Dolar son günlerde özellikle Euro karşısında hızla eriyor. Tesadüf değil tabii ki… Var bir bildikleri… Trump yönetimi “zayıf
dolar = güçlü ihracat” formülü ile ilerlemeye karar verdi.
Dolar ucuzlayınca Boeing’den fıstık ezmesine kadar “Made in USA” etiketli her şey yabancılara adeta outlet fiyatına satılıyor. İhracat artıyor, ithalat düşüyor. Satışlar yükseliyor, ticaret açığı daralıyor.
***
Bitmedi… ABD Hazinesi devasa borcunu faiz ödeyerek çeviriyor. Zayıf dolar büyümeyi şişirdiği gibi borcun milli gelire oranı makyajlanmış gibi küçülür.
Amazon, Apple, Coca‑Cola gibi devler de yurt dışı kârlarını dolara çevirirken bilançolarını şişirir. Borsalar bu işe bayılır, hisseleri yukarı taşır.
***
Sorun şu ki; değer kaybı “usul usul” olmalıydı. Trump, “Merkez Bankası Başkanı Powell’ı görevden mi alsam?” diyerek piyasaya korku saldı. Fed’in bağımsızlığına gölge düşerse, doların itibarı da gelir taklaya…
Hatırlar mısınız, bir ülkede “sözümü dinlemiyor” diye merkez bankası başkanı kovulmuştu. O ülkenin para birimi iflah olmadı. Yönetim, “suçlu dış mihraklar” falan dedi… Sahi hangi ülkeydi? Hah, tamam, Pakistan!
Bir de Çin cephesi var. Washington–Pekin gümrük vergilerini yüzde 245’e dayadı… Pekin de misillemeyi esirgemedi tabii… O da sopasını gösteri.
Her yeni gümrük raundu ürkek yatırımcıları diğer limanlara sürüyor. Nitekim dolar karşısında Euro, İsviçre frangı, Japon yeni ve altın at koşturuyor.
***
Bu durum Türkiye’nin ciddi anlamda işine geliyor aslında… Avrupa Birliği, Türkiye için dış ticaret, doğrudan yabancı sermaye, sıcak para ve diğer borçlanma hareketleri açısından en kritik ortak… Euro’nun güçlenmesi ister istemez bize yarayacak.
Nitekim, Türkiye’nin en büyük gelir kalemlerinden turizmde, Euro’nun büyük ağırlığı var. Borç ödemelerimizin üçte ikisi de dolar bazında olduğundan Amerikan para biriminin zayıflaması güzel fırsatlar sunar. İhracatın nefesini açar.
***
Yine de “19 Mart hadisesi”nden sonra ülkeye duyulan güven ciddi yara aldı. Sorunlarımız öyle büyük ki dolardaki erime, koca ormanı damacanayla söndürmeye çalışmak gibi… Hiçbir rüzgar kolay kolay işimize yaramaz bu saatten sonra… Rota değişmediği sürece bu gemi ulaşamaz hiçbir limana… Benden duymuş olmayın ama bence sorun kaptanda…
https://www.nefes.com.tr/yazarlar/murat-muratoglu/dolar-diyete-girdi-29800