Yurt fiyatları 40 bin ile 120 bin TL arasında

Yurt fiyatları 40 bin ile 120 bin TL arasında

Yurt fiyatları 40 bin ile 120 bin TL arasında

Milyonlarca öğrencini heyecan ile beklediği üniversite yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesiyle birlikte öğrenciler ve ailelerinin en önemli gündemi barınma ihtiyacının nasıl karşılanacağı oluyor. ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencilerin eylemleriyle yurt fiyatlarındaki fahiş tutarlar ve kiralık ev ücretlerinin yüksekliği muhalefetin de gündem konusu oldu.

Muhalefetin ‘İktidarımızda bir yıl içinde yurt sorunu çözülecek’ vaadinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak yurtların kapasitesinin artırılması ve lojmanların da yurt olarak kullanılması için çalışma başlattı.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan ve Nur Kaplan’ın haberine göre Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların kapasitesinin yeterli olmadığı, başvuruların yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar olduğu belirlendi. Ankara’da farklı üniversite ve semtlerde bulunan özel öğrenci yurtlarını arayarak yurtların koşullarını ve fiyatları kurumlar ile yapılan görüşmelerde öğrenildi.

YEMEK FİYATI ‘ENFLASYON’ ORANINDA DEĞİŞECEK

120 bin TL’yi bulan ücretlerin olduğu özel yurtlarda yemek ücretleri de enflasyona endekslenmiş durumda. Ankara’da, ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yürüyerek 10 dakika mesafede bulunduğunu belirten Balgat semtindeki özel bir erkek öğrenci yurdu ile görüşen gazeteciler 1 ile 4 kişilik olmak üzere farklı oda seçeneklerinin olduğunu belirten yurt yetkilisi tek kişilik oda fiyatının taksitli olarak ödendiği takdirde 87 bin 750 TL, peşin olarak ödendiği takdirde ise 76 bin 500 TL olduğunu öğrendi.
Dokuz ay kalınabilen tek kişilik odanın aylık ödemesi neredeyse asgari ücretin iki katı yani 9 bin 750 TL. Aynı yurtta iki kişilik oda ücretleri taksitli 63 bin peşin ise 54 bin, dört kişilik oda ücretleri ise taksitli 47 bin 250 peşin ise 40 bin 500 TL.

Söz konusu ücretlerde kahvaltının dahil olduğunu, akşam yemeklerinin ise ‘isteyenlere ücreti karşılığında’ sağlandığını belirten yurt görevlisinin aktarımına göre yemek ücretinde de değişen bir tarife söz konusu. Yıllık akşam yemeği ödemesinin sene başında peşin yapılırsa 15 bin TL olduğunu, ay ay yemekten yararlanmak isteyenler için ise başlangıç fiyatının bin 500 TL olarak belirlendiğini söyleyen yetkili şunları söyledi:

“Takdir ederseniz enflasyonla birlikte gıda fiyatları da artabildiği için biz de aylık ya da üç aylık periyotlarda yemek hizmetimizin fiyatını enflasyon oranında değiştireceğiz. Bu artışlardan etkilenmek istemiyorsanız yemek ücretini sezonluk verip satın alabilirsiniz.”

Tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tarafından yoğun şekilde arandıklarını belirten yurt yetkilisi, indirim uygulanıp uygulanamayacağı konusunda ise “Bizde indirim yok. Bu sezonluk fiyatlar. Eşit hizmete eşit fiyat politikası uygulayan bir firmayız” ifadelerinde bulundu.

‘TEK KİŞİLİK ODA 120 BİN TL’

Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin fakültelerine yakın konumda bulunan semtlerden olan Kolej’de özel bir kız öğrenci yurdundan da fiyat aldık. Yurt yetkilisi odalarda televizyon ve buzdolabı gibi eşyaların olduğunu, açık büfe kahvaltı ve 4 çeşit seçenekli akşam yemeğinin fiyatlara dahil olduğunu belirtti. Ücretlerin dokuz aylık 49 bin TL’den başlayarak 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyleyen görevli, tek kişilik oda fiyatlarının 85 binden başlayarak 90 bin, 100 bin, 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyledi. İndirim konusunda ise peşin ödemelerde yüzde 5 indirim yapabileceklerini belirtti.

