BELEDİYE
BELEDİYE HaberleriYapı ruhsatlarına yeni şart getirildi
Türkiye'de her geçen gün artan su kıtlığı krizi sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binalarda yağmur suyu hasadı ve gri su geri kazanımını zorunlu kılan bir adım geldi.
- A-
- A
- A+
Türkiye’de artan nüfus, iklim değişikliği ve yanlış su kullanımı nedeniyle su kıtlığı riskinin büyüdüğüne dikkat çekilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir adım attı.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2026 itibarıyla belirli büyüklükteki yapılarda yağmur suyu hasadı ve gri su geri kazanım sistemleri zorunlu hale getirildi. Sistemleri içermeyen projelere yapı ruhsatı verilmeyecek; inşaatı süren yapılarda kurulum yapılmazsa apı kullanım izin belges (iskân) düzenlenemeyecek.
Düzenlemeye göre yağmur suyu hasadı, parseli 2.000 metrekare ve üzeri yapılar ile çatı alanı 1.000 metrekareyi aşan binalar ve tüm kamu binalarında uygulanacak. Gri su sistemi ise 200 yatak ve üzeri oteller, 10.000 metrekareyi aşan AVM’ler ve 30.000 metrekare üzeri kamu binalarında devreye girecek.
Yağmur suyu çatıdan toplanıp filtrelenerek depolanacak ve rezervuarlar ile bahçe sulamada kullanılacak; depolama hacmi, hesaplanan yıllık toplanabilir su miktarının en az yüzde 6’sını karşılayacak. Gri su tarafında duş ve lavabo gibi alanlardan gelen “hafif kirli” sular arıtılıp rezervuarlarda yeniden değerlendirilecek; sistem kapasitesi, bağlı olduğu rezervuarların günlük ihtiyacının en az yarısını karşılayacak şekilde planlanacak.
Uzmanlar, kişi başına yıllık kullanılabilir su miktarının 2000’de 1.652 metreküpten 2023’te 1.120–1.313 metreküpe gerilediğini vurgulayarak, gerekli önlemler alınmazsa 2030’dan itibaren daha sık su krizleri, 2040’a kadar kronik kuraklık ve 2050’de su kıtlığına bağlı ekonomik ve toplumsal etkilerin derinleşebileceği uyarısında bulunuyor.
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!
İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe
'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...
Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde
Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı
Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor
'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Yükleniyor






