Yoksulluğu en derinden hissedenler emekliler

2025’in ilk yarısında memur emeklilerine yüzde 11,54, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 15,75 zam yapıldı, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL'ye yükseltildi. Emekliler bunu en fazla hisseden kesim oluyor.

Yoksulluğu en derinden hissedenler emekliler
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye’de son dört yıldır hızla yükselen gıda ve kira fiyatları, özellikle emeklilerin bütçelerini derinden sarsmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, dünya genelinde gıda fiyatları 2024 yılında yıllık yüzde 6,7 oranında artış gösterirken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre bu oran Türkiye’de yüzde 43,6 olarak gerçekleşti. Emekliler, bu orantısız artış nedeniyle gıda ve kira harcamalarına gelirlerinin büyük bir kısmını ayırmak zorunda kaldı.

EMEKLİLER İÇİN ARTIŞ YETERSİZ KALDI

2025 yılının ilk yarısı için memur emeklilerine yüzde 11,54, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise yüzde 15,75 oranında zam yapıldı. Ayrıca en düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL’ye yükseltildi. Ancak emekliler, enflasyon farkı oranında yapılan bu artışları yetersiz buluyor. Gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve kira artış oranının yüzde 58,5’e ulaşması, emeklilerin geçim sıkıntısını artırıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Esen, özellikle alt gelir grubundaki emeklilerin enflasyondan en fazla etkilenen kesim olduğunu belirterek, “Eğer gelirinizin yüzde 37’sini gıdaya harcıyorsanız, gıda fiyatlarındaki artış sizin için çok büyük bir darbe oluyor. Ancak üst gelir grubu için bu oran yüzde 15 civarında. Dolayısıyla enflasyon alt gelir gruplarını çok daha ağır etkiliyor” ifadelerini kullandı.

KİRA FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ

Prof. Dr. Esen, kira fiyatlarındaki artışın emekliler için büyük bir yük oluşturduğunu vurguladı. Son dört-beş yılda kira fiyatlarının yüzde 700 oranında arttığını belirten Esen, “Alt gelir grubundaki emekliler genellikle kirada oturuyor ve bu artışlar bütçelerine büyük bir yük getiriyor. Üst gelir grubundakiler ise kendi evlerinde oturdukları için bu artıştan etkilenmiyor” dedi.

GELİR DAĞILIMINDAKİ EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

TÜİK’in gelir dağılımı verilerine göre, Türkiye’de gelir eşitsizliği giderek artıyor. Gelir dağılımındaki bozulmayı gösteren Gini katsayısı, 2014’te 0,397 iken 2024’te 0,413’e yükseldi. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) hazırladığı rapor da emeklilerin bu eşitsizlikten en fazla etkilenen kesim olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, 2009-2024 yılları arasında emekli sayısı yüzde 85,3 oranında artarken, emekli aylıklarının tüm gelir içindeki payı yüzde 18,3’ten yüzde 15,6’ya geriledi.

VERGİ VE SOSYAL HARCAMALAR ELEŞTİRİSİ

VOA Türkçe’nin haberine göre; Prof. Dr. Esen, gelir dağılımındaki bozulmanın temel nedenlerinden birinin vergideki adaletsizlik olduğunu söyledi. “Türkiye’de vergi sistemi dolaylı vergilere dayanıyor. Bu, tüm gelir gruplarının aynı oranda vergi ödediği anlamına geliyor ve alt gelir gruplarını daha fazla etkiliyor” diyen Esen, devletin sosyal harcamalarla emeklilere ve alt gelir gruplarına yeterli desteği sağlayamadığını belirtti.

Esen, Avrupa ve OECD ülkelerinde sosyal harcamaların milli gelirin yüzde 30’una ulaştığını ancak Türkiye’de bu oranın yalnızca yüzde 12 olduğunu ifade etti. “Düşük gelirlilere, emeklilere ve engellilere daha fazla destek verilmesi gerekiyor” dedi.

2025'TE EMEKLİLERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Ekonomi yönetimi, 2025 yılını yüzde 20’nin altında bir enflasyon oranıyla kapatmayı hedefliyor. Ancak emekli maaşlarına enflasyon farkı ve sosyal refah payı dışında ek zam yapılmaması, hükümetin bu hedefe olan bağlılığına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretin yüzde 30 artışla 22 bin 104 TL’ye çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık” dedi.

Bununla birlikte, Prof. Dr. Esen’e göre, emeklilerin geleceği belirsiz. “2025 başında belirlenen maaşlar, geçmiş enflasyonun yarattığı tahribatı karşılamadığı gibi, refah payı da sunmuyor. Eğer enflasyon hedeflenenin üzerinde artarsa, emekliler için yeni kayıplar kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI HEDEFLERİNİN GERİSİNDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için başlangıçta yüzde 36 olan enflasyon tahminini önce yüzde 38’e, ardından yüzde 44’e yükseltmişti. 2025 için öngörülen enflasyon tahmini ise yüzde 21 olarak revize edildi. Ancak geçmiş yıllarda hedeflerin tutturulamaması, bu hedeflere yönelik endişeleri artırıyor.

 

Yorum Yazın

Diz yıpranmasının en önemli sebebi fazla kilolar!

Evmodek Kasım’da Yalnızca Satış Değil, Güven Sunuyor

Özgür Çelik yeniden il başkanlığına seçildi

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Devlet Bahçeli’den KKTC seçimine tepki

Erdoğan'dan KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Tufan Erhürman'a tebrik

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefet adayı Erhürman kazandı!

Ersin Tatar'a soruşturma başlatıldı!

16 yaşındaki kız karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti, hamile olduğunu öğrendi

'Demokrasi askıda ise Türkiye’de muhalefet nasıl olabiliyor'

'AİHM kararı derhal uygulanmalıdır'

İstanbul'da su krizi kapıda

Razgatlıoğlu, 2025 Dünya Superbike'ta şampiyon oldu!

Eray Karadeniz ihale verdi, savcılık 12 yıl hapsini istedi

AK Parti’den Diyarbakır’daki Öcalan yürüyüşüne tepki

Türkiye'nin dört büyük kanyonundan biri kurudu

2+2 lise modeli şimdilik beklemede

İsrail, bu kez Refah'ı vurdu

Kadıköy'de 4 kişi denize düştü 1 kişi öldü

EMO'dan elektriğe gizli zam tepkisi

Alpet, Nakkaş Holding'e satıldı

Sigara fiyatlarına yeni zam

AFETLERDE MOTOSİKLETİN ÖNEMİ

'Milyonların adalet talebi bu karanlığı bitirecek'

'Türkiye garantör olarak görev almaya hazır'

Kadın, dini nikahlı eşi tarafından bıçaklı saldırıya uğradı

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü'ne 'makam aracı' soruşturması

Fethiye de yamaç paraşütü şovu faciayla bitti

Cemre Baysel Cannes'ı yıktı geçti!

Yükleniyor

İsrail, bu kez Refah'ı vurdu

Kazakistan’da Benzin, su, elektrik ve doğalgaza zam yasaklandı

Madagaskar’da ordu yönetime el koydu

'İki devletli çözüm uygulanmazsa bölge mahvolur'

Netanyahu Trump’a Golan işgalini de onaylattı

'Kırmızı çizgiyi aşmayın'

MIT'den Trump yönetiminin "federal fon" anlaşmasına ret

Trump Çin'e köpürdü, ABD borsaları çakıldı

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirdi

Ateşkese rağmen Gazze'ye bomba yağıyor

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Cemre Baysel Cannes'ı yıktı geçti!

Melis Sezen’den sürpriz değişim!

'Hiçbir zaman böyle şeylerle bir ilgim olmadı'

Berrak Tüzünataç'tan yaza veda pozları

Sütyen alamıyorum

'İnsanların kafasını şişirmeyin'

Serra Arıtürk dantel elbisesiyle mest etti!

Salma Hayek, 59. yaşını kutladı!

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

Otomobil ithalatına yeni ek vergi

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

'Eğitim, ülkemizin geleceğine yapılacak en değerli yatırımdır'

Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18,5'e ulaştı

Renault, Ağustos ayında en çok satan marka oldu

Diz yıpranmasının en önemli sebebi fazla kilolar!

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü'ne 'makam aracı' soruşturması

'Yakında kalp damar ameliyatı yapacak hekim bulamayabiliriz'

İlaç krizi Meclis'e taşındı!

Sağlıkta yapay zeka hangi seviyede?

Borcunu ödemeyen sağlık hizmeti alamayacak

22 yılda özel hastane sayısı yüzde 103,7 arttı

Akademisyenlerden SGK'ya usulsüz tahsilat

Filtre kahve içerken bir daha düşünün

VR ile Meme Sağlığı Eğitimi İstanbul’da Farkındalık Buluşmasına Dönüştü

'Karamsarlığa sürükleyen içeriklere müsamaha gösterilmeyecek'

Abdulkadir Çay, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne atandı

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine gözaltı

Elazığ'da gazeteciye pompalı tüfekli saldırı

Gazeteci Hakan Tosun'un beyin ölümü gerçekleşti

Yerel gazeteler birer birer kapanıyor!

UGASDER, Gazze İçin Üsküdar’da Bir Araya Geldi

Gazeteci Serkan Candaş’a Prestijli Ödül!

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’ne ‘En Aktif Gazetecilik Ödülü’

Ahmet Hakan, uçaktaki soru skandalını itiraf etti!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
15.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 8 1 4 3 -2 6
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3