Filiz Has


Dünyayı Sentetik Et Tüketimi mi Kurtaracak?

Dünyayı Sentetik Et Tüketimi mi Kurtaracak?


Hayatımızda son bir yılda ne kadar çok şey değişti ve biz hepsine nasıl da alıştık. Peki, dünyayı kimler değiştiriyor dersiniz? Sadece iklimler, dünya nüfusu ya da ilahi güçler mi yoksa dünyayı yöneten başkaları da var mı gerçekten?

Geçtiğimiz günlerde yeni kitabını çıkaran ünlü teknoloji milyarderi Bill Gates, özellikle zengin ülkelerin iklim kriziyle mücadelede önemli adımlar atması gerektiğini söyledi. Teknoloji devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yeni kitabı “How to Avoid a Climate Disaster” (İklim Felaketi Nasıl Önlenir?) isimli kitabında, küresel ısınmanın önüne ancak sera gazı salınımını minimalize ederek geçebileceğimizden bahsediyor. Peki, hal böyleyken sera gazı salınımını en minimum düzeye indirecek çözüm önerilerinin başında neyi tavsiye ediyor dersiniz?

“Sentetik et tüketimi”

Amerika’lı ünlü iş insanı, MIT Technology Review’a verdiği geniş röportajda, kitabında da bahsettiği gibi dünyayı iklim krizinden kurtarmak için verilen çabalarda, hayvanlardan ve tarımsal üretimden kaynaklanan problemlerin, çözülmesi en zor sorunların başında geldiğini anlattı.

Sığır eti başta olmak üzere, et tüketiminde zengin ülkelerin bir an önce “sentetik et” üretimi ve tüketimine geçmesi, Gates tarafından global iklim krizini önlemede ilk çözüm yöntemi olarak sunuluyor.

Sentetik et nasıl üretiliyor bilmek isteyenler için, kısaca bahsetmek isterim.

Sığırdan alınan kas hücrelerinden kök hücreler ayrılıyor. Başka bir sığırın canlı fetüsünden alınan büyüme serumları bu kök hücrelerle birleştiriliyor. Sonrasında, bioprinter cihazlarında yemek üzere hazır hale getirilen “sentetik et” basılıyor. Tüm bu işlemler sonrasında, hazırlanan kültür etler soframıza kadar geliyor. Bu arada unutmadan; fetüs hücresi alınan sığır da ölüyor bu arada…

İçinde besin değerleri, vitaminler ya da proteinler var mı? Bilmiyorum… Ama sentetik et fikri, kulağa hiç hoş gelmiyor diyebilirim. Diğer yandan, bu haber vegan ve vejetaryen toplulukları çok sevindirecektir inanıyorum. Buna saygı da duyuyorum. Yine de et yemeyeceksek ot yiyelim ama lastik; pardon sentetik et yemeyelim…

Dünyaya yön veren bir avuç insandan yalnızca biri olan Bill Gates, teknolojik gelişmeleri sadece bilgi dağarcığımızın genişlemesi için tasarlamıyor anlaşılan… Kimbilir; belki yeni nesil yapay zekâ insan karışımı “transhümaniklerin” ete ve ota da ihtiyacı yoktur belki ve tüm bu sentetik gıdalar da bunun için tasarlanıyordur.

Düşününce çok şey geliyor insanın aklına… Hadi hayırlısı bakalım…

 

Filiz HAS

Instagram: @me.filizhas