802-508-7352
Türkiye’de ekonomik daralma her geçen gün daha fazla vatandaşı borç sarmalına sürüklüyor. Son açıklanan verilere göre, bireylerin bankalara olan toplam borcu yalnızca geçtiğimiz hafta içerisinde 48 milyar TL artarak 4 trilyon 231 milyar TL'ye yükseldi. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarındaki tırmanış, krizin hane halkı üzerindeki etkisini çarpıcı şekilde ortaya koydu.
BirGün'ün haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik verilerdeki bozulmaya dikkat çekerek, artan döviz kuru ve altın fiyatlarının üretim maliyetlerini artırdığını, bu durumun da doğrudan tüketici fiyatlarına yansıdığını belirtti. Gürer, “Vatandaşın alım gücü düşüyor, yoksulluk artıyor” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredisi borçları 2 trilyon 230 milyar TL’ye, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 981 milyar TL’ye ulaştı. Gürer, gelir artışının borçlanma hızının gerisinde kaldığını vurgulayarak, borçlu sayısındaki artışın toplumsal refahı tehdit eden boyutlara ulaştığını söyledi.
2025’in ilk aylarında borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen vatandaş sayısı 238 bine yükselirken, icra dairelerine gelen dosya sayısı yılbaşından bu yana 2 milyon 401 bin 514’e ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 72 bin 240 dosya artışı anlamına geliyor.
CHP’li Gürer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomik istikrarsızlığı daha da derinleştirdiğini belirtti. “Yargı eliyle yürütülen siyasi operasyonlar, yatırımcı güvenini zedeliyor, piyasada dalgalanmalara neden oluyor,” diyen Gürer, iktidarın demokratik süreçlere zarar vermesinin ekonomik sonuçlarının da ağır olacağını dile getirdi.