ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, İsrail’in son Suriye müdahalesine sert tepki göstererek, “Güçlü ulus devletler bir tehdittir. Özellikle Arap devletleri, İsrail için bir tehdit olarak görülür” dedi. Barrack, İsrail'in bölgedeki tercihinin, Suriye gibi ülkelerin "parçalanmış ve bölünmüş" yapılarla yönetilmesi yönünde olduğunu belirtti.
Associated Press’e verdiği demeçte Barrack, “İsrail'in egemen bir devlete müdahale etmesini kabul edip etmemek zor bir soru” ifadelerini kullandı. İsrail'in, Suriye'nin güçlü bir merkezi devlet tarafından kontrol edilmesindense, parçalı ve zayıf bir yapı içinde kalmasını tercih ettiğini kaydetti.
Suriye’de hükümetle muhalif güçler arasında yeniden başlayan mezhep temelli çatışmaların ardından bölgeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Barrack, sürecin istikrar kazanması için her iki tarafın da gayret gösterdiğini vurguladı. Barrack, "Bence ortaya çıkan çeşitli meseleleri ele almak için çok az kaynağa sahip yeni bir hükümet olan mevcut Suriye hükümeti, elinden gelenin en iyisini yapıyor." dedi.
İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırılarına da değinen Barrack, bu adımların zamanlamasının “çok yanlış” olduğunu vurguladı. “ABD’ye ne soruldu ne de ABD, karar sürecine katıldı; İsrail’in kendini savunma olarak gördüğü konularda bizim sorumluluğumuz yoktur” diyen Barrack, bu müdahalelerin bölgede istikrarsızlığı derinleştirdiğini belirtti.
İsrail’in, Dürzileri savunma bahanesiyle Şam’daki Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere bazı hedefleri vurduğunu hatırlatan Barrack, “Bu çok karışık yeni bir bölüme yol açtı” ifadesini kullandı.
Barrack, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik savunma yardımı teklifine dair bir soruya ise dikkat çeken bir yanıt verdi: “ABD'nin, Suriye ve Türkiye arasında bir savunma anlaşması olasılığı konusunda bir pozisyonu yok. ABD'nin çevresindeki ülkelere ne yapacaklarını söylemek gibi bir işi ya da çıkarı yok.”
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında ulusal orduya entegrasyon sürecine ilişkin görüşmelere de değinen Barrack, geçtiğimiz hafta SDG’nin başındaki Mazlum Abdi ile bir araya geldiğini söyledi. Görüşmelerin şiddet olaylarına rağmen ilerlemesini umduğunu dile getiren Barrack, “Süveyda'daki şiddetin bu görüşmeleri rayından çıkaracağına inanmıyorum. Önümüzdeki haftalarda bir ilerleme kaydedilebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Hafta sonu ilan edilen ateşkese de değinen Barrack, bunun yalnızca Süveyda ilindeki çatışmaları kapsadığını, daha geniş kapsamlı bir barış anlaşması olmadığını söyledi. Şam'dan Süveyda'ya sevk edilen hükümet güçleriyle ilgili de “Her iki taraf da elinden geleni yapıyor” dedi.