Şener Mengene


EKONOMİK ÇÖZÜMLER VE ALTERNATİF STRATEJİLER

EKONOMİK ÇÖZÜMLER VE ALTERNATİF STRATEJİLER


Ülkemizde ve dünyada yaşanan global ekonomik zor dar boğaz ve pandemi’ye rağmen en kısa zamanda güçlü bir şekilde çıkmak için yapılması gerekenleri kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Türkiye’nin çözemeyeceği hiçbir sorunu yok, yeter ki doğru adımlar zamanında atılsın ve uygulansın.

STRATEJİK EKONOMİK ÇÖZÜMLER...

TIP-SAĞLIK

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Sağlık Kuruluşları konsersium olarak ortak çalışma yaparak tıbbi araştırmalar yaparak, tıbbi laboratuvar ve tıbbi enstitüler kurarak ilaç, aşı, salgın ve kronik hastalıklara karşı araştırma ve geliştirmeler artırılmalıdır. Yurtdışından alınan ve yüksek fiyatlı ilaçlara öncelik verilmelidir. Sağlık Enstitüleri Başkanlığın da yerli aşılar üretilmeye devam edilmeli.

BÖLGE ÜLKELERLE TİCARET

Bölge ülkeleri ile ticareti geliştirmeliyiz. Bölgesel işbirliklerini ve ortak pazar projelerini hayata geçirmeliyiz. Öncelikle üretimi artırmalıyız. Her alanda üretim. Tarım, tekstil, gıda, bilim, teknoloji ve sanayide üretim. Komşu ülkelerle ikili ticareti geliştirmeliyiz. Özellikle Orta Asya, Afrika, Kafkas, Balkan, Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri. Kendi ulusal para birimimiz ile ticaret yapmalıyız. 

TEKSTİL VE TURİZM

Tekstil sektörü yeniden canlandırılmalıdır. Pandemi ile birlikte yeni bir tekstil ekonomisi oluştu. Özellikle dünya piyasalarına hitap edilmeli ve bunun önü açılmalıdır. Turizm bütün yıla yayılmalı, konaklama, deniz turizmi, doğa turizmi, kış turizmi ve inanç turizmi geliştirilmelidir. Sağlık turizmi önemli bir ivme kazandı, daha üst seviyelere çıkartıla bilir. 

DENİZ TİCARETİ

Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkeyiz. Deniz ticareti potansiyelimiz var, bunu daha üst seviyelere çıkarmalıyız. Deniz ticareti ve deniz taşımacılığı geliştirilmelidir. Deniz ticaret filosu oluşturmalıyız. 

NÜKLEER ENERJİ

Ülkemiz büyükte ve gelişmektedir. Enerji'de dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız. Bu nedenle nükleer enerji bir gerekliliktir. Nükleer enerjiye geçilmelidir. Yıllık 60 milyar dolar civarında enerji ihtiyacımızı dışarıdan karşılamaktayız. Ayrıca yenilebilir enerji kaynakları da değerlendirilmelidir. Akdeniz ve Karadenizde hidrokarbon arayışına devam edelim. Ege ve Van Gölünde de araştırma yapılmalıdır.

ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR

Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapılmalı ve avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonaları düzenlenmeli. F1Grand Prix yarışları kalıcı ülkemize kazandırılmalıdır. Formula 1, 9 yıl aradan sonra ülkemize kazandırılması büyük bir başarıdır. Bunun önemini daha önce defaatle ifade ettik.

SERBEST TİCARET BÖLGELERİ

Serbest ticaret antlaşmaları ve serbest ticaret bölgelerini artırmalıyız. Serbest bölge uygulamasını geliştirmeliyiz. Mücevherat sektöründe uluslararası tanıtıma ve pazarlamaya geçilmeli. 

DEVLET ÖZEL SEKTÖR ÜNİVERSİTELER İŞ BİRLİĞİ

Yine devlet, özel sektör ve iş dünyası ortaklığı ile yeni yatırım projeleri hayata geçirilmeli. Ayrıca uluslararası fuar ve tanıtım organizasyonlarına ev sahipliği yapmalıyız.

YERALTI KAYNAKLARIMIZ

Yeraltı zenginliklerimizi, Bor madeni ve diğer madenlerimizi üretime ve ihracata kazandırabiliriz. Bunun gibi çok sayı da alternatif çözüm önerisine sahibiz ve bu önerileri hayata geçirebiliriz.

Hidrokarbon araştırmalarına devam etmeliyiz. Yeni sondaj sahaları açmalıyız.

TEKNOLOJİ-SANAYİ

Teknoparklarımızı daha uygun şartlara getirmeliyiz. Özellikle kira ve vergi gibi destekler verilmelidir. Yüksek teknoloji üretimi desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Yerli otomobil önemli bir başlangıç olacaktır. Yapay zeka, 3D yazılar, robotik ürünler, uzay teknolojiler,  dijital teknolojiler ve  yerli yazılımlar desteklenmelidir. Elimizde Bor gibi önemli önemli maden ve Kenevir gibi stratejik bir bitki var, bunları çok daha etkili kullanmalıyız ve üretim alanını genişletmeliyiz. KOSGEB, TÜBİTAK ve Teknoloji Bakanlığı daha fazla destek vermelidir.

GÜVENLİK VE SAVUNMA SANAYİ

Türkiye savunma sanayinde önemli gelişmelere imza attı. Mil-Gem, İHA-SİHA-TİHA, seyir füzesi, atak helikopteri, altay tankı, uçak gemisi, denizaltı, Hisar-A, milli piyade tüfeği gibi önemli başarılara imza atıldı. ASELSAN-HAVELSAN-ROKETSAN-TAİ (TUSAŞ)-MKE önemli hizmetler icra ediyor. Uzun menzilli hava savunma sistemi, yerli uçak, uçak gemisi de yapacak güçteyiz ve yapmalıyız.

GIDA-TARIM-HAYVANCILIK

Ülkemiz bu alanda oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Verimli tarım havzalarına sahibiz. Yeniden bu alana önem vermeliyiz. Yerli Ata tohum ve hayvancılık desteklenmeli. Özellikle konar-göçer hayvancılık yapan Yörükler desteklenmelidir. Gıda Tarım Bakanlığı, TİGEM, TAGEM gibi kurumlarımız daha fazla destek vermelidir.

AFET VE ACİL DURUMLAR

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri bütün il ve ilçelerde kurulmalı, Türkiye Afet Müdahale Planı güncellenmektedir. Dere yatakları ve fay hatları üzerindeki yerleşim yerleri tahliye edilmeli, bunun için yeni bir iskan politikası belirlenmelidir. Güvenli Kamu arizelerinde yeni yerleşim yerleri kurulmalıdır.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ

İstanbul Finans Merkezi 2022 de açılıyor. Uluslararası sermeyeyi ülkemize çekmek  için  cazip fırsatlar sunmak gerekir. Ayrıca, değerli madenler, dijital para ve kripto para içinde çalışma yapılmalıdır.

Dijital para borsası kurulmalıdır.

ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR

BM, WTO, AB, D-8, G-8, G-20, BİRÇS, İİT, AFB, TÜRK KONSEYİ, TÜRKSOY, NATO, AGİT, ASEAN, BİK, OECD, OPEC, APEC, KEİ, NAFTA, LAFTA, MİKTA, KİK, gibi uluslararası ekonomik kuruluşlar olmak üzere, Türk ve İslam Ülkeleri ile çok taraflı antlaşmalara imza atarak, yeni ekonomik hamleler gerçekleştirmeliyiz.