802-508-7352

Uluslararası kuruluşlardan Türkiye'deki duruma tepki

"Hükümet, barışçıl protestoculara yönelik saldırıları derhal durdurmalı, gazetecilere ve medya kuruluşlarına saldırılardan vazgeçmeli, çevrimiçi ifade özgürlüğüne yönelik baskıları sonlandırmalıdır"

Uluslararası kuruluşlardan Türkiye

Uluslararası Af Örgütü, ARTICLE 19, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve diğer 15 kuruluş, ortak bir açıklama yayınlayarak, yetkililere barışçıl protestoculara yönelik saldırılara son verme, gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik saldırılardan vazgeçme ve çevrimiçi ifade özgürlüğüne yönelik baskıları sonlandırma çağrısı yaptı. 19 Mart'tan itibaren yaşanan olaylar belgelendi ve İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre 26 Mart itibariyle protestolarda 1.879 kişi gözaltına alındı, birçoğu coplarla dövülüp yerdeyken tekmelendi. Açıklamada ayrıca İstanbul Valisi'nin "bireysel ya da toplu şekilde kanuna aykırı eylemler yapması muhtemel kişi, grup ve araçların ilimize giriş ve çıkışlarına izin verilmeyecektir" şeklindeki kararına da dikkat çekildi. Ancak, bu kararın nasıl uygulanacağına dair belirsizlik olduğu ifade edildi.

"GÜÇ KULLANANLAR HER ZAMAN HESAP VEREBİLİR OLMALIDIR"

Ortak açıklamada, yetkililerin uluslararası insan hakları hukuku gereği herkesin barışçıl toplanma özgürlüğüne saygı gösterme ve bu hakkı güvence altına alma yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

Protestoları yasaklamak, orantısız ve haksız bir yaklaşım olur. Barışçıl protestoculara yönelik güç kullanımını ise şiddetle kınıyoruz. Emniyet güçleri yalnızca gerekli ve orantılı güç kullanmalıdır – sadece gerekli olan asgari güç kullanılmalıdır – ve güç kullananlar her zaman hesap verebilir olmalıdır. Yetkililer, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, işkence ve protestoculara yönelik diğer kötü muameleler dahil olmak üzere, emniyet güçlerinin hukuka aykırı güç kullanımı ve diğer insan hakları ihlalleriyle ilgili iddiaların etkili, tarafsız ve zamanında soruşturulmasını sağlamakla yükümlüdür.

Kitlesel protestolara yönelik baskılar, bağımsız medya ve gazetecilere yapılan yoğun saldırılarla paralel olarak arttı. İstanbul ve İzmir'de protestoları haberleştiren en az 11 yerel gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerden yedisi, 25 Mart’ta Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasıyla tutuklandı, ancak 27 Mart’ta serbest bırakıldılar. Ayrıca, İstanbul’daki protestoları yerinde takip eden en az 10 yerel gazeteci, polis tarafından fiziksel saldırıya uğradı; bir gazeteci ise protestocular tarafından darp edildi. Uluslararası basın da bu baskılardan nasibini aldı; BBC, 27 Mart tarihinde İstanbul’daki protestoları takip eden muhabiri Mark Lowen’ın otelinde gözaltına alındığını ve "kamu düzenine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle sınır dışı edildiğini duyurdu.

Yaşananlarla ilgili haber yapılması da RTÜK tarafından kısıtlanıyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yayın kuruluşlarına, sunuculara ve yorumculara siyasi olarak 'tarafsızlık' konusunda uyarılarda bulunarak, bu kurallara uyulmadığı takdirde 'yayın lisanslarının iptali de dahil en ağır yaptırımların uygulanacağını' belirtti. RTÜK, 21 ve 27 Mart tarihlerinde Halk TV, SCZ TV, Tele 1 ve NOW TV kanallarına idari para cezaları ve 10 güne kadar geçici yayın durdurma cezaları verdi.

