Fakir YILMAZ

ERDOĞAN VAN'A BİZZAT MÜDAHALE ETMELİ..

'Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve % 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması"


Fakir YILMAZ


ERDOĞAN VAN'A BİZZAT MÜDAHALE ETMELİ..

'Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve % 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması"


Başta memleketim Ardahan'da iki köyde yaşanan muhtarlık kavgaları olmak üzere ölümlü, yaralıların ve tutuklananların olduğu bir kaç istenmeyen ama küçük olaylar dışında huzurlu denecek bir ortamda sona eren 2024 Mahalli İdareler Seçimlerini kaybeden Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan seçimlerin hemen ardından çıktığı balkonda ne demişti?
Bir bakalım dediğimizde aynı Erdoğan'ın balkonda yaptığı konuşmasındaki satırlarını bir kez daha hatırlıyalım.

“14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden dokuz ay sonra, maalesef yerel seçim imtihanından istediğimiz, umduğumuz neticeyi alamadık. Bugün AK Parti'ye ve Cumhur İttifakı'na oy verenlerle birlikte demokratik haklarını kullanarak sandığın gücüne güç katan herkes kazanmıştır. Biz de hükümet olarak, şimdiye kadar olduğu gibi, milletimizin oyuyla seçilmiş tüm yerel yöneticileri şehirlerinin hayrına yapacakları işlerde desteklemeye devam edeceğiz." diyen  31 Mart'ın bir dönüm noktası olduğunu belirten Erdoğan, "Milletin iradesi sandıkta tecelli eder, millet sözünü sandık yoluyla söyler, siyasetçilere mesajını sandık vasıtasıyla iletir" demişti.

Peki, Erdoğan'ın bu tüm toplum tarafından olumlu ve umutlu karşılanan güzel mesajları ardından,yani bir günden daha az bir süre  geçtikten sonra Ardahanlı vali Ozan Balcı'nın yönettiği Van'dan gelen ve bir anda tüm ülkeyi geren haber neydi?
Bir de ülke siyaset arenasını gerip, insanları cadde ve sokaklara döken habere bakalım.

İşte o haber;

'Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve % 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata % 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas'a verildi.'
Peki Erdoğan'ın balkon konuşması sırasında yaptığı açıklaması ile Van Seçim Kurulundan gelen bu haberi yan yana koyma imkanı  var mı? Bana değil tüm ülkeye hatta demokrasilerin tam yerleşmediği ülkeler dahil dünyaya sorarsanız kesinlikle 'bu iki gelişme yan yana koyulmaz..' cevabını alırsınız, alıyoruz da..

Evet, bana sorarsanız  seçimleri Erdoğan'a kaybettirenlerin hala bununla tatmin olmadıklarını ve yeniden başlatılacak denen barış sürecine darbe vurmuş ve Erdoğan'ı milliyetçi köşeye iyice sokup, daha da sıkıştırarak, biraz daha zorda bırakma hesapları yapanların hesabıdır Van ve Diyarbakır'ın bazı ilçelerinde yapılanlar, seçilenlere mazbatalarının verilmemesi..
Ve en önemlisi Van'da yapılan, Diyarbakır'ın ilçelerinde teşebbüs edilenler Ardahan'ında içinde  olduğu bir çok yerde iptal ihtimali olan seçimlerin önüne geçme hesaplarıdır.
İşte bu hesapları yapanların diğer bir hesabı da Amerika'nın sürekli silah takviyesi yaptığı Rojava'ya Erdoğan'ı itmek ve içinden çıkılamaz bir duruma sokmak olduğunu düşünüyor ve bunlar yetmezse Özgür Özel'in istemediği erken seçim çağrısını Bahçeli'ye yaptırıp, ekonomik kriz, ekipsizlik başta olmak üzere bir çok sorunla baş başa bulunan AK Parti'yi ANAP'ın sonuyla karşılaştırmaktır bu yapılanlar..

Ve bana göre ulusalcı, fetocu, ülkeyi yeniden kendi istekleri doğrultusunda dizayn etmek isteyenlerin yanın da uluslararası ince bir hesap olan arka kapılarda oynanan bu oyunu bozacak olanda "Milletin iradesi sandıkta tecelli eder, millet sözünü sandık yoluyla söyler, siyasetçilere mesajını sandık vasıtasıyla iletir" diyen ve bu sözlerine sahip çıkacak olan Erdoğan'dır..
Yani Van ve diğer kentlerde YSK'dan onay almış olan seçilenleri, halkın seçtiğini söyleyecek ve bu yaşananlara nokta koyacak olan yine Erdoğan'dır ve çıkıp, 'Beni burada tutan halkın iradesine saygı gösterilmeli ve kayyum dönemi bitmiştir' diyerek Van'a ve diğer yaşanan olumsuzluklara bizzat kendisi müdahale etmelidir.
Ve Kürtler başta olmak üzere toplumun büyük kesimini yeniden yanına almak için bunu da en kısa hatta acil şekilde yapmalı..

Aksine mi?

 'Van' lıyam Şanlıyam Kılıcı Kanlıyam' türküsünün dinlenilmek istenmediği ülkemin iç barışının yanında dış ilişkilerinin de daha çok bozulup, başta ekonomiyi olmak üzere hepimizi ağlatıp, iyiden iyiye batırırken, artan Doları, Euro'yu ve bu paraların gücüyle dünyayı dizayn etmek isteyenleri mutlu eder derim..