802-508-7352
Kalaşnikof'lu saldırgan Abdulkadir Masharipov'a yardım eden İlyas Mamaşaripov hakkında Yargıtay'dan şaşkına çeviren Reina saldırısı kararı geldi. 'Delil yok' diyen Yargıtay, 1432 yıllık cezayı bozdu.
Reina gece kulübündeki yılbaşı gecesini kana bulayan sanıklar için Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nden beklenmedik bir karar geldi.
Saldırıda kullanılan silahları saklayan ve 'terör saldırısının planlayıcısı' olarak kabul edilen İlyas Mamaşaripov'a verilen hapis cezası bozuldu.
Beşiktaş Ortaköy'de, 2016'yı 2017'ye bağlayan gece "Ebu Muhammed el Horasani" kod isimli Özbekistan vatandaşı Abdulkadir Masharipov, Reina gece kulübüne kalaşnikof marka silahla saldırmıştı.
Sabah'tan Halit Turan'ın haberine göre Masharipov'a yardım ettiği ve terör saldırısının planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle yargılanan tutuklu sanık İlyas Mamaşaripov'a "Anayasa'yı ihlal etmeye yardım etme" suçundan 20 yıl hapis cezası veren heyet, sanığı ayrıca 39 kişiye karşı "tasarlayarak öldürmeye yardım etme" ile 79 kişiye karşı "tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçlarından 1432 yıl hapis cezasına mahkum etti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise İlyas Mamaşaripov'a "Anayasa'yı ihlal etmeye yardım" suçundan 20 yıl, 39 kişiye karşı "tasarlayarak öldürmeye yardım" ve 79 kişiye karşı "tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardım" suçlarından verilen 1432 yıl hapis cezasını bozdu.
Ayrıca saldırıdan önce keşife katılan Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva'ya verilen örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezasının da düşürülmesi istenerek bozma kararı mahkemeye gönderildi.
Dairenin bozma kararında, "sanığın eylemden haberdar olduğuna, eylemin gerçekleştirilmesi için ya da eylem sonrası sanık Masharipov'un kaçmasına ve saklanmasına yardım ettiğine ilişkin delil bulunmadığı" belirtildi.
Kulübün kapısındaki kişilere ateş açtıktan sonra içeri giren Masharipov, polis memuru Burak Yıldız'ı şehit etmiş 10 Türk vatandaşı ile aralarında Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Suriye, Kuveyt, Hindistan, Lübnan, İsrail ve Tunus vatandaşlarının bulunduğu toplam 39 kişi hayatını kaybederken, 78 kişi yaralanmıştı.
Mahkeme heyeti sanık Masharipov'u "Anayasa'yı ihlal", "kasten öldürme" suçundan 40 kez ağırlaştırılmış müebbet 79 kişiye karşı "öldürmeye teşebbüs", "vahim nitelikte ruhsatsız silah taşıma" suçlarından 1368 yıl hapis ve 375 bin lira adli para cezası verdi.