RTÜK UYGULAMALARI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL EDİYOR

Türkiye'yi ve özellikle RTÜK'ü, basın özgürlüğüne yönelik bu ihlalleri derhal sonlandırmaya çağırıyoruz. Medyanın kamuoyuna doğru bilgi sunabilmesi ve olayları devlet baskısından bağımsız bir şekilde haberleştirebilmesi için elverişli bir ortam yaratılmalıdır. Gazetecilerin yalnızca hükümetin onayladığı içerikleri yayınlamaya zorlanması, bağımsız gazeteciliğin temel ilkelerine zarar vermektedir. Ayrıca, gazetecilerin ve diğer gözlemcilerin korunması gerektiğini, kamu yararına yönelik konularda özgürce haber yapabilmelerinin sağlanması gerektiğini ve misilleme veya başka bir tacizle karşılaşmamaları gerektiğini vurguluyoruz.

Kitlesel protestolar sırasında yetkililer, sosyal medya ve mesajlaşma platformlarına hızla sert kısıtlamalar getirmiş, sosyal medya içeriklerini engelleme talimatı vermiştir. BTK, 5651 sayılı Kanun'un 8/A maddesi uyarınca, gazeteciler, medya kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucularının sosyal medya hesaplarına yönelik yüzlerce erişim engelleme kararı almıştır. Bu kararlara uyulmaması halinde, sosyal medya şirketleri ağır yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. X platformunda pek çok hesabın engellenmiş olduğu görülse de, X tarafından yapılan bir açıklamada, aralarında haber kuruluşları, gazeteciler ve siyasetçilerin de yer aldığı 700'den fazla hesabın engellenmesine yönelik mahkeme kararlarına itiraz edildiği belirtildi. X, 26 Mart'ta, BTK tarafından 126 hesabın engellenmesine ilişkin verilen karar için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldığını duyurdu.

'SOSYAL MEDYA HESAPLARININ ENGELLENMESİ KANUNA AYKIRI'

Yetkililer, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal ederek, özellikle en yüksek korumaya sahip olan siyasi içerikleri sansürlemek amacıyla sosyal medya platformlarına baskı kurmaktan kaçınmalıdır. Türkiye, internetin serbest ve sınırsız erişimine izin vermeli ve ifade özgürlüğünü kullananların sosyal medya hesaplarının engellenmesine yönelik hukuka aykırı tüm kararları iptal etmelidir.

Sosyal medya platformlarına, siyasi baskılara karşı durmaları ve korunan ifadelere erişimi kısıtlamamaları çağrımızı yinelemekteyiz. Bu tür engelleme kararlarını kabul etmek yerine, platformları, hukuki geçerliliğini mahkemede sorgulamak ve kısıtlamaların kapsamını ve süresini daraltmak için tüm gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Ayrıca, platformların, hükümetin sansür taleplerine karşı alınan önlemleri ve bu durumu etkilenen kullanıcılara ve kamuoyuna açıklıkla duyurması gerektiğini vurguluyoruz. Kapatma veya kısıtlama durumlarında ise platformlar, erişimi sürdürmek için mümkün olan tüm çabayı göstermelidir.

AÇIKLAMAYA İMZA KOYAN KURULUŞLAR ŞÖYLE:

ARTICLE 19, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Danish PEN, European Federation of Journalists (EFJ), Human Rights Watch IFEX, International Federation of Journalists (IFJ), International Press Institute (IPI), Norwegian Helsinki Committee (NHC), PEN America, PEN International, PEN Sweden, South East Europe Media Organisation (SEEMO), World Organization Against Torture (OMCT)

 

Teslim olan örgüt üyeleri hukuk sistemi içinde değerlendirilecek

İngiliz devi Türkiye pazarından çekiliyor

MHP ve DEM Parti ilk kez bayramlaştı

Türkiye çağ atladı kardeşim, herkes aklını başına alsın

Altın 3 bin 110 doları aşarak yeni rekor kırdı

Protestocuları tutuklamayı reddeden hakim cezalandırıldı

Mahkeme'den mülakat ayıbına 9. durdurma

Volkan Konak hayatını kaybetti

Her 10 vatandaştan 6'sı sandık istiyor

Ülkemiz zincirleme hukuk kazası geçirdi

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

18 yaşında çocuğa ters kelepçe takanı bulacağım

Sevgilisinin evinde bu halde bulundu

Kahvenin fiyatı sekiz yılda 16,5 kat arttı

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

Yerlikaya, Avrupa polisiyle Türk polisini karşılaştırdı

Hizbullah hükümlülerinin cezaları kaldırıldı, siyasilerden tepki yağdı

Yeni nesil sokak eylemleri emperyalist projedir!

