Çiğdem Toker


Şehir hastanelerinde ince işler

Şehir hastanelerinde ince işler


Sayıştay 2021 yılı denetim raporlarını yayımladı. Okumak için sabır ve dikkat yeterli değil. Yanı sıra çelik sağlamlığında sinir istiyor. Raporları okurken gözünüzün önünden, kamu kaynaklarının nasıl bol keseden “ustalıklı” yöntemlerle dağıtıldığını, şirketlerin çıkarları için bütçeye nasıl hasar verildiğine dair ince örnekler resmi geçit yapıyor.

Kamu-özel işbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırılan ulaştırma ve altyapı projeleri, şehir hastaneleri; kamu kaynaklarına zarar veren uygulamaların yoğun olduğu alanlar arasında yer alıyor. Üstelik  bir kısmı geçmişte birkaç kez Sayıştay raporlarında kayda geçirilmesine karşın dikkate alınmamış.

Başlıktaki konu, sayısız örnekten yalnızca biri. Kitlesel bir nitelik taşıdığı için öncelik verdim. Sayıştay denetçileri; -İkitelli adıyla başlayan sonra müteahhidi değişince adı da değişen – Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde saptadıkları bir “farklılığı” (!) son raporlarında kayda geçirmiş.

Sayıştay raporunda “usulsüzlük”, “yolsuzluk” gibi kelimeler kullanılmıyor. Ancak “BULGU” başlığı altında uzun uzun anlatılan tespitleri...

YAZININ DEVAMI