İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye sunduğu dilekçenin ardından yine Uçar’ın talimatıyla ‘rüşvet’ soruşturması başlatıldı. Birgün Gazetesi yazarı Timur Soykan’ın haberine göre, İstanbul Anadolu adliyesindeki rüşvet iddialarını Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) bir yazıyla bildiren İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın talimatıyla terör ve örgütlü suçlardan sorumlu başsavcıvekili, hakim ve savcı olmayan şüpheliler hakkında soruşturma başlattı.
Savcılar, şaibeli kararlara imza atan hakimlerle temas kuran, para karşılığı tahliyelere ve haberlere erişim engeli getirilmesine aracılık eden avukat, bürokrat, diğer şüphelileri belirliyor. Yargıdaki rüşvet çarkının örgütlü bir suç olduğu iddiası da soruşturulacak. Soruşturmanın suç örgütlerine uzanabileceği belirtiliyor. Savcılığa sadece İstanbul Anadolu Adliyesi ile ilgili değil, Türkiye’nin dört bir yanından ihbarlar yağdığı iddia ediliyor.
Anadolu Adliyesi’ndeki rüşvet skandalında adı gündeme gelen isimler hakkında başka şehirlerden de ihbarlar geldiği ileri sürülüyor. Hakimler ve savcıların soruşturulmasında ise HSK yetkili. Haklarında rüşvet iddiası olan yargı mensupları hakkında HSK müfettişleri inceleme yapıyor.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, HSK’ye ilettiği bir yazıda Anadolu Adliyesi’ndeki rüşvet ve usulsüzlük iddialarını dile getirmişti. Uçar, “Kimi yargı mensupları devletten alacağı varmış gibi her türlü kirli işi yapmayı kendinde hak görmeye başladı… Yargı içinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri yok etmek gerekiyor… Uyuşturucu gibi kötü bir melaneti hoş gören, örgüt elebaşlarını yine suç işleyeceklerini bile bile yargılama ile yapmadan salıveren örgütlü ya da örgütsüz yapılar çökertilmeli” demişti.
Uçar, yazıda Sulh Ceza Hakimi Sidar Demiroğlu’nun nöbetçi olmadığı günlerde bile adliyeye gelerek dosyalarla ilgilendiğini, kendisine dosya ayarladığını, bazı dosyaların kendi mahkemesine kaydedilmesi için katiplere baskı yaptığını ileri sürdü.
Uçar’ın iddiasına göre aynı avukatlar, hep aynı hakimin nöbetçi olduğu günlerde tahliye için başvuru yapıyordu. Savcıların itirazları üst mahkemelerce reddediliyordu.
İsmail Uçar, 2023 yılındaki bazı şaibeli tahliye kararlarını yazısına eklemişti. Uçar, 125 kilo metamfetamin ve kokain ile yakalanan şüphelinin bırakılması, bir otomobili durdurarak 1.5 milyon Euro gasp eden kişinin 6 ay sonra tahliyesini örnek olarak sunmuştu.
İsmail Uçar HSK’ye gönderdiği yazıda 7 yıl boyunca Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan ve Eylül’de İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı’na atanan Bekir Altun’u da suçlamıştı. Bekir Altun’un şaibeli kararlara imza atan Sulh Ceza Hakimi’nin atanmasını sağladığını, bazı iş insanları hakkındaki cezaların kaldırılması ve Fatih Tezcan’ın tahliye edilmesi için hakimlere baskı yaptığını iddia etmişti.
Bekir Altun ise haberlere erişim engeli getirmiş ve iddiaları yalanlayarak, inceleme sonucunda gerçeklerin ortaya çıkacağını söylemişti. Hakim Sidar Demiroğlu ise HSK’ye bir dilekçe göndererek iddiaları yalanlamış, mal varlığının incelenmesini talep etmişti. Demiroğlu, bir yıl önce sulh ceza hakimi olurken referanslarından birinin İsmail Uçar olduğunu söylemişti.
Öte yandan, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın geçmişte yürüttüğü soruşturmalar da bu dönemde gündeme gelmişti. Soru önergesi sunan milletvekilleri, İsmail Uçar’ın yıllardır Anadolu Başsavcısı olmasına karşın neden bugüne kadar sustuğu sorgulanmıştı. 17-25 Aralık operasyonları sonrasında İsmail Uçar’ın yolsuzluk iddialarının üzerini örttüğü iddiasında bulunulmuştu. İsmail Uçar’ın 31 Mart 2019’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptal edilmesini sağlayan soruşturmalar açtığı da gündeme getirilmişti. Ayrıca Anadolu Adliyesi’nde görülen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu davasının hakimine ‘siyasi yasak’ kararı vermesi için baskı yapıldığı, bunu kabul etmeyince sürüldüğü ileri sürülmüştü.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Başsavcı’nın dile getirdiği iddialarla ilgili HSK’nin inceleme başlattığını açıklamıştı.