurguladı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise teknolojik gelişmelerin de etkisiyle giderek artan enerji talebine değinirken, enerji sektörünün öncelikli hedefinin arz güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. “Enerji arz güvenliğini sağlayabilmenin iki kritik bileşeni yerli enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaktır,” diyen Kopuz, enerjide tam bağımsız Türkiye hedefiyle ilerlediklerini ifade etti. 

Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan: “Türkiye, Avrupa’da 5. Sırada.”

14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan sahneye çıktı. Tancan konuşmasında Türkiye’nin elektrik, doğalgaz, petrol gibi alanlarda Türkiye’nin gelişimini ortaya koyarken, altyapı çalışmalarının da son hızla devam ettiğini belirtti. 

Elektrik talebinin yılda %4.4 oranında arttığını belirten Tancan, “Bu yüksek talep artışını karşılamak için uyguladığımız politikalarla elektrik kurulu gücümüzü bugün itibarıyla 115 bin megavata yükseltmiş durumdayız. Elektrik üretim altyapımızı geliştirirken aynı zamanda önemli bir dönüşüme de imza atıyoruz. Rüzgar ve güneş kurulu gücümüz neredeyse sıfırken bugün 31 bin megavatın üzerine çıkmış durumdadır. Devrede bulunan rüzgar ve güneş enerji santrallerinde üretilen elektrik ülkemizdeki tüm konutların yıllık elektrik tüketimini karşılamaktadır,” dedi.

Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da 5., dünyada ise 11. sırada olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı, elektrik talebinde de Avrupa’da Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sırada olduğunu belirtti. “Elektrikli araçlar, dijitalleşme ve yapay zekanın da etkisiyle ülkemizde enerji talep artışı devam edecektir. Bu talebi karşılarken elektrik üretim portföyümüzü 2053 net sıfır emisyon hedeflerine uyumlu olarak arttırıyoruz,” dedi. 

Nükleer güç santralleriyle elektrik üretiminde sürekli ve güvenilir bir bazyük kapasitesi sağlanacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Akkuyu Nükleer Santrali bittiğinde Türkiye’nin enerji ihtiyacının %10’unu sağlayacak ve karbon salımını da önleyecek,” dedi. 

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz üretimine ve bu konudaki yeni keşiflere de değinen Tancan, “2020 yılında Karadeniz Sakarya sahasında tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdik ve üretime aldık. Bugün itibarıyla bu sahada 7 milyon metreküp doğalgaz üretiyoruz,” dedi. 2026 yılında devreye girecek yeni üretim platformuyla birlikte ise üretimin 20 milyon metreküpe ulaşacağını ve hanelerin yarısının tüketimini kendi kaynaklarımızla sağlayacağımızı belirtti. 

Depolama kapasitesini de artırma çalışmalarına devam edildiğini belirten Tancan, konuşmasına kamu ve özel sektörün beraber çalışmasının öneminin altını çizerek son verdi. Tancan, “Kamu ve özel sektör arasındaki sinerjinin güçlenerek devam etmesini ve geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sektörle yürüttüğümüz istişare çalışmalarına devam edeceğimizi belirtmek isterim,” dedi. 

Enerji sektörünü bir araya getiren, tarafların güncel konuları tartışmasına ortam yaratan, sergi alanıyla firmaların ürün ve yeni teknolojileri tanıtacağı ve yeni işbirliklerine kapı aralayacak olan 14. Türkiye Enerji Zirvesi, 25 – 26 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel Conference Center’da gerçekleştiriliyor.

 

Yorum Yazın

'Sütyenini çıkar gel'

Boğazın sıfır noktasına dev cami projesi için yeni iptal başvurusu

Ucuz alışveriş devri resmen bitti

Abdullah Öcalan Bahçeli'ye kilim hediye etti

Uludağ’da teleferik çilesi

Eczane eczane dolaşmaya son!

Ocak ayı enflasyonunda sebze fiyatları yüzde 40'a dayandı

'Emeklilerimizi hükümetimize karşı kışkırtmaya çalışıyor'

'Verilemeyecek hesabı olanlar AK Parti’ye kaçtı'

MHP’nin emekliye sözlü desteği devam ediyor!

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

Marmara Denizinde tekneler karaya oturdu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

450 kilo bozuk et yakalandı

Benzine de zam geliyor

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

Her iki kişiden biri bankaya borçlu

'Biz ondan sonra gelenler bu ruhu yüceltmeliyiz'

6 ilde yasa dışı bahis operasyonu

'Erken seçim' talebi son 30 yılın zirvesinde

Ahmet Özer kararı CHP'ye yönelik kampanyanın bir parçası

Bahçeli'den Ahmet Özer hakkındaki karara tepki

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

Çocuklara Sanatı Hikâyeyle Anlatan Yeni Kitap

Milli Takım Yolunda İlk Kulaçlar Atıldı!

Asayiş operasyonunda 2 bini aşkın kişi gözaltına alındı

Vatandaş enflasyonun düşeceğine inanmıyor

Yargı bağımsızlığı sadece sözde değil, davranışlarda da yer etmeli

'Bahçeli’ye silah gösteriliyor'

Yükleniyor

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Tek istediğimiz Grönland’a sahip olmak

'Masada değilsek menüdeyiz'

Egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı tartışılmaz

Somali diye bir ülke yok

SDG'nin misyonu bitti

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9