Sınırsız vakte ve tahammüle sahip değiliz!

Yoksulluk ve adaletsizliğin sona erdiği bir bayram olsun

Mehmet Şimşek de bu darbenin bir parçasıdır

Yavaş'tan hesap soruluyorsa, Gökçek'ten de sorulmalı

TÜİK’in ürün fiyatları, mahkemeye şifreli olarak sunuldu

Gençler içerideyken bana bayram yok

İnkjet teknolojisi dijital baskının geleceğini şekillendiriyor

Bayramda Bazı Köprü, Otoyol ve Toplu Taşıma Hizmetleri Ücretsiz

Sapanca Gölü’nde kano faciası

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Kara para piyasası fonlarından çıkan paranın nereye gittiğini açıkladı!

Yükleniyor

AB, Trump’ın tarifelerine karşı tek vücut olarak tepki verecek

Ukrayna'da barış sağlanamazsa, sonuçları ağır olur

Filistinlileri zorla yerinden etme planı devrede

İsrail’in Lübnan’a saldırıları kabul edilemez

Anayasal düzeni tehdit ediyor

‘Rehineleri alamazsak Gazze’yi ilhak ederiz’

ABD'ye bağımlılığımızı azaltmak için AB ile görüşüyoruz

ABD yargısından Trump’ın göçmen planına engel

Trump, orduya Husileri vurun emri verdi

Trump ailesi, kripto para borsası Binance'e ortak olmak istiyor

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Tuba Ünsal 'biber gazı' tartışmasına kayıtsız kalmadı

Hayal Köseoğlu sessiz kalan sanatçılara ateş püskürdü!

Gülçin Santırcıoğlu'dan Mansur Yavaş'a destek

'Bu zulüm bize yakışmıyor'

Paris sokaklarında Cemre Baysel rüzgarı

Senegalli futbolcu bana yazdı

Duygu Sarışın'ın derin dekoltesi olay oldu

Simay Barlas Dubai'de güneş banyosu yaptı!

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

Ticari araç pazarında son 5 yılın en büyük düşüşü

Akaryakıt Takibinde Yeni Dönem

Mercedes'in 2024'teki karı yüzde 28 düştü

Asgari ücretli Türkiye'de kaç ay çalışarak otomobil satın alabilir?

Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunuyor

Sağlık Bakanlığı ilaçlara duble zammı duyurdu

Saldırarak barış ve demokrasi inşa edilemez

Fitre, Fidye ve Zekâtlarınızla Önce Çocuklar İyileşsin

Yürüyerek girdiği hastaneden cesedi çıktı!

Bal diye zehir satıyorlar

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası

Futbol ve Tıbbın Buluştuğu Anlamlı Organizasyon

Hekimlik bir meslekten öte bir adanmışlık hikayesi

Yedikule Göğüs Hastanesi’nde 1500 kişilik İftar

İsveçli gazeteci Medin tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' suç duyurusu

Can Ataklı'ya Bahçeli 'entübe edildi' soruşturması

Saraçhane protestolarını takip eden 7 gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanından kanallara yeni tehdit

'Adalet bir ülkede kaybolursa o ülke çökmüştür'

Cem Küçük'den üniversite öğrencilerine İmamoğlu tehditi

RTÜK, 'İmamoğlu' üzerinden medyayı uyardı

AK Parti, bundan derhal vazgeçmeli

Rezidans yolsuzluğu gündemi sarsıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39