“ERKEN GELİRSENİZ İYİ OLUR”

Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’ne yakın konumda bulunan Bahçelievler’deki bir erkek öğrenci yurdu ise fiyatlarının 45 bin ile 75 bin TL arasında değiştiğini, 4 kişilik odanın 45 bin TL, tek kişilik odanın ise 75 bin TL olduğunu söyledi. Yurt bulma konusunda ‘acele edin’ telkini yapan yetkili “Şu sıralarda rahatlıkla oda bulabilirsiniz ama biraz geçtikten sonra istediğin semtte, istediğin oda olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Yine aynı konumdaki özel kız öğrenci yurdunda ise fiyatlar erkek yurduna göre bir miktar daha yüksek. Tek kişilik oda fiyatının 80 bin lira, 5 kişilik oda fiyatının ise 40 bin TL olduğunu söyleyen yetkili ücrete yemeğin de dahil olduğunu belirtti. ‘Erken gelirseniz iyi olur’ diyen yetkili bu sözlerini “Yerler full kapasiteye yaklaştı. Senelerdir bu işi yapıyorum. 10 gün sonra gelirseniz yer bulmama ihtimaliniz çok yüksek.

Yakın zamanda gelin ya da mümkünse uzaktan kayıt yapın” ifadeleriyle sürdürdü. “Yurdu görmeden nasıl kayıt yaparım” sorusu üzerine ise yetkili, “Görüntülü arayayım, videolarını atayım. Odayı size gösterip içinize sinerse depozito gönderebilirsiniz. Kaydınız oluyor. Geldiğiniz zaman evrakları düzenliyoruz” açıklamalarına yer verdi.

‘KYK YURDU ÇIKARSA KALAN AYLARA YÜZDE 30 ÖDEME’

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin bulunduğu Cebeci Kampüsü yakınlarındaki özel bir erkek yurduyla da konuştuk. Yurdun son derece ‘nezih’ olduğunu belirten yetkili, 4 kişilik odanın 45, 3 kişilik odanın 55, tek kişilik odanın ise 70 bin TL olduğunu söyleyip ekledi “Prensip olarak birinci sınıftan öğrencileri kaydederim. Şu anda kalan çocuklarım, mezunlarım var, devam eden çocuklarım var. Nezih bir ortam. Kavga yok, siyaset yok, içki yok, sigara yok” dedi.

İndirim konusunda yardımcı olup olamayacağını ‘Anneniz, babanız ne iş yapıyor’ sorusunun ardından yanıtlayan yetkiliye bu kez, öğrenim sırasında KYK yurdunun çıkarsa yurt ücretinin kalanını ödeyip ödemeyeceğimizi sorduk. Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ni hatırlatan yetkili, 15 Eylül tarihinden sonra yurttan ayrılma halinde kalan aylara ait barınma hizmet ücretinin yüzde 30’unun alınacağını ifade etti.

‘1 EYLÜL’DE FİYATLAR GÜNCELLENEBİLİR’

Ankara’da öğrenci yurtlarının yoğun şekilde bulunduğu bir diğer merkez, üniversitelerin hazırlık ve bazı fakültelerinin bulunduğu Gölbaşı ilçesi. Bir kişilik oda fiyatının 58 bin, 6 kişilik oda fiyatının ise 35 bin lira olduğunu söyleyen kız öğrenci yurdu yetkilisi, kayıtların ‘KYK sonucunu bekleyenler’ nedeniyle yavaş ilerlediğini söyledi. Söz konusu ücretlerin ‘erken dönem fiyatları’ olduğunu belirten yetkili 1 Eylül itibarıyla fiyatların güncellenebileceğini belirterek erken kayıt önerisinde bulundu.

 


İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke

İstanbul'da 2019'dan beri zihniyet devrimi yaşanıyor

CHP'nin devraldığı belediyelerin toplam borçları 100 milyar TL

Akademisyenlere adayımıza oy verin mesajı

Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz

Her iktidar karşısında el pençe divan durup...

Şartnameyi düzeltip ihaleyi Ferrarili reklamcıya verdiler!

