Murat AĞIREL

Dolandırıcıların yeni yöntemlerine dikkat

İş ilanları için arama motoru üzerinden arama yapıyor ve karşısına “işin olsun” adlı site çıkıyor.


Murat AĞIREL


Dolandırıcıların yeni yöntemlerine dikkat

İş ilanları için arama motoru üzerinden arama yapıyor ve karşısına “işin olsun” adlı site çıkıyor.


Bu köşeden devamlı dolandırıcılık haberleri paylaşıyorum. Vatandaşımız uyanık olsun istiyorum. Zafer adlı bir vatandaşımız mesajında başına gelenleri anlatmış.

İş ilanları için arama motoru üzerinden arama yapıyor ve karşısına “işin olsun” adlı site çıkıyor. İlana başvurunca doğrulama kodu gönderiliyor. Sonrasında tüm bilgilerinizi çevrimiçi form doldurmanızı isteyerek alıyor. İlan yayından kaldırılıyor ve dolandırıcılık faslı başlıyor. Bu hususta ve şirket hakkında “Şikayetvar” adlı siteye de çok fazla aynı mağduriyeti yaşayan insanın şikâyeti yansımış. Bakın bir mesajı paylaşıyorum: 

“‘İşin olsun’ aracılığıyla Kris firmasının danışmanlık ilanına başvurdum ve beni aradıklarını söylediler. Daha sonra 24 Aralık 2023’te ‘işin olsun’ uygulaması tarafından işveren mesajı aldım. Mesajda, ‘İşe uygunluğunuz onaylandı, ancak insan kaynaklarının hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olması için aşağıdaki formu doldurunuz’ yazıyordu ve bir link yer alıyordu. Linke tıkladığımda karşıma çıkan sayfada kişisel bilgilerim ve IBAN numaram isteniyordu. Ben de bu bilgileri eksiksiz olarak doldurdum. Daha sonra WhatsApp üzerinden bir kullanıcı, IBAN’ıma 105 TL para transferi yaptığını belirterek bir IBAN numarası gönderdi. ‘Bu IBAN’a 105 TL’yi geri gönderin, gönderdiğinize dair dekontu bizimle paylaşın. Sizinle işe alım temsilcimiz iletişim kurarak iş başvurunuzu değerlendirecektir’ dediler. Ve Papara üzerinden para transferi için kimlik bilgilerimi girdim. Bana maaş hesabı için olduğunu söylediler. Yüz tanıma işlemi yaptım ve kimlik bilgilerimi sisteme kaydettim.”

Bu köşeyi takip eden okurlar bu uygulamanın daha önce “Burs veriyoruz” adı altında üniversite öğrencilerine yönelik uygulandığını da hatırlarlar.

Diğer bir vatandaşımızın adı da Süheyla… O da aynı site üzerinden başına benzer şeyler geldiğini aktarıyor ve ekliyor: “Bilgilerimi paylaştım. Çünkü işin olsun uygulamasına güvenmiştim.”

SİZLER YANMAYIN

Çok fazla para kazanma vaadiyle sosyal medya reklamları ile reklam veren uygulamalar hakkında da mesajlar geliyor. 

YAZININ DEVAMI