Filiz Has


Dikkat! Bankalar Haberiniz Olmadan Limitinizden Buharlaştırma Yapıyor Olabilir

Dikkat! Bankalar Haberiniz Olmadan Limitinizden Buharlaştırma Yapıyor Olabilir


Konunun bizzat muhatabı olarak bu durumun yakından takip ettiğim bir konu olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz 1,5 yıllık süre içerisinde iki farklı bankanın kredi kartlarının henüz kullanılmayan limitinin buharlaştığını fark etmekle, ailece konunun yakın markajımıza girmesi gecikmedi. Garanti ve Halk Bankası’nın kartlarında, farklı zamanlarda yaşanan bu durumla, bir karttan 700 TL civarında diğerinden 2.000 TL üzerinde bir tutarın uçup gittiğini fark ettik. Arşivci davranışın yararları tam da burada ortaya çıktı; nasıl mı? Kartta bir gün önce görünen limitin ekran kaydının alınması, ertesi gün bu durum geliştiğinde büyük fayda sağladı. Banka ile karşılıklı ekstre mutabakatı sonucu haklı olduğumuzu kabul ederek ve “pardon! Yanlışlık olmuş” diyerek kartımızın limitinden eksiltilen “kullanılmamış” miktarı iade ettiler.

Konunun enteresan tarafı şu:

Birçok insan eminim ki kartlarının kalan limitlerini ya da dün en son ne kadar limitim kalmıştı gibi bilgileri, sürekli düşünüp durmuyor. Her gün oturup bu hesaplamaları yapmıyor. Düşünün, ülkede 85 milyon insan yaşıyor ve bu kadar insanın sadece yarısının bile aktif kart kullanıcısı olduğunu var sayarsak ve her bir karttan fark edilmeyecek tutarlarda bile “buharlaştırmalar” olduğunu göz önüne alırsak, rakam devasa boyutlara ulaşıyor. Üstelik başta da belirttiğim gibi bu durum sadece bir tek bankada ve tek seferlik olarak ortaya çıkan herhangi bir teknik sorundan kaynaklanmıyor. Başka banka kartında da ortaya çıkması ve bunun yine bizim tarafımızdan fark edilmesiyle aynı şekilde “pardon” denilerek ve başka hiçbir neden gösterilmeden giderilmeye çalışılması, ister istemez burada bilinçli bir uygulamanın olduğu şüphesini uyandırıyor.

Bankalar, dünyada ve ülkemizde derinleşen ekonomik krizi, kendilerine göre “çaktırmadan” hafifletmeye mi çalışıyorlar yoksa olay aslında uzun zamandır devam ediyor muydu bilemiyorum. Ama size naçizane tavsiyem, bu tecrübeleri aklınızın bir köşesine yazın ve kart limitlerinizi her gün takip etmeyi unutmayın. Her gün kartlarınızdan kullandığınız tutarları ayrı ayrı kaydederek sizin de başınıza böyle bir durumun gelip gelmediğini takip edebilirsiniz. Bunu neden tavsiye ettiğimi de açıklamak isterim. Kaybolan limit, ekstrelerde görünmüyor. Dolayısıyla siz aradaki farkı ancak kendi kayıt sisteminiz ve takip metoduyla bulabilirsiniz.

Bankaların kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini sadece bu yazıyla ben değil, birçok aklı başında ekonomist de sık sık gündeme getiriyorlar. Bankalar para sisteminin yürütme merkezi olarak, zaten gerçekte var olmayan bir hazineden gerçek para üreterek sistemlerini yürütürken bir de üzerine halkın sırtına yüklenen bu ekstra yük, gerçekten kabul edilebilir değil…

Aklınıza, sükûnetinize ve kartınıza sahip çıkın…

 

Sevgiler

Instagram : https://www.instagram.com/me.filizhas/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC0xWF6grfaLtlDYawkeYq4Q