Emeklilere neden zam yapılmadığı ortaya çıktı

AYM üniversitelerdeki o yasağı iptal etti

Et ve Süt Kurumu zamları geri almalı

Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor

AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

Altından yeni rekor geldi

Bal diye mısır şurubu almayın!

Et ve Süt Kurumu ete yüzde 25 zam yaptı

31 Mart gibi bir sonraki seçimde de gereken cevabı veririz!

Hafta sonu restoran ve kafelere gitmeyelim

Dünya Bankası kredisinden Suriyelilere kadro şartı çıktı

Olası depremler için acil eylem planları geliştirilmeli

Polisler yanlışlıkla hâkimin evine baskın düzenledi

IMF gelse, TCMB için sermaye ister

Seçim bitti, iptal olan zam geri geldi

Ahmet Güleç, Avansas’ın yeni Genel Müdürü oldu

Öğretmen atamasında sayı ve takvim belirsiz

Eyüpsultan’da 10 yıllık işi 5 yılda yapacağız

Engin Altan Düzyatan plastik kirliliğine dikkat çekti

Asgari ücrete ara zam gündemde yok

Borç çok, kasa boş, kaynak yok

Borçlar nedeniyle başıma ağrılar giriyor üç gündür uyuyamıyorum

Yükleniyor

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik

İran'ın saldırısına yanıt vereceğiz

İran izole oldu

Vali, 'Kalp kırdım' dedi istifa etti

AB liderleri dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna'ya verecek

Trump Rahip Brunson'u nasıl geri aldığını açıkladı

Doğu Türkistan'da oruç ve namaz yasağı sürüyor

Yunanistan'da çiftçiler yeniden sokağa çıktı

İngiltere Rus varlıklarının tamamını Ukrayna'ya vermeye hazır

Kayınvalidemin yırtık tangasını buldum

Melisa Döngel, sezonu bir açtı pir açtı

Tuba Ekinci'den eleştirilere sert yanıt

Oyunculukta bedeller ödedim

Ebru Polat'ın başörtülü pozları gündem oldu!

Hafsanur Sancaktutan ceketinin içine hiçbir şey giymedi

İnşallah Suriyeliler ülkeyi terk eder

30 günde 17 kilo vermesinin sırrını açıkladı

Merve Taşkın sevgilisinden dayak yedi

Evliyken başkalarına aşık oluyordum

Nissan Türkiye’den bahar kampanyası

Türkiye’nin milli Tesla’sı olmak için yola çıktık

Otomotiv sektörü üretimde rekabetçiliğini kaybediyor!

Macera motosikleti Stelvio Türkiye’de

Chery TIGGO 7 SUV’un yıldızı olmayı başardı!

Nebi Erbaş, OYDER’in yeni genel sekreteri oldu

Arazi maceralarını sürücü için kolaylaştırıyor

Hyundai iki ucuz spor modelden vazgeçiyor

Mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak

Citroën Jumper yeni bir döneme adım atıyor

Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz

Bal diye mısır şurubu almayın!

Evcil hayvanlar, kalbe iyi geliyor, stresi azaltıyor, mutlu ediyor...

Türk doktor Yadigar Genç kanseri bitirecek

Akdeniz Üniversitesi'nde 100'den fazla hemşire istifa etti

Diş Hekimliği Fakültesi'ne de ilahiyatçı dekan

MHRS randevularına düzenleme geliyor

Vatandaş ilacı kendi cebinden ödüyor

LÖSEV'den Lösante Hastanesi için tam ruhsat talebi

Obezite cerrahisi son çare olmalıdır

Gaziantep'te yerel gazetenin ofisi kurşunlandı

YGD Başkanı Yavuz Yılmaz’dan Ramazan Bayramı mesajı

İnsanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmeli

Mehmet Zahid Sobacı, seçimden sonra gidiyor

Gazeteciler belediye başkan adaylarını iftar da buluşturdu

Bir gazeteci daha hapis cezasına çarptırıldı

Erdoğan, İstanbul seçiminde ciddi risk görüyor

Serkan Candaş inovasyonun ve liderliğin simgesi

Orta Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Kurulu Samsun’da yapıldı

Mustafa Hasan Öz'e Yılın Gazetecisi ödülü verildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16