Filiz Has


Hayaller Gerçek Oldu!

Hayaller Gerçek Oldu!


Bundan 2 yıl öncesine kadar gerek televizyondaki bazı kanallarda, gerekse Youtube yayınlarında ve yazdıkları kitaplarında insanların son ses anlatmaya çalıştığı tüm felaketler, birer birer gerçek oldu; oluyor.

Hatta o zamanlar bu haberleri dinleyenler, çoğu zaman anlatılanları komplo teorisi olarak masal dinler gibi dinlediğini de biliyorum. Dünyayı yöneten küreselcilerin yayınladığı Time, Economist gibi hatırı sayılır dergilerin kapaklarında, gelecek yıl dünyayı nelerin beklediğini anlatan görseller ve bu görselleri yorumlayan bir kısım araştırmacı yazar grubu, insanları bilgilendirmeye çalışıyordu. Bu insanlar, günümüzde de hala yoğun bir emek sarf ederek gelecek yıl ve hatta yıllarda bizi nelerin beklediğini yine aynı dergilerin kapaklarından okumaya ve bize aktarmaya çalışıyorlar. Buraya kadar her şey tamam; ama artık biliyoruz ki bu anlatılanların ve dergi kapaklarına resmedilenlerin hiçbiri komplo teorisi ya da merak uyandıran grafik şovlar değil… Her biri gerçekten gelmekte olanın birer habercisi…

Bu güne kadar yayınlanmış adı geçen dergilerin kapaklarında resmedilen salgın hastalık, dünyayı tehdit eden bir virüs, aşı ve benzeri olayların hepsi gerçek oldu ve hala hayatımızı meşgul ediyor. Sonrasında olacaklar arasında anlatılan ve dünyayı etkisi altına alacak ekonomik kriz, gıda sıkıntısı, tarımın önceliği gibi konulara eşlik eden kripto paraların resmi para olarak daha fazla ülke tarafından gündeme alınması gibi olaylar da birer birer gerçek oldu. Bill Gates, sanırım bu ileri görüşlülüğü sayesinde, Türkiye dahil dünyanın farklı yerinde bu yüzden verimli toprakları almaya devam ediyor.

Dünyanın sınırlarının kaldırılması ve global tek dünya hükümetinin kurulması gibi yine gelecekten seslenen haberlerin yakında hayatımızdaki gündem maddelerinden biri olacağını da yine bu araştırmalardan ve bu yayınlardan öğreniyoruz.

Ülkemizde olanlar ise tüm bunlara ilaveten, gerçekten akıllara durgunluk verecek boyutta her gün kendini aşıyor. Bizi yönetenler, ekonominin tüm bilimsel kurallarını ezip geçerek toplum olarak üzerimizde yeni bir ekonomik deney yaptıklarını açıkça ifade ettiler. Dünya, topluca bir yöne doğru öyle ya da böyle gitmeyi başarırken biz bu gidişatın tamamen dışında ve kendine özgü yöntemlerle ters yöne doğru ilerlemeye çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bilinçli olarak enflasyonun tavan yaptırıldığını duymamıştık; ta ki bu güne kadar! O da bizim ülkemize nasip oldu çok şükür… Eğer bu deney uygulamasını bizim üzerimizde yapan hükümet olur da başarılı! olursa, topluca tarihe bile geçebiliriz.

Bunca zaman içerisinde yaşadıklarımıza ve öğrendiklerimize bakacak olursak bu işe kafa yoran ve zaman harcayan insanların yazdıklarına ve anlattıklarına daha fazla kulak vermek gerekiyor. Duyduğumuz yeni bilgiler akıl sınırlarına uzak olsa bile yine de bu bilgiye objektif yaklaşmak ve olabilirliği üzerinde bir soru işaretini aklımızın bir yerine kazımak bence faydalı olacaktır. Elimize ne geçer derseniz, bu saatten sonra pek bir işe yarayacağı söylenemez ama hiç değilse şaşırmadan ve gafil avlanmadan olayları karşılamak ve bireysel olarak kendi yol haritanızı çıkarmaya katkı sağlayacağını düşünebiliriz.

Ülkedeki enflasyonu, kur artışını, gıda krizini elbette bireysel olarak her birimizin tek tek çözmesi mümkün değil… Ancak unutmayalım ki kolektif bilinç, bugün bu durumda olmamızın asıl sebebi… Toplumsal hafıza, kolektif inançlar, ulusların yeni kaderini şekillendiren ve artık bilimsel olarak da kabul gören bir disiplini; Quantum fiziğini bu işe dahil ediyor. Beynimiz bu ülkede bireysel olarak henüz uzaya roket gönderip tekrar onu yeryüzüne geri getirmeye yetecek kadar kendini aktif olarak kullanmıyor olabilir. Ancak bu, beynimizin normal kapasitesini kullanarak ve ulus olarak kaderimizi en güzel ve en doğru biçimde yeniden yazamayacağı anlamına da gelmiyor.

Hepimiz bu ülkenin vatandaşları ve üzerinde yaşadığımız dünyanın insanları olarak doğru yöne bakmayı öğrenmeliyiz. Aksi takdirde daha çok şeye “hayaldi gerçek oldu” demeye devam ederiz…

 

Instagram: @me.